La Casa Bloc, una visita molt recomanable per als amants de l’aquitectura i la història

  • Joan Vila i Triadú (amb el suport del Museu del Disseny de Barcelona)
  • dimarts, 14 novembre 2017
  • Comenta
  • General

El menjador del Pis-museu de la Casa Bloc / LOURDES JANSANA

El Museu del Disseny de Barcelona ofereix cada dissabte al matí una visita guiada a un dels pisos de la Casa Bloc, del barri de Sant Andreu de Palomar (Barcelona). Aquest edifici d’habitatges per a obrers, construït durant la Segona República, és considerat un símbol de l’arquitectura racionalista a Catalunya. El Museu del Disseny ha aconseguit retornar a aquest pis l’estructura i l’aspecte original i des de fa uns anys l’ensenya al públic per poder entendre en viu la gran innovació arquitectònica que la Casa Bloc va suposar en el moment de ser ideada, ara fa 85 anys.

La Casa Bloc, situada a Sant Andreu de Palomar, és un edifici d’habitatges impulsat per la Generalitat de Catalunya en temps de la República i construït entre 1932 i 1939. Va ser dissenyat pel grup d’arquitectes format per Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana, sota l’ideari del GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura). Aquest grup apostava per una nova arquitectura, de més qualitat i adequada als nous temps.

La Casa Bloc va representar una nova forma de pensar els habitatges per als obrers. Idees com la practicitat, l’economia d’espais i de materials, la socialització o l’atenció envers la comunitat varen prendre forma en una nova lògica constructiva, que es materialitzà en aquest edifici, avui considerat tot un símbol de l’arquitectura racionalista.

Després de la Guerra Civil, la Diputació de Barcelona va assumir-ne la titularitat i el nou règim franquista va acabar la darrera fase de les obres. Als més de 200 pisos de la Casa Bloc, on havien d’instal·lar-se els obrers que abans de la guerra vivien en condicions precàries a les diferents barriades del districte, hi van anar a viure militars i les seves famílies, orfes i vídues de la guerra, i pocs anys després, policies nacionals. Durant dècades, l’edifici es deteriorà per la manca de cap millora ni restauració. Amb el restabliment de la democràcia i l’autonomia, la Casa Bloc va retornar a la titularitat de la Generalitat de Catalunya.

La intervenció del Museu del Disseny

El gener de 2010, l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) van signar un conveni per tal de museïtzar l’habitatge 1/11 de la Casa Bloc. La iniciativa tenia per objectiu retornar-li l’estructura i l’aspecte original que havia perdut amb el temps i obrir-lo al públic per tal d’explicar la novetat que va suposar el seu plantejament als anys trenta del segle passat.

Un detall de l’exterior de la Casa Bloc, a Sant Andreu de Palomar / LOURDES JANSANA

L’INCASÒL i l’ICUB, a través del Museu del Disseny de Barcelona, van treballar conjuntament en aquest projecte, el primer en la part arquitectònica i el segon en la part documental i museogràfica. El propòsit va tenir dos vessants: d’una banda, un de reparador, consistent a retirar de l’habitatge en concret tot allò que els seus estadants hi havien afegit durant anys i que desvirtuava la idea original, i a restituir allò que realment hi havia quan l’edifici va ser construït. D’altra banda, un vessant explicatiu, que dóna a conèixer les seves característiques (des dels materials fins als usos) i el que va significar l’immoble en l’arquitectura i la societat de la seva època.

La museïtzació de l’habitatge 1/11 va implicar retornar el pis al seu estat inicial: es van retirar els elements afegits o sobreposats i es va restaurar tot l’interior. Entre d’altres, es va col·locar una cuina d’època, el lavabo, el safareig amb dutxa, el paviment hidràulic o les portes plegables del menjador, extrets d’altres habitatges de la Casa Bloc. Altres elements van ser adquirits segons els models identificats de l’època, com les aixetes, els tubs de coure, el fil elèctric o els interruptors, tots originals dels anys 30. A més a més, es van col·locar diversos elements de mobiliari de l’època, com la taula, les cadires o el llit. Els encarregats del projecte de museïtzació van ser Marta Montmany, Rossend Casanova i Víctor i Marc Seguí.

Detalls sobre la visita guiada

Des del 2011, el pis-museu de la Casa Bloc es pot visitar cada dissabte al matí gràcies a una visita guiada implementada pel Museu del Disseny, per a la qual cal demanar reserva prèvia. La visita dura una hora i mitja i comença a les 11 del matí. Val 4 euros per persona. D’altra banda, es poden demanar visites per a grups no superiors a 15 persones, amb un preu conjunt de 60 euros. Tota la informació, així com la compra electrònica d’entrades, la trobareu al web del Museu del Disseny.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Espai Crític és una secció on CRÍTIC produeix continguts amb fonts de tercers. Aquestes fonts d'ingressos ens permeten reforçar el projecte i explorar temes d'interès per a la nostra comunitat. La presentació del contingut deixa clar com s'ha encarregat i produït, i també qui l'ha finançat, especificant-ho al costat de la signatura i al peu de l'article.

Tots els continguts publicats a 'Espai Crític' són produïts per la redacció de CRÍTIC a partir de criteris periodístics i s'adequen als criteris del codi ètic comercial de la cooperativa.

A Espai Crític hi trobareu recomanacions i continguts d'interès per a la 'comunitat crítica'. És un espai obert a propostes, idees i reflexions, amb el suport de 'partners' i col·laboradors que contribueixen a fer possible el projecte de CRÍTIC.

Cerca al blog