CRÍTIC es mou: 9 novetats per a l’inici del curs

Una lectora llegint els reportatges d’investigació a la web / CRÍTIC

CRÍTIC es mou! Aquesta tardor incorporarem tot un seguit de canvis, alguns dels quals proposats pels lectors i subscriptors que van participar en l’enquesta que vam fer abans de l’estiu, per poder oferir-vos un millor periodisme crític. Estem treballant sense pausa en nous projectes com una nova revista en paper, dedicada íntegrament a la qüestió dels drets de les dones i del feminisme; una nova secció dedicada al reportatge amb profunditat sobre temes polítics o socials, i, a mitjà termini, estem pensant com remodelar l’espai d’Opinió i a crear una nova secció de Cultura. A més, tres anys després del naixement de CRÍTIC, toca reinventar-nos. Ja estem donant-hi voltes. No parem!

En les últimes setmanes ha ressorgit el debat sobre els mitjans de comunicació i el periodisme a Catalunya. S’ha criticat el sensacionalisme. S’ha criticat l’excés de velocitat. S’ha criticat que es publiquen rumors sense contrastar del tot. S’ha criticat l’ús partidista dels editorials d’alguns diaris. Davant de tot això, CRÍTIC es reafirma en les seves bases de sempre: periodisme d’investigació per fiscalitzar els poderosos, periodisme lent per tractar dels temes amb profunditat i periodisme de dades per deixar enrere el periodisme de declaracions i la ‘rumorologia’. Fet i fet, un retorn a la tradició del periodisme. Segons algunes de les conclusions de l’enquesta, en la qual van participar més de 700 persones, queda clar que una majoria demaneu de CRÍTIC més investigació, més informació sobre temes dels quals la premsa no acostuma a parlar i més independència dels partits polítics.

Fruit d’algunes idees dels periodistes de la redacció de CRÍTIC i de les peticions dels lectors i lectores fetes a l’enquesta, us presentem 9 novetats per al curs que comencem aquest mes de setembre.

Nova revista en paper: sobre feminisme

A CRÍTIC seguim creient en el paper. Com sabeu, fem una revista especial cada any dedicada a un sol tema amb profunditat. Fins ara hem dedicat els dossiers monogràfics al procés, a la nova/vella política i a la crisi de refugiats i migracions al Mediterrani. El proper dossier, que enviarem a casa a tots els subscriptors anuals (no als semestrals!) i que es podrà comprar en llibreries, estarà dedicat als drets de les dones i a la qüestió del feminisme. Per a CRÍTIC, el tema de gènere és estratègic.

La revista, de més de 100 pàgines, està dirigida per les dues periodistes que s’han incorporat a CRÍTIC just aquest any, Laia Soldevila i Laura Aznar. El fil argumental serà la vida de les dones, des de la infància fins a la vellesa, i hem associat a cada etapa vital un seguit de temes, entesos com els reptes i les opressions de la dona en el dia a dia. Inclourà reportatges sobre identitats no heteronormatives, expressions de l’heteropatriarcat en el camp de la salut i qüestions com la maternitat, les cures i els desequilibris en el món laboral, entre d’altres. Hi haurà entrevistes a fons amb l’actriu Leticia Dolera i l’escriptora Bel Olid i hi hem incorporat la perspectiva de dones significades en la lluita feminista, com la directora de ‘Pikara’, June Fernández, o la reconeguda acadèmica, experta en sociologia de la dona, Marina Subirats.

Aposta pel periodisme lent: nova secció de reportatges

A l’enquesta de CRÍTIC una de les peticions va ser que potenciéssim les àrees d’investigació i els reportatges a fons sobre temes dels quals no parlen la majoria de mitjans de comunicació. Ho farem! De fet, molts de vosaltres ens heu suggerit a l’enquesta més d’un centenar de propostes de temes per denunciar a les pàgines de CRÍTIC: des de corrupteles de tot tipus fins a qüestions relacionades amb el dret a l’habitatge, l’educació, la precarietat laboral, els conflictes ambientals… No us preocupeu: ho hem apuntat tot, tot i tot, i anirem fent a poc a poc i amb bona lletra.

Per això, reforçarem els recursos que destinem a la secció d’Investigació i, alhora, hem creat una nova secció dedicada als Reportatges. Aquesta secció inclourà articles, que, tot i no estar basats en tècniques del periodisme d’investigació clàssic, inclouen una aposta clara per donar context, treballar els temes amb temps i explicar a fons temes pels quals bona part de la premsa hi passa superficialment. Aquí teniu el primer reportatge que hem publicat a la nova secció: “La Catalunya post-17-A: els perquès del terror“, una feinada durant tres setmanes de Laia Soldevila, parlant amb experts i llegint informes.

Votacions dels subscriptors —tot i que els resultats dels lectors no subscriptors són similars— a l’enquesta de CRÍTIC.

Equitat de gènere en les entrevistes i a Opinió

Una de les qüestions en què volem incidir més aquest any és, com ja vam començar amb més o menys èxit des de l’inici del projecte, la política transversal per incorporar la perspectiva de gènere a CRÍTIC. Un dels reptes concrets i comptables és tendir cap a la paritat de gènere al 50-50 en els espais d’Opinió però també en les entrevistes. 

Un dels puntals i, a més, una de les seccions més visitades a CRÍTIC, són les entrevistes de caràcter, amb profunditat i llargues que fem. A l’enquesta, van tenir per part dels subscriptors una alta valoració. Volem intentar que hi hagi una entrevista a una dona per cada home. En els últims sis mesos, a la secció d’Entrevistes hi han aparegut 15 homes i 14 dones. El problema és que sovint tenim tendència a entrevistar més homes. De fet, a l’enquesta preguntàvem als lectors i als subscriptors a qui voldrien que entrevistéssim aquest nou curs, i la gran majoria de propostes eren homes.

A la secció d’Opinió, segons el col·lectiu On Són les Dones, CRÍTIC estaria dins els marges de “la paritat tècnica” entre articulistes homes i dones. En els últims sis mesos, hi ha hagut 30 articles publicats per homes i 27 publicats per dones. Gairebé, gairebé un 50-50. Això deien al seu informe anual, presentat al juny: “Els percentatges més alts (CRÍTIC i ‘Catalunya Plural’) de dones opinadores d’aquest recompte d’un any d’On Són les Dones i també el percentatge més baix (‘El Nacional’) pertanyen a mitjans digitals”.

Futurs canvis a la secció d’Opinió

Volem remodelar completament la secció de Sentit Crític, l’apartat dedicat a l’Opinió i Anàlisi col·lectiva. Ens agradaria, també seguint recomanacions d’algunes de les Trobades de Subscriptors que fem cada quatre mesos, apostar per textos més analítics —i no tant d’opinar per opinar!— i un pèl més curts —tot i que una de les marques de la casa són els textos llargs comparats amb altres mitjans digitals. A més, volem que totes les diferents i múltiples visions de les esquerres en plural puguin veure’s reflectides a les pàgines d’Opinió, i que no hi hagi cap visió que hi aparegui més representada que d’altres.

En concret, CRÍTIC s’està plantejant reduir el nombre d’opinadors (ara n’hi ha uns 40 d’habituals) perquè els autors i autores que acabem escollint puguin escriure d’una manera més habitual al web, i no només esporàdicament un o dos cops l’any com passava fins ara. Evidentment, la futura secció d’Opinió tindrà paritat de gènere al 50-50, apostarà per un pensament plural i per autors procedents de diferents disciplines (sociòlegs, politòlegs, historiadors, filòsofs, educadors, juristes, etc.).

Assenyalar què és contingut amb patrocini

Amb la publicitat i el contingut patrocinat no volem jugar a equívocs. CRÍTIC marcarà de manera encara més clara i sense dubtes els continguts que tinguin algun tipus de patrocini o d’ajuda econòmica per fer-se, ja sigui provinent d’una ONG, d’una entitat social o d’una institució pública. Aquests continguts, que a CRÍTIC seleccionem amb cura i pensant sempre que puguin tenir un interès per al lector, apareixeran habitualment a la secció Espai Crític —o en un blog temàtic específic—, a la firma inclouran la frase “Amb el suport de…” i, a la portada de la web, tindran un fons gris per diferenciar-los de la resta dels continguts.

CRÍTIC, com ja hem explicat en diferents ocasions, té un codi ètic publicitari que impedeix rebre ingressos d’anunciants que formin part de les empreses de l’Ibex-35, d’empreses que vulnerin els drets humans o d’empreses condemnades per contaminació ambiental, i d’anuncis sexistes o xenòfobs. Això redueix molt el gruix de possibles anunciants amb possibilitats econòmiques d’inserir publicitat als mitjans.

Treballem per crear una nova secció de Cultura

A l’enquesta també vam preguntar als lectors i als subscriptors quins temes us interessaven més: temes socials (salut, educació, feminisme…) van ser els més demanats; política catalana, el segon més reclamat, i, curiosament, la tercera demanda amb més vots eren els temes culturals. Dic, curiosament, perquè CRÍTIC no té encara una secció de Cultura i, de fet, ha tractat en molt poques ocasions dels problemes i dels projectes del món cultural. No és per falta de ganes, sinó per falta de recursos. Per fer una bona secció de Cultura, se n’ha de saber i s’han de tenir recursos humans i econòmics per fer-ho, sobretot si fem una secció cultural amb sentit crític. CRÍTIC necessita créixer econòmicament per poder afrontar aquest nou repte cultural.

Tanmateix, ho farem. Més tard o més d’hora. Els de CRÍTIC, després de llegir l’enquesta, ens hem conjurat per intentar trobar la manera, les persones i els recursos per poder tirar endavant una secció de Cultura crítica. No en podem donar dates, ni més informació. Però ens hi posem!

Votacions dels subscriptors —tot i que els resultats dels lectors no subscriptors són similars— a l’enquesta de CRÍTIC.

Avançament per a subscriptors: a partir de les 19 hores

Alguns dels lectors que van contestar l’enquesta proposen que els continguts estiguin més temps tancats per aconseguir que CRÍTIC pugui créixer en nombre de subscriptors. El cert és que el periodisme costa diners i esforços, i, si els mitjans no tenen subscriptors que els puguin finançar, passen a dependre dels ingressos de la publicitat o dels diners d’un editor multimilionari disposat a invertir en un mitjà de comunicació a canvi d’influència política. Per això, CRÍTIC aposta per la subscripció i vol premiar els lectors que ens donen suport (52 euros l’any, 1 euro la setmana) per seguir endavant.

Per això, els subscriptors tindran accés als continguts de l’endemà el dia abans a partir de les 19 hores. Tots els continguts de CRÍTIC, excepte els de la secció d’Actualitat o els d’Opinió, estaran a la disposició només dels subscriptors durant 48 hores. Posteriorment, els obrirem per tal que tothom, independentment de la seva situació econòmica, pugui llegir-los i informar-se críticament.

El context: incorporem articles relacionats

A partir d’aquest setembre podreu veure que, al final dels articles, apareixen sota l’epígraf ‘També et pot interessar’, peces relacionades amb el tema d’aquella entrevista o reportatge. Una manera d’aportar context, ampliar perspectives i permetre anar al fons de la qüestió és incloure aquests textos relacionats al final de cada peça. Qui vulgui conèixer un tema amb profunditat ja no té excusa!

Per sort, moltes de les peces de CRÍTIC no caduquen i, com no apostem per un periodisme de la immediatesa i la velocitat, els textos poden ser vàlids durant mesos i anys.

Tres anys de CRÍTIC: veniu a la festa?

L’última notícia que us volíem donar és que aquest mes de setembre CRÍTIC compleix tres anys de vida. Com no sabíem que era impossible, ho hem aconseguit. Tres anys de reportatges, investigació, exclusives, entrevistes i opinions crítiques, i… l’empresa, econòmicament, ja comença a ser sostenible! Són notícies excel·lents. Un somni que s’ha fet realitat. Ho volem celebrar amb tots vosaltres amb una festa entre amics el pròxim dimarts 19 de setembre al pati del Casinet d’Hostafrancs amb unes cerveses i uns ‘pinchos’ de truites (trencarem ous, si cal), bona música i temps per a la conversa. A l’acte presentarem un vídeo molt ‘xulo’ sobre CRÍTIC —que han fet la bona gent de la productora Funky Monkey— i xerrarem sobre el futur del projecte. Us hi esperem!

* POSTDATA: Ara us toca a vosaltres, lectors i lectores de CRÍTIC; pregunteu-nos el que vulgueu. Aquí podeu fer les preguntes, les propostes i els suggeriments que tingueu sobre CRÍTIC i el nou curs que comencem. Intentarem respondre a tot el que ens consulteu. Si no voleu fer la pregunta en públic, no dubteu a enviar-nos un correu a <[email protected]>.

Un comentari
  • Roger Caballe 12 de setembre de 2017 - 21:19

    Malgrat venir de fora de Barcelona, tinc prevista la meva assistència.
    Serà la segona vegada que vaig allí per un acte vostre.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog