CRÍTIC estrena el webdoc ‘F-A-M’ de la Fundació Quepo com a avançament per a subscriptors

  • Sergi Picazo / @sergipicazo
  • dimarts, 25 octubre 2016
  • Comenta
  • General
Portada del webdoc F-A-M / FUNDACIÓ QUEPO

Portada del webdoc F-A-M / FUNDACIÓ QUEPO

CRÍTIC publicarà dimecres un especial sobre una de les xacres més mortals i, sovint, més oblidades pels grans mitjans de comunicació: el problema de la fam al món. El 10,74% de tots els habitants del planeta passa gana. La FAO (l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació) alerta que cada dia moren 25.000 d’aquestes persones per culpa de la fam. El webdoc interactiu ‘F-A-M. Allò que no es veu, allò que s’amaga’ produït per la Fundació Quepo analitza “com s’ha construit un imaginari desmobilitzador on les causes són apolítiques i metereològiques” i, així, invisiblitzar les corresponsabilitats dels poders econòmics i polítics del sistema actual.

L’equip de Quepo ha fet un esforç per visualitzar, denunciar i sensibilitzar sobre el problema de la fam amb un webdoc -un documental interactiu a través de la web, amb vídeos, textos i dades- dedicat a analitzar tots els factors clau d’aquesta qüestió anant més enllà dels tòpic del nen famèl·lic africà. Què veiem quan pensem en fam, en morir-se de fam? A qui veiem? On són? Què fan? Probablement la resposta sigui: “Veig nens negres i dones, esquelètics, asseguts a terra, amb la mirada perduda, ajeguts, sense fer res”. F-A-M és, segons els activistes audiovisuals de Quepo, “un documental web que explora l’imaginari col·lectiu que compartim sobre la fam, après a base d’estereotips i informació esbiaixada o absent. Un imaginari que hem mamat del que ens han ensenyat les ONGs, la televisió, els diaris o les pel·lícules”.

La informació sobre la fam és fonamental per canviar les coses. Viure d’esquenes no farà desaparèixer el drama. Per trencar alguns tòpics, CRÍTIC, amb el suport informatiu de Quepo, ha publicat aquest article: Cinc coses que (potser) no saps sobre la fam i la teva responsabilitat. L’article, elaborat per la periodista Laia Altarriba, explora de forma concisa les causes de la fam i la responsabilitat col·lectiva destacant el paper de l’especulació amb el preu dels aliments bàsics a borsa, el paper dels organismes internacionals públics i el deute extern, el ‘land grabbing’ o acaparament de terres agrícoles en poques mans, l’espoli de recursos naturals, sobretot als països del Sud, o l’actuació de les grans agències d’ajut humanitari a l’Àfrica.

La Fundació Quepo explica, a la presentació del webdoc, que “costa molt, moltíssim, llegir alguna cosa que t’acosti de debò a la realitat de la fam, a les persones que la pateixen, sense culpar-los, sense caure en estereotips, sense caure en generalitats absurdes que no informen de res, que no ens ajuden a conèixer res”. La seva opinió, després de mesos treballant en aquest projecte, és justament la contrària: “Els mitjans ens ajuden a desconèixer, a malinterpretar, a creure el que no és. Ens permeten oblidar, deixar de veure”. La idea, en paraules seves, és deconstruir “el codi font que ha conformat el nostre imaginari col·lectiu construït, durant anys, des del relat fàcil: aquell relat que no busca incomodar amb les causes perquè és més fàcil quedar-se a la meteorologia i la pena, de lluny”.

El webdoc FAM en català es publica dimecres en primícia a CRÍTIC pels subscriptors i subscriptores, i posteriorment, s’obrirà l’accés per a tothom.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog