[ESTRENA] Documental ‘Termitas’, sobre el ‘cas Bárcenas’ i la corrupció a l’Estat espanyol

 • Redacció CRÍTIC
 • divendres, 14 novembre 2014

El reportatge, produït per l'Observatori DESC i dirigit per Xavi Artigas i Xapo Ortega, es projecta dimarts a Barcelona

CRÍTIC us ofereix l’estrena on line del documental Termitas, produït per l’Observatori DESC i dirigit per Xavi Artigas i Xapo Ortega, sobre les arrels de la corrupció a l’Estat espanyol. El reportatge, que fa servir el cas Bárcenas com a fil conductor, és una reflexió col·lectiva sobre la cultura política i el sistema de corrupció des de la Transició fins a l’actual moment històric.

El film, dirigit pels autors del documental Ciutat Morta, ha estat recentment premiat al Festival de Cinema de Drets Humans de Barcelona com a millor llargmetratge. Aquest dimarts, l’Observatori DESC el projectarà en un acte obert al públic a Barcelona a les 18.30 hores al Pati Llimona amb motiu de la cloenda del IX Curs de Drets Socials. L’acte serà presentat per Jordi Borja, president de l’Observatori DESC, i hi participaran Gonzalo Boye i Isabel Elbal, advocats de l’equip jurídic responsable de la querella criminal contra Bárcenas.

El documental, realitzat per la productora Metromuster, mostra els secrets del sistema judicial espanyol a través d’un dels casos més emblemàtics de corrupció, el cas Bárcenas. Hi parlen l’exjutge Elpidio Silva, l’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, l’activista Ada Colau o els advocats Jaume Asens, Isabel Elbal i Gonzalo Boye, entre d’altres.

L’origen del cas Bárcenas apareix el 2009 quan es descobreix un dels casos de corrupció més importants de la història recent de l’Estat espanyol: la trama Gürtel. Arran d’aquesta investigació apareixen el 2013 els anomenats papers de Bárcenas. Entre el cas Gürtel i el cas Bárcenas ja sumen més de 200 imputats, 74 dels quals polítics i expolítics del Partit Popular, però també empresaris de les principals constructores, que apareixen com a donants del partit. Tal com assegura al documental el jutge Elpidio Silva, recentment inhabilitat pel Consell General del Poder Judicial, “la delinqüència econòmica organitzada és invisible, com les termites, i es menja per dins qualsevol institució de l’Estat fins a laminar-la”.

10 comentaris
 • AnnaJM 15 de novembre de 2014 - 6:02

  Bravo! Bon relat d’un tema molt complex. Es podrien fer taaantes seqüències més… bona investigació (i necessària). A vegades la informació real es perd entre tant soroll i abús del periodisme de declaracions… sort d’aquestes iniciatives

 • Subscriptor Lluís Ricart Riu 15 de novembre de 2014 - 11:07

  Segurament com en altres coses que ha fet el Xavi Artigas (La ciutat cremada, El somni del herois) no ho podrem veure per cap televisió pública però jo us encoratjo a fer-ho correr per pobles i ciutats on associacions, ateneus i entitats estaran encantats de exposar-ho.
  Molt bona feina de nou. Felicitats. Em teniu a la vostra disposició per gestionar una exhibició amb debat a Barberà del Vallès.

 • JORDI NOÈ i CALOPA 15 de novembre de 2014 - 14:24

  Els indígenes Quechuas del Pastaza viuen en una àrea contaminada a causa de 40 anys d’explotació petroliera. Cacen i mengen de fa anys animals que, en obrir-los, tenen el fetge i visceres plenes de petroli. Però no fou fins que una càmera ‘trampa’ va fotografiar recentment un tapir llepant petroli d’un pou abandonat que la seva consternació va ser màxima. No s’ho podien creure (tot i que, de fet, ja ho sabien…).
  Aquesta és la sensació que he tingut en veure en primícia aquest documental. Felicitats per explicar tantes coses, tan complexes i tan trascendents amb gran claredat.

 • Subscriptor Jordi Ortiz Gil 15 de novembre de 2014 - 17:37

  Fa molt bona pinta. Hijos haurà més passis?

 • Jordi Cortinas 15 de novembre de 2014 - 23:49

  Molt Bo,
  Aquest documental ha de tenir la màxima difusió pel bé de la democràcia.
  Si us plau feu-lo arribar a tothom. Ens cal una nova societat per construir nous i vells països.
  Salut !!!!

 • Subscriptor Meritxell Aragonés Escobar 16 de novembre de 2014 - 18:46

  Entenedor i, el que crec que és més important: acabes amb la sensació que es pot canviar, tot plegat, que hi ha solució. Massa sovint els documentals sobre corrupció porten implícita la idea que tot és tan gran que és impossible acabar amb aquesta forma de fer.

 • Dionisio Ortiz Samper 17 de novembre de 2014 - 10:44

  Molt clar cal fer breus relats per difondre el missatge de qué atacar la corrupcio es la clau del Canvi

 • Esteve Serra Clavera 17 de novembre de 2014 - 17:26

  Molt interessant i excel·lent feina dels entrevistats. Seguint l’estela dels altres comentaris, cal poder veure la llum al final del túnel i que la impunitat quedi fora d’una vegada. Corrupució hi ha arreu, la impunitat que no hi sigui enlloc.

Deixa el teu comentari