La Mostra de cinema ‘Salut, drets i acció’ torna aquest novembre a Barcelona

Un fotograma del documental ‘La fiebre del oro’, que obre la Mostra / MEDICUSMUNDI

Tres documentals i un debat configuren la Mostra de cinema ‘Salut, drets i acció’, un projecte de Medicus Mundi Mediterrània que pretén generar consciència i actitud crítica sobre les causes que provoquen la pitjor epidèmia en salut del món: la desigualtat. Del 9 al 23 de novembre, els cinemes Girona de Barcelona acullen les tres projeccions, totes elles acompanyades de debats amb experts, mentre que el Centre Cívic Pati Llimona és l’espai escollit per al debat de divendres 17 de novembre. CRÍTIC és, un any més, mitjà col·laborador de la Mostra, i ho és per la publicació de tres entrevistes al blog ‘La pitjor epidèmia’, durant les pròximes setmanes, a més de la moderació del debat, titulat ‘Com comunicar #LaPitjorEpidèmia? La comunicació com a element transformador’. Finalment, les més de 1.500 persones subscriptores del nostre mitjà rebran per mail el codi per veure de franc un dels documentals, ‘La fiebre del oro’, a la plataforma Vimeo.

Aquest documental, dirigit per Raúl de la Fuente i produït per Kanaki Films i Medicusmundi, explica un cas concret de mineria artesanal a Moçambic. Reflexiona sobre perquè la pobresa de la població i la riquesa del subsòl continuen sent termes inconciliables. Un jove local, el Marcelino, s’endinsa a la terra intentant trobar robí en un forat com en el que va morir el seu germà. El film dura 25 minuts i està rodat en portugués. Es podrà veure aquest dijous, dia 9, a les 19 hores, als cinemes Girona. Després de la projecció, hi haurà un debat amb el seu autor, Raúl de la Fuente, el director del Centro Terra Viva de Moçambic, Marcos AM Pereira, i el director de projectes de cooperació de Medicusmundi, Ivan Zahinos. El debat serà dinamitzat per Joao Carlos Almeida, advocat i consultor moçambiquès especialitzat en drets de les comunitats en mineria artesanal i accés a la terra.

‘Footprint’ és el nom del segon documental, que es projectarà dijous 16, també a les 19 hores i als cinemes Girona. És un film de 82 minuts de durada, dirigit per Valentina Canavesio, que s’interroga sobre la superpoblació: quantes persones pot sostenir la Terra si tots tenim una vida digna? El treball exposa els efectes del creixement de la població en el medi ambient, però també en la qualitat de vida de les persones, en un món on cada vegada hi ha més pobresa i desigualtats. A través de testimonis d’activistes i experts en salut, el film parla sobre qüestions com la planificació familiar com a una de les solucions per reduir la pobresa, però també hi ha intervencions reveladores sobre quins actors juguen un paper important perquè aquestes solucions no arribin. El debat posterior estarà protagonitzat per la mateixa directora Valentina Canavesio i la membre de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, Sílvia Aldavert, mentre que la periodista i antropòloga Iolanda Parra dinamitzarà el debat.

Un fotograma de ‘Nowhere to hide’, rodada a l’Iraq / MOSTRA SALUT DRETS I ACCIÓ

El tercer documental que es projectarà a la Mosta és ‘Nowhere to hide’, dirigit per Zaradasht Ahmed, rodada a l’Iraq l’any passat i dedicada a narrar la història de Nori Sharif, un infermer iraquià, pare de quatre fills, que lluita per la seva supervivència i la de la seva família en una regió on la guerra s’ha convertit en la norma. Càmera en mà, el protagonista enregistra durant cinc anys la seva vida en una de les províncies més perilloses d’aquell país en guerra permanent: Diyala. Amb una durada de 86 minuts, es projectarà dijous 23, a les 19 hores, també als cinemes Girona. Li seguirà un debat amb Zaradasht Ahmed, director del documental, Maisoun Shukair, farmacèutica de Damasc actualment resident a Madrid, Mohamad  AbdulMajid, infermer sirià, amb la dinamització de la periodista de ‘La Jornada’ Anna Palou.

D’altra banda, el debat sobre ‘Com comunicar #LaPitjorEpidèmia’ es farà divendres 17 de novembre a les 18 hores al Centre Cívic Pati Llimona. Hi participaran Valentina Canavesio, directora i productora del documental ‘Footprint’, Josep Cabayol, productor del documental ‘La salut, el negoci de la vida’ i integrant de Sicom TV, Sònia Ros, directora del projecte transmedia FAM i integrant de Quepo i Carla Benito, periodista i coordinadora del ‘Diari de la Sanitat’. El moderarà el periodista de CRÍTIC i professor de Comunicació Audiovisual de la UAB, Joan Vila i Triadú.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog