La filòsofa Fina Birulés dirigeix el curs ‘La memòria i els llocs de la transmissió’ al Born CCM

  • Redacció (amb el suport del Born Centre de Cultura i Memòria)
  • dilluns, 5 febrer 2018
  • Comenta
  • General

Fina Birulés, en una conferència a Barcelona el 2016

Durant quatre dijous consecutius, del 15 de febrer al 8 de març, el Born Centre de Cultura i Memòria acull el curs titulat ‘La memòria i els llocs de la transmissió. Una perspectiva de gènere’. La professora de Filosofia de la Universitat de Barcelona i membre del Seminari Filosofia i Gènere, Fina Birulés, n’és la directora. El curs se centra en el problema de la transmissió de coneixements en una època en què el lligam amb el passat s’ha tornat problemàtic i alhora necessari. Des de fa unes quantes dècades, l’horitzó futur ha perdut la potència simbòlica que havia tingut i se’ns apareix ple de perills i creix la sensació d’un gran tràfec amb la memòria —el lloc del passat—, estranyament entremesclada amb una forta sensació de pèrdua de l’experiència. Partint d’aquest diagnòstic del nostre present, l’objectiu de les quatre sessions és reflexionar entorn de l’actual “gir cap a la memòria”, aprofitant el pensament d’algunes autores i filòsofes del segle XX.

Entre les ponents convidades, hi ha A. Lorena Fuster, Lourdes Méndez, Benedetta Craveri i Emilia Bea. Fina Birulés impartirà les dues primeres sessions, els dies 15 i 22 de febrer. La primera és titula “L’acceleració contemporània del temps i el tràfec amb la memòria” i la segona, “Perdudes en la transmissió? Memòria de l’obra i el pensament de les filòsofes del segle XX”. Hannah Arendt, Simone Weil i Maria Zambrano seran objecte de revisió en aquesta sessió. Les dues darreres sessions del curs, els dies 1 i 8 de març. seran impartides per les ponents convidades. La del dia 1 versarà sobre “Transmissió: perplexitat i riscos” i comptarà amb les intervencions d’A. Lorena Fuster, professora de Filosofia i Teoria Feminista de la UB, i de Lourdes Méndez, catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat del País Basc. La del dia 8, que tancarà el curs, es titula “Altres arrelament en la història: dues experiències franceses” i comptarà amb la disertació de Benedetta Craveri, professora de la Università degli Sudi Suor Orsola Benincada de Nàpols, considerada una de les màximes estudioses italianes de la llengua i la literatura franceses, i d’Emilia Bea, professora de Filosofia del Dret de la Universitat de València. Craveri parlarà de ‘la presa de poder de les dones a la França dels segles XVII i XVIII’ i Bea se centrarà en la filòsofa Simone Weil i la gènesi de la justícia anamnètica.

Fina Birulés és autora i coeditora de nombrosos assaigs sobre el pensament de Hannah Arendt i d’altres pensadores contemporànies: ‘El género de la memoria’, ‘Lectoras de Simone Weil’, ‘Arendt, Hannah, Más allá de la filosofía. Escritos sobre cultura, arte y literatura’. Entre els seus llibres destaquen ‘Una herencia sin testamento: Hannah Arendt (2007)’ i ‘Entreactes. Entorn del pensament, la política i el feminisme (2014)’. És investigadora del projecte “La transmissió des del pensament femení”.

La llengua vehicular del curs serà predominantment el català, només en el cas de Lourdes Méndez la intervenció es farà en castellà i en el de Benedeta Craveri, en italià. El lloc on se celebraran totes les sessions és l’Auditori Annex del Born CCM (Carrer Comercial, 5), de 19 a 21 hores dels dijous esmentats. El preu de matrícula per a les quatre sessions és de 25 €. Les inscripcions es poden fer per telèfon, trucant al 93 256 68 50 de dilluns a divendres de 9:30 a 19 hores, o per mail, enviant-lo a [email protected] Totes les persones inscrites rebran al final un certificat d’assistència. L’equipament és accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Espai Crític és una secció on CRÍTIC produeix continguts amb fonts de tercers. Aquestes fonts d'ingressos ens permeten reforçar el projecte i explorar temes d'interès per a la nostra comunitat. La presentació del contingut deixa clar com s'ha encarregat i produït, i també qui l'ha finançat, especificant-ho al costat de la signatura i al peu de l'article.

Tots els continguts publicats a 'Espai Crític' són produïts per la redacció de CRÍTIC a partir de criteris periodístics i s'adequen als criteris del codi ètic comercial de la cooperativa.

A Espai Crític hi trobareu recomanacions i continguts d'interès per a la 'comunitat crítica'. És un espai obert a propostes, idees i reflexions, amb el suport de 'partners' i col·laboradors que contribueixen a fer possible el projecte de CRÍTIC.

Cerca al blog