Xavier Domènech: “El dret a decidir i el blindatge dels drets socials són innegociables per a qualsevol acord a Madrid”

  • Sergi Picazo / Roger Palà
  • dilluns, 21 desembre 2015

El guanyador de les eleccions del 20-D a Catalunya, d'En Comú Podem, afirma que "tots els 'candaus' han saltat pels aires"

Foto: JORDI BORRÀS

Foto: JORDI BORRÀS

En el marc del programa ‘La Klau Crítica’, Sergi Picazo i Roger Palà van entrevistar el guanyador de les eleccions espanyoles del 20-D a Catalunya, Xavier Domènech, d’En Comú Podem. En aquesta entrevista, Domènech afirma que el dret a decidir de Catalunya serà “innegociable” en qualsevol acord i que “tots els ‘candaus’ que hi havia han saltat pels aires”. 

L’esquerra a l’esquerra del PSC ha guanyat les eleccions a Catalunya per primer cop en la història. Com a historiador, quina valoració en fas?

Quan vam començar la campanya electoral, ens deien que com a molt seríem cinquens. Els qui ho deien no han entès que, des del 2008 i especialment des del 2011, arran del 15-M, les plaques tectòniques del país s’han mogut moltíssim. Es tractava de convertir aquella majoria social que ja existia als carrers en una majoria política. Hem treballat per fer-ho i ho hem aconseguit, i sí, és històric.

Però quines són les raons de fons de la victòria? 

Quan va començar la campanya i també abans, jo sempre deia que guanyaríem, i, quan ho deia, els periodistes em miraven amb cara d’incredulitat. Però hem guanyat perquè tenim propostes, projectes, anhels i esperances. Portem molts anys lluitant als carrers i a les places i sabem el que s’està movent realment i quina és la pulsió d’una part molt important d’aquest país, que des del 2008 està rebent atacs sense parar amb polítiques molt dures contra les classes populars.

Si bé En Comú Podem ha guanyat a Catalunya, al conjunt de l’Estat el resultat és molt diferent. Quina lectura en fas en clau espanyola?

El 20-D ha estat el final del bipartidisme, i ha certificat la impossibilitat que Ciutadans i el PP formin una majoria absoluta. S’obren temps constituents, temps en els quals hi haurà grans possibilitats. Això serà més ràpid o més lent, però tots els ‘candaus’ que hi havia han saltat pels aires. La llibertat i la igualtat es construeixen des de la fraternitat, i seguirem treballant amb els companys de Galícia, del País Valencià, de Mallorca i de tots els pobles de la resta de l’Estat espanyol. Avui hi ha hagut un resultat molt bo de Podem a Espanya, i també de les marees a Galícia, de Compromís al País Valencià… Esperem que aquest resultat, a partir de la fraternitat, es converteixi en una victòria futura.

Però quina sortida hi ha? Una aliança entre el PSOE i Podem?

Nosaltres hem plantejat –i ho hem fet tant jo, com en Pablo, l’Ada i tothom qui ha parlat– que hi ha una sèrie de condicions innegociables per a qualsevol acord. Una d’aquestes condicions és el dret a decidir, però també el blindatge dels drets socials. Creiem que milions de ciutadans han votat a favor de tot això, i que, per tant, es poden aplegar aquestes forces per construir, més d’hora o més tard, una nova majoria social i política.

En Comú Podem investirà Pedro Sánchez president del Govern espanyol?

Com ja he dit, hem plantejat uns principis innegociables i a partir d’aquests principis i d’altres que puguin aportar altres forces podem pensar a articular majories, però jo estic pensant més en un Govern dels pobles lliures, on es pugui incloure el PSOE si accepta aquests principis, que no en una relació bilateral entre nosaltres i el PSOE.

2 comentaris
  • Ramon Salvat Guarque 22 de desembre de 2015 - 15:31

    Espero, d’en Xavier Domenech i tota la seva gent que “pensa” una lectura acurada del tema nacional, doncs es obvi que gran part d’aquesta victoria s’ha aconseguit arrebasan a “Ciudadanos” la força que va aconseguir el 27S a moltes zones de Catalunya que no aceptaven tota la historia de la creació de la “nova patria” enfrontada als altres pobles d’Espanya mitjançant proclames al Parlament i propostes “constituents” insolidaries.

  • Subscriptor Bastida 23 de desembre de 2015 - 13:58

    La pregunta és: Hagués apostat el lider estatl pel Referèndum si no hagués patit la batacada a les eleccions al Parlament on sempre el va condicionar al procés constituent a l’estat i a la reforma de la Constitució? I si la resposta es Sí… Haurem de preguntar que faran quan no hi hagi possibilitat de complir-ho: Esperar 4 anys, rebaixar la proposta, sumar-se al procés constituent propi?
    Excessives incògnites que fan pensar en el PROCESSISME de CdC. Sembla que Podem pretén ser el substitut del Psc i no pas el representant de les classes populars.

Deixa el teu comentari