Sobre el perfil d’Aurora Madaula

Dilluns vam publicar l’article ‘Qui són i d’on vénen els diputats del nucli dur de Puigdemont a Junts per Catalunya’, on realitzàvem una sèrie de perfils sobre les persones d’aquesta candidatura que estan jugant un rol central en les negociacions per formar govern. Una d’elles és la diputada Aurora Madaula. En el seu cas, l’article, a més de traçar la seva trajectòria, esmentava que Madaula manté una relació sentimental amb una persona destacada de l’entorn polític del PDeCAT.

Creiem que la inclusió d’aquesta informació en l’article ha estat inadequada. Per això avui hem decidit retirar aquest esment del contingut, fer-ho constar específicament en una nota al final del text i retirar de Twitter un post que també ho destacava. A més, com a periodista de CRÍTIC i editor de l’article en qüestió, he decidit escriure aquest article al blog ‘Fem Crític’ en què us explico el procés que ens ha dut a prendre aquesta decisió.

L’edició dels articles de CRÍTIC recau de forma rotatòria en els diversos periodistes que en formem part. En aquest cas, la vaig assumir jo. En el seu moment, tant l’autor del text, el periodista Marc Font, com jo mateix vam considerar que la informació inclosa al perfil de Madaula revestia d’interès tenint en compte la posició de la persona en qüestió en l’entorn del PDeCAT.

Amb posterioritat a la publicació del text, les dones periodistes de CRÍTIC –que no havien llegit l’article amb anterioritat a la seva publicació– han fet notar que la inclusió d’aquest esment no era una bona pràctica periodística. Així mateix, la pròpia Aurora Madaula ho ha fet constar a Twitter, i també ens n’han alertat alguns dels socis col·laboradors de CRÍTIC. Aportava alguna informació addicional o rellevant esmentar aquest extrem? O, per contra, fer-ho podia contribuir a generar la falsa idea que Madaula ocupa la seva actual posició dins de Junts per Catalunya per mantenir aquesta relació? Vam considerar la informació com a periodisticament rellevant i no hauria d’haver estat així.

En el meu rol d’editor, totes aquestes preguntes me les hauria d’haver formulat no ara, sinó prèviament a la publicació del text, cosa que no vaig fer. És molt probable que si la redacció i l’edició final de l’article hagués recaigut en una periodista i no en un periodista aquesta informació s’hagués omès. Fet que demostra que, malgrat els esforços que hem fet per aplicar una perspectiva de gènere a les nostres rutines, als periodistes de CRÍTIC encara ens queda molt camí per recórrer per poder implementar un model que tingui en les qüestions de gènere d’una forma integral.

Creiem també que és una bona pràctica explicar perquè s’ha produït aquesta situació, i volíem agrair als membres de la nostra comunitat que ens n’han alertat. Gràcies per contribuir a fer de CRÍTIC un millor projecte periodístic.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog