El ‘top 15’ del més llegit a CRÍTIC aquest 2017

  • Laura Aznar/ @LauraAzLlu
  • divendres, 29 desembre 2017
  • Comenta
  • General

Entrevistes, reportatges i articles més llegits de CRÍTIC aquest 2017.

Abans de tancar l’any convé mirar enrere i a CRÍTIC hem volgut fer un repàs d’aquells continguts que han despertat més interès i que han aixecat més polseguera a les xarxes. Us presentem una selecció dels 15 reportatges, opinions i entrevistes més llegits aquest 2017.

Molts dels textos amb més lectures els signen Roger Palà i Sergi Picazo, però també alguns dels nostres col·laboradors habituals, com Jordi Borràs, Marc Font, Antoni Trobat o Carina Bellver. Les entrevistes són marca de la casa i sempre han tingut un pes important a CRÍTIC, tal com demostra aquesta selecció. Les converses reposades amb Montse Santolino, Albano-Dante Fachin, Jordi Graupera i Míriam Hatibi són les que han tingut una millor acollida entre els nostres lectors.

Així mateix, les opinions i els reportatges que hem publicat, particularment aquells relacionats amb el procés, el referèndum de l’1-O i els Comuns, han entrat en el ‘top 15’ dels continguts més llegits enguany. I també s’han colat en el rànquing dos articles sobre feminisme: el recull de les 10 sèries sobre dones i feminisme que estan canviant la televisió, de Toni de la Torre i Mireia Cererols, i l’opinió de la programadora musical Laura Duran sobre el masclisme impregnat en la seva professió. Ara que són festes, és un bon moment per recuperar-los. Bona lectura!

1) 10 consells per cuidar-se en temps de conflicte

Judit Pastor

Aquest reportatge s’ha convertit en el contingut més llegit de la història de CRÍTIC. En moments de màxima tensió política, de pors i d’angoixes, llancem 10 consells per afrontar l’impacte que l’actualitat està tenint en l’àmbit personal. Compartir sentiments, cuidar els llaços afectius, no caure en provocacions, prendre distància i cultivar l’esperit crític són algunes de les recomanacions que Judit Pastor recull en aquesta guia pràctica.

2) La nova dreta independentista catalana

Roger Palà

El 22 de febrer passat, Roger Palà explicava com estava aflorant un corrent d’opinió dins del sobiranisme conservador amb ressonàncies de l”Alt Right’ nord-americana: “Han guanyat presència i –més important encara– influència. Veus rellevants –a les xarxes i als mitjans– els fan de cambra de ressonància. El seu discurs fa forat. D’un quant temps ençà, se senten forts. Al món bufen vents propicis als seus plantejaments”. L’article ha aixecat força polseguera i ha circulat intensament per les xarxes socials.

3) McDonald’s i AirBnB al Carmel

Sergi Picazo

A les portes d’un estiu que ja es preveia complicat per la saturació turística que patiria la capital catalana, Sergi Picazo encetava una reflexió a fons sobre aquest fenomen: “Barcelona s’ha acabat. Almenys la Barcelona que nosaltres coneixíem s’ha acabat. Ja no és una ciutat: és un producte. S’ha convertit en un producte de consum global que ja no ens pertany”. Perquè el problema no és només el turisme. “El problema és un sistema econòmic que posa el negoci per sobre de tot. I Barcelona és, per a ells, un negoci.”

4) Montse Santolino: “Hi ha un gran desconeixement del que està passant a la perifèria. No existim!”

Sergi Picazo

Sergi Picazo i Montse Santolino passegen per les entranyes d'”una Catalunya que no surt als ‘Telenotícies’ si no hi ha una explosió de gas o ‘embolics’ amb la policia”. El barri de la Florida, a l’Hospitalet, és l’escenari d’aquesta conversa entre els dos periodistes, on parlen de les perifèries, de la ‘zona zero’ de la Catalunya popular, on tots els índexs de vulnerabilitat són alarmants i on les banderes espanyoles “s’atropellen a les finestres de blocs grisos, verds i grocs”.

 

5) Albano-Dante Fachin: “No podré votar mai la Catalunya en Comú que estic escoltant aquests dies”

Sergi Picazo

Entrevista a Albano-Dante Fachin pocs dies després que dimitís del seu càrrec com a secretari general de Podem a Catalunya. Acusat de ser “el tonto útil” de l’independentisme, parla sense pèls a la llengua sobre el seu pas per la política institucional, sobre el 155, la DUI, el seu partit anterior, Pablo Iglesias, l’independentisme i el paper de les esquerres en el procés.

6) Sobre els comuns i el referèndum: la Gran Estafa

Jordi Borràs 

“Negar la realitat ha estat la sortida fàcil, però la més indigna. Els comuns han decidit que la Terra és plana. És a dir, que el referèndum de l’1 d’octubre serà una mobilització però que no serà vinculant.” Així començava el fotoperiodista Jordi Borràs aquest article d’opinió on valorava el paper que van tenir els comuns respecte al referèndum de l’1-O.

7) Prendre partit en una situació estranya

Santiago López Petit

En aquest article d’opinió, Santiago López Petit apostava per votar el dia 1-O però no sense fer crítica als partits independentistes. El filòsof escrivia: “Votem per trencar el règim de 1978, hereu del franquisme. Votem perquè votar en aquests moments constitueix un desafiament a l’Estat” però sense oblidar mai “el crit de “ningú ens representa”, ni tampoc que la lluita de classes segueix actuant en el que aparentment és homogeni”.

8) 10 sèries sobre dones i feminisme que estan canviant la televisió

Toni de la Torre i Mireia Cererols

En els darrers anys, les sèries protagonitzades per dones cada cop tracten més obertament de qüestions relacionades amb el feminisme i construeixen discursos més explícits sobre temes com ara el maltractament, les agressions sexuals, el consentiment, les desigualtats laborals o el masclisme inherent a la nostra cultura. En aquest article els experts Mireia Cererols i Toni de la Torre recomanen 10 sèries televisives protagonitzades per dones.

9) Jordi Graupera: “L’espai d’allò que hem conegut com a Convergència no pot sobreviure a una involució. No tenen discurs”

Antoni Trobat

Entrevista d’Antoni Trobat al filòsof i articulista Jordi Graupera sobre el país, Barcelona, l’Estat espanyol i la política catalana. En aquesta conversa se centren en l’evolució de l’espai conegut com a Convergència Democràtica fins al PDECat i en el paper d’ERC, dels Comuns i de la CUP. Parlen del pluralisme de la societat, de l’1-O, de la violència, de la repressió i de la campanya de la por.

10) Míriam Hatibi: “Pels mitjans, seré la dona del vel que parla de terrorisme. Res més”

Laura Aznar

Després dels atemptats a la Rambla de Barcelona el 17 d’agost, Laura Aznar va entrevistar Míriam Hatibi, que per a molts, fins llavors, era una cara desconeguda. Catalana, nascuda a Barcelona, criada a Lleida i membre activa de la comunitat musulmana. En aquesta conversa, més enllà dels atemptats, parlen de l’islam, de la convivència, dels mitjans i del feminisme.

11) Història d’un Govern a l’ombra: així es prepara la insurrecció d’octubre

Roger Palà

Pocs dies abans del referèndum, Roger Palà va capbussar-se en allò que alguns han batejat com l'”estat major del procés” o el “comitè invisible”: un grup de persones que es reunien en paral·lel al Govern de la Generalitat per dissenyar el rumb del procés i traçar el camí cap a l’1 d’octubre. A partir de converses amb persones pròximes al nucli dirigent independentista, CRÍTIC reconstrueix la història d’aquest Govern a l’ombra.

12) El costat fosc del Banc Sabadell: negocis, influència política i rebuig a la independència

Marc Font

El Banc Sabadell ha estat un dels actors de la guerra econòmica contra l’independentisme. Després que prengués la decisió “gens improvisada” de traslladar la seva seu a Alacant, Marc Font radiografia el paper clau d’aquest banc en els moments més tensos del procés. Com una entitat de províncies s’ha convertit en 20 anys en un gegant financer? Quin paper hi ha tingut Josep Oliu? Quins són els seus capítols obscurs? Totes les respostes són en aquest reportatge d’investigació.

13) Un sol poble?

Marc Andreu

“Un sol poble és el lema o expressió que ja fa temps, i darrerament encara més, ha aparegut en manifestos, titulars i articles de tota mena i està en boca de molts.” En aquest article d’opinió, l’historiador i periodista Marc Andreu reflexiona sobre l’origen i el significat real de l’expressió “un sol poble”, sobretot amb la voluntat “de salvar els mots i retornar el nom de cada cosa”.

14) Una dona i programadora musical farta

Laura Duran

La programadora musical, periodista i gestora cultural Laura Duran firma un article d’opinió on denuncia el masclisme ancorat en la seva professió. “Hi ha companys que encara em pregunten: com pots dedicar-te a aquest sector amb aquests horaris i amb dues filles? Com t’ho fas?”, exemplifica Duran. Una pregunta que no s’acostuma a fer als homes que es troben en la seva mateixa situació familiar. La programadora també argumenta que cal més presència femenina als escenaris, però no com a imposició. El seu article va aixecar polseguera.

15) Què opinen els moviments socials de Barcelona dels dos primers anys de mandat d’Ada Colau?

Carina Bellver

Dos anys després de la victòria d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona, Carina Bellver va preguntar a 25 representants de moviments socials, organitzacions i plataformes les seves opinions sobre el govern municipal en l’equador del seu mandat. Des de la perspectiva dels drets humans i socials, l’habitatge, la mobilitat, l’educació o la pobresa energètica, entre d’altres, aquest és el balanç crític dels dos primers anys de Barcelona en Comú al consistori.

 

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog