Blogs de CRÍTIC: el 2016 també ha estat un any de molt bons continguts

blog-fem-criticUna part dels continguts de CRÍTIC apareixen publicats als blogs, dins de la pestanya ‘Opinió’ del menú principal. Tenim blogs de tres tipus diferents: temàtics, personals i patrocinats (aquests últims, fets en col·laboració amb altres entitats, organismes o empreses). Entre els blogs temàtics, destaca el que acull tots els articles d’opinió externs a la redacció de CRÍTIC, anomenat ‘Sentit Crític’. També hi ha el que esteu llegint en aquest moment, ‘Fem Crític’, destinat a recollir col·laboracions i articles dels nostres subscriptors i subscriptores sobre qualsevol aspecte de CRÍTIC sobre el qual vulguin aportar el seu punt de vista (ho aprofitem per recordar que és sempre obert a noves aportacions). A més, en aquest blog hi expliquem també l’activitat relativa a la ‘comunitat crítica’: debats, trobades, “birres crítiques’, promocions de cultura crítica, balanços econòmics de la cooperativa Crític SCCL, etc. En les darreres setmanes, hem afegit un tercer blog a aquests dos, anomenat ‘Espai Crític’, on publiquem recomanacions i continguts no organitzats directament per nosaltres però que considerem d’interès també per a la ‘comunitat crítica’.

Entre els blogs personals, hi ha els que ja feien anteriorment tant Roger Palà (‘La nevera’) com Sergi Picazo (‘El perseguidor’) i que ara han integrat a CRÍTIC per acollir regularment els seus articles d’opinió. Però també n’hi ha alguns altres que fan alguns socis col·laboradors, responent a la nostra invitació, com ara ‘Futbol Crític’ (coordinat per Noel Eduardo), ‘No en diguis cooperació’ (coordinat per Miquel Carrillo), ‘Béns comuns’ (fet a tres mans per Eloi Badia, Jaume Grau i Quim Pérez) o ‘Des de la talaia’ (coordinat per Pablo Sánchez Centellas, amb l’ajuda de Xavi Espinet).

Finalment, els blogs patrocinats són aquells fets amb el suport econòmic d’entitats o empreses que volen treballar conjuntament amb CRÍTIC per difondre continguts d’un àmbit temàtic concret però amb una línia editorial coincident amb la del nostre mitjà i la majoria dels quals s’elaboren directament des de la redacció. Aquí tenim ‘Feminisme Crític’ —amb l’Associació iQ—, ‘Llibres de contraban’ —amb l’Espai Contrabandos—, ‘La pitjor epidèmia’ —amb Medicusmundi, Farmacèutics Mundi, Quepo i Greds-Emconet—, ‘Cooperactives’ —amb la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya—, ‘Legítima defensa’ —amb el Col·lectiu Ronda—, ‘Emprenedoria crítica’ —amb la cooperativa Labcoop—, ‘La llei del més dèbil’ —amb l’Observatori DESC— i ‘Raó(ns)’ —amb l’Escola de Pensament Crític. La publicació de continguts en aquests blogs patrocinats depèn de l’acord amb cada entitat col·laboradora, però sol ser d’un article el mes.

Selecció de continguts dels blogs (2016)

El 2016 ha estat un any de bona collita de continguts als nostres blogs, i això ve corroborat per xifres de lectures força altes. A continuació us en recomanem dotze, un per a cadascun dels blogs, exceptuant els personals de Palà i de Picazo, que ja han tingut el seu espai en els rànquings més generals publicats aquests dies. Són aquests:

 

Fem Crític

Escala de grisos: no tot és blanc i negre a Gràcia (7-6-2016)

_mg_2755Article de la subscriptora Anna Manso, publicat el 7 de juny, en el qual replicava un text anterior de Sergi Picazo (Contenidors cremats a Gràcia: fer visible l’invisible), sobre les causes profundes dels aldarulls a Gràcia provocats pel desallotjament del ‘Banc expropiat’. Manso, que es defineix com una “veïna del barri de Gràcia i subscriptora convençuda de CRÍTIC”, acabava l’article amb aquesta demanda cap a la nostra redacció: “Obriu la mirada cap a altres tipus d’invisibilitat, plantegeu-vos les conseqüències de certa comprensió i tolerància, i feu possible que al diari hi apareguin tots els tons de l’escala de grisos, a banda dels blancs i els negres”.

 

Feminisme Crític

L’estiu real: desigualtats de gènere i de classe a les vacances (25-7-2016)

silikUn ‘post’ irònic de Maria Freixanet i de Mireia Duran, publicat uns quants dies abans del gran èxode vacacional de l’agost, per advertir que “no totes les vacances són iguals i no tot és fer vacances”. Per exemple, diu l’article, les dones tenen especial interès a fer vacances en un establiment amb pensió completa: “És que haver d’estar pendent de cuinar per a tota la família, pensar a passar pel ‘súper’, controlar quan les criatures es quedaran sense roba neta o si l’àvia s’ha pres la pastilla, no és fer vacances”.

 

Llibres de contraban

‘Carol’, una història de pel·lícula… i de llibre (19-2-2016)

carol03Article d’Ignasi Franch sobre els antecedents literaris de la pel·lícula ‘Carol’, de Todd Haynes. “El film adapta una novel·la homònima, ‘Carol’ (L’Avenç), publicada sota pseudònim (i sota un altre títol, ‘El preu de la sal’) per Patricia Highsmith l’any 1952. Inspirada en una anècdota real, la narració podia llegir-se com la ‘sortida de l’armari’ d’una escriptora gelosa de la seva privacitat”. La ressenya inclou un altre ‘flashback’, la novel·la ‘Diana’, de Diana Frederics, un exemple previ (1939) de ficció sobre relacions lèsbiques amb final feliç.

 

La pitjor epidèmia

Una persona sana és un malalt no diagnosticat? (3-2-2016)

medicamentsReportatge de Laia Altarriba (amb l’assessorament de Joan Benach) sobre “l’obsessió per la salut a la qual han arribat les societats occidentals instigades per un procés de medicalització àmpliament promogut de forma més o menys directa per la poderosa indústria farmacèutica”. El text ofereix dades esfereïdores sobre el nombre de morts provocades pels efectes adversos de les medicines a Europa i als Estats Units. També explica com la indústria farmacèutica “ha tendit a convertir situacions que fins fa algun temps havien sigut normals en quadres patològics i que intenta resoldre amb la medicina situacions que no són mèdiques sinó socials, professionals o interpersonals”.

 

Cooperactives

Francesc Granada: “Els valors cooperatius tenen molt a veure amb els de la nostra escola” (24-2-2016)

granada02Entrevista amb el president de la cooperativa Nou Patufet, creada per setze persones per evitar el “tancament de l’escola concertada Patufet, amb gairebé 50 anys de vida al barri de Gràcia”. Francesc Granada explica el complicat procés que els va dur fins a la creació de la cooperativa i “reflexiona sobre com els valors del cooperativisme lliguen amb els de l’escola que estan gestionant”. Aquest mestre, que ha descobert el cooperativisme per necessitat, descriu bé un dels valors bàsics d’aquest moviment: “El projecte no és la suma de cadascú de nosaltres, és més que això; una cooperativa és un projecte que està per sobre de cadascun dels individus que la formen”.

 

Legítima defensa

La gestió de les baixes laborals, cada cop més al servei de les mútues (7-7-2016)

baixes-laboralsReportatge de Marc Font, amb l’assessorament de dos advocats del Col·lectiu Ronda, sobre l’actuació de l’antic ICAM, organisme encarregat de l’avaluació de les baixes laborals i dels reconeixements mèdics de les possibles invalideses. El reportatge posa de manifest que “la seva actuació els darrers temps, amb la concessió d’altes mèdiques a persones que no estaven en condicions de treballar segons el criteri dels metges de capçalera i amb la denegació d’invalideses permanents, ha generat contestació social, que s’ha organitzat a través de la PAICAM, la Plataforma d’Afectats per l’ICAM i l’INSS”. També explica com les mútues han guanyat competències i capacitat de decisió en aquest àmbit.

 

Emprenedoria Crítica

Quan les sumes multipliquen (29-9-2016)

deljoalnos-475x250Apunt d’Alba Gómez Gabriel que va inaugurar aquest blog, impulsat per la cooperativa Labcoop, que reflexiona “de la mà de les mateixes cooperativistes i d’expertes, sobre com han de ser els projectes col·lectius perquè les sumes de persones emprenedores acabin multiplicant”. La filosofia de l’article és que “qualsevol procés d’emprenedoria col·lectiva no només ha d’estar al servei de les persones, sinó que s’ha de construir a partir de les persones. Perquè la suma d’emprenedores multipliqui, cal fer emergir les seves preocupacions i atendre-les”.

 

Futbol Crític

Sankt Pauli, unint futbol i lluita social (2-4-2016)

sankt-pauliExtens reportatge de Noel Eduardo sobre com viuen el futbol els seguidors del Sankt Pauli, d’Hamburg (Alemanya), un club de la segona divisió alemanya que incorpora en els seus estatuts una posició ferma contra el feixisme, el racisme, el masclisme i l’homofòbia. El text viu en primera persona l’ambient dels bars del voltant de l’estadi i també dins del camp, en un partit contra el Leipzig. Hi ha fragments com aquest: “Explica un empleat del FC Sankt Pauli i fundador de l’associació, que, quan l’organització genera beneficis, aquests es destinen a projectes socials de la comunitat. Club implicat amb el barri. Barri entregat al club. Gent que omple l’estadi. Estadi que dóna cabuda tothom”.

 

Des de la talaia

A la recerca del Poble perdut: la França del Front National (12-3-2016)

marine-le-penLlarg i documentat apunt de Xavi Espinet, des de París, sobre com el partit d’extrema dreta ara dirigit per Marine Le Pen ha aconseguit fer forat als barris on fa vint anys el PCF aconseguia el 30 i el 40% dels vots. Espinet fa un bon retrat de la França considerada “perifèrica”, en contraposició amb la que viu a les grans urbs: “És la França dels perdedors de la globalització, dels petits blancs expulsats de la seva ciutat pel preu del metre quadrat, dels pagesos modestos, i de la major part d’obrers, d’empleats i de joves precaris”. L’autor dóna veu a diversos pensadors de l’esquerra que han reflexionat sobre aquesta situació paradoxal de la política francesa.

 

No en diguis cooperació

La Caixa i l’ànima de les ONG (6-5-2016)

imprescindiblesApunt de Miquel Carrillo, secretari executiu d’Enginyeria sense Fronteres, molt crític amb la campanya de l’Obra Social La Caixa #AmbElsImprescindibles, que dóna veu en anuncis televisius a representants de diverses ONG de cooperació i solidaritat. Carrillo s’adreça a la Mariona, representant d’Oxfam Intermón: “Oblida els gurus del bonrotllisme, la coherència comença per la nostra caixa, era tan senzill com això, no es pot posar la cara i esdevenir una peça més del màrqueting d’allò que volíem (volem?) canviar”.

 

La llei del més dèbil

Gonzalo Boye: “En qualsevol país democràtic, el primer responsable de les morts de Tarajal hauria estat el ministre de l’Interior” (5-2-2016)

gb-disparant_boEntrevista feta per Marc Serra a aquest advocat xilè establert a Madrid que, en representació de l’Observatori DESC, du l’acusació particular del cas de les 15 persones mortes a la platja de Tarajal (Ceuta) en una operació de la Guàrdia Civil. En la conversa, Gonzalo Boye reflexiona sobre les dificultats d’aquest litigi i el que podria suposar que acabés constituint un nou precedent d’impunitat. Diu que, si hi hagués una resolució de condemna per part del Tribunal Europeu de Drets Humans contra l’Estat espanyol per les devolucions ‘en calent’, “Espanya haurà de modificar la seva legislació per adaptar-la als convenis internacionals subscrits, en especial al Conveni Europeu de Drets Humans”. Es tracta d’un extracte de les seves declaracions al documental ‘Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud’, de Metromuster i l’Observatori DESC, que es va estrenar el primer trimestre del 2016.

 

Raó(ns)

El projecte europeu, de naufragi en naufragi (21-4-2016)

naufragi_bona_unhcr_ivor-prickettArticle de Sergio Maydeu, consultor i analista internacional, especialitzat en conflictes armats, prospectiva, violència i desenvolupament, sobre la crisi dels refugiats a la Mediterrània i la maldestra actuació de la UE. Maydeu afirma: “Els mesos vinents ens diran si les decisions que s’estan prenent en l’actualitat han estat encertades. Al meu judici, no solament són errònies, sinó desencoratjadores. La responsabilitat dels governs europeus en la deficient gestió d’aquesta crisi és evident”.

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog