El festival Barnasants 2017 encara la recta final amb la millor oferta de cançó d’autor

  • Joan Vila i Triadú (amb el suport de Barnasants)
  • dijous, 2 març 2017
  • Comenta
  • General
joanjo-bosk-foto-den-xavier-mercader-310x165

Joanjo Bosk, cantautor que actuarà el 19 de març a Barcelona / FOTO: BARNASANTS – XAVIER MERCADER

La 22a edició del festival Barnasants ja ha cobert la meitat del seu recorregut musical. Es va engegar el 27 de gener i tancarà el 14 d’abril, i entre aquestes dues dates s’hi ha encabit un dens programa amb més d’un centenar de concerts a Barcelona i en altres ciutats del país, sempre amb el segell de la cançó d’autor com a criteri bàsic. CRÍTIC és un any més mitjà col·laborador del festival i per això sorteja 20 entrades dobles per a quatre dels concerts que encara s’han de celebrar durant les pròximes setmanes. Joanjo Bosk, Inti-illimani, Albert Pla & Tortell Poltrona i VerdCel són els artistes que els subscriptors i les subscriptores de CRÍTIC podran anar a veure de franc si ho demanen enviant un correu electrònic a [email protected] i són afortunats/ades en el sorteig, que es farà el dia 16 de març al migdia.

L’edició d’enguany té un nom propi especial, el de Violeta Parra, cantautora xilena nascuda el 1917 (se’n compleix el centenari, doncs) i desapareguda el 1967 amb només 49 anys, que ha deixat una gran petjada en el món de la cançó i no solament a l’Amèrica Llatina. El periodista Jordi Bianciotto creu que “Violeta Parra és una figura cultural de primer ordre la influència de la qual transcendeix marcs geogràfics, estètics i fins i tot ideològics”. L’actuació de l’històric grup xilè Inti-Illimani, que es farà el 25 de març al Teatre Joventut de l’Hospitalet, serà un homenatge a les peces compostes o cantades per Violeta Parra, i fins a una desena de músics llatinoamericans han tingut cabuda en la programació d’aquesta edició.

kolontai

Les quatre cantautores que actuen a l’espectacle ‘Les Kol·lontai’ (Sílvia Comes, Montse Castellà, Ivette Nadal i Meritxell Gené) / BARNASANTS

La inauguració del 27 de gener va ser una producció pròpia del Festival: ‘Les Kol·lontai’, grup format per Sílvia Comes, Montse Castellà, Ivette Nadal i Meritxell Gené, quatre artistes que s’uneixen per reivindicar la llibertat i la igualtat a través de cançons que parlen de dones que lluiten i estimen (Alexandra Kol·lontai va ser la primera dona ambaixadora de la història en la revolució bolxevic de 1917, de la qual també enguany es commemora el centenari). L’espectacle ‘Les Kol·lontai’  ha fet una minigira per Catalunya, amb parades a Altafulla, Vic, Gelida, Terrassa, Calaf, Torrelles de Llobregat, Lleida i Premià de Dalt.

El director del festival Barnasants, Pere Camps, explica que el festival va néixer el 1996, en un moment difícil per a la cançó d’autor, amb l’objectiu d’“encarnar l’esperit i els valors que representava el moviment de la Nova Cançó, de fer-la conèixer a les generacions més joves de manera que constituís un pont de comunicació amb les generacions anteriors i fomentar-ne la transmissió i l’escolta”. Per a Camps, “la cançó d’autor és la paraula musicada, la paraula cantada, és el missatge, és una cançó que convida a pensar, a reflexionar, és una inversió en qualitat, que transcendeix les dècades sense perdre vigència. La cançó d’autor, com el teatre o el cinema d’autor, aposta clarament per la cultura amb lletres grans”.

banner-suport-barnasants

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

A Espai Crític hi trobareu recomanacions i continguts d'interès per a la 'comunitat crítica'. És un espai obert a propostes, idees i reflexions, amb el suport de 'partners' i col·laboradors que contribueixen a fer possible el projecte de CRÍTIC.

Cerca al blog