Les treballadores de CRÍTIC també fem la vaga feminista del 8-M

Foto: VAGA FEMINISTA

Les treballadores de la redacció de CRÍTIC hem decidit sumar-nos a la vaga feminista. No podia ser d’una altra manera. El periodisme no és un àmbit aïllat de la societat i, com a tal, també s’hi reprodueixen les discriminacions masclistes que patim les dones. Molt sovint, la nostra professió està travessada pels mateixos vicis que impregnen les altres esferes laborals i que ens releguen a un segon terme. I això ens porta a la necessitat de visibilitzar-nos com a subjectes de la lluita per la igualtat. De motius, en tenim molts.

Les dones som el 63% de les estudiants de periodisme i comunicació a les universitats de l’Estat espanyol; però, quan arribem als mitjans, és difícil que accedim a càrrecs de responsabilitat. Segons l’’Informe Anual de la Professió Periodística del 2017, les dones només ocupen el 27% dels càrrecs directius. Que de 80 diaris a tot l’Estat, només 8 estiguin dirigits per dones, no és un ‘sostre de vidre’? Si les dones representen aquest percentatge tan baix en la presa de decisions, com ens podem assegurar que els mitjans incorporen la perspectiva del 51% de la població? La visió de la realitat que es transmet des dels mitjans moltes vegades és parcial i està esbiaixada, perquè no té en compte de la mateixa manera les experiències, els relats i les vivències de les dones, les quals, sovint, són estereotipades o tractades com a personatges secundaris.

A la vegada, la bretxa salarial també existeix en la nostra professió. Segons una enquesta del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears, les dones cobren menys que els seus companys homes i reben també menys pagues extraordinàries. Una de les causes d’aquesta diferència salarial rau en el fet que ells tenen més possibilitats de cobrar més i més possibilitats d’ascensió, a banda del fet que el 7,6% més de dones periodistes que d’homes tenen contractes temporals o d’obra i servei. La vida de les periodistes és, moltes vegades, precària.

Les nostres opinions se silencien sistemàticament. La plataforma On Són les Dones ha denunciat per múltiples altaveus l’escassetat d’opinadores als mitjans de comunicació, cosa que representa una mostra més de violència simbòlica contra nosaltres. Després d’un any de recompte, el col·lectiu va constatar que només el 23% dels articles d’opinió publicats als quatre principals diaris d’abast català (‘La Vanguardia’, ‘El Periódico de Catalunya’, l’’Ara’ i ‘El Punt Avui’) eren signats per dones, i que més del 70% de les opinions que publiquen tres dels digitals més llegits al territori (‘Vilaweb’, ‘El Nacional’ i ‘El Món’), les encarreguen a homes. El mateix passa amb les tertúlies. A la ràdio pública, de cada 10 opinadors, entre 6 i 7 són homes, mentre que a la privada ho són 3 de cada 4 tertulians. A la televisió pública, les dones tenen més visibilitat; però, tot i així, en cap dels 12 mesos que va durar el recompte de la plataforma hi va haver la meitat exacta d’homes i de dones en un debat. El greuge comparatiu, és clar, sempre els beneficia a ells. Tampoc a la privada no hi va haver una distribució equitativa, ni molt menys: les dones només representaven una quarta part dels membres de les tertúlies. La manca de paritat, que es fa especialment palesa en alguns mitjans privats, contradiu la Llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes, però l’Administració no sanciona aquestes infraccions.

Massa sovint, nosaltres tan sols complim quota els dies 8 de març i 25 de novembre per abordar les desigualtats que patim: temes de dones que tenen cabuda només en moments molt concrets. I, fins i tot en aquestes ocasions, alguns homes es neguen a fer un pas enrere per cedir-nos la veu. Quantes vegades hem vist taules de debat integrades majoritàriament per homes que s’apoderen dels espais que ens pertoquen per conversar sobre les discriminacions a què estem sotmeses? Quants cops la imatge que recullen els mitjans després d’una mobilització eminentment femenina és la d’un home que subjecta una pancarta? Quantes vegades es posa el focus de la lluita feminista en la percepció que en tenen els homes? Estem fartes que se’ns invisibilitzi constantment, de no tenir mai el protagonisme i que els homes copsin tot l’espai.

Les agressions sexuals contra les dones, que són transversals en tota la societat, també es reprodueixen als mitjans de comunicació. A Catalunya, hi ha una denúncia per abús sexual cada 8 hores i es denuncia una agressió sexual, amb violència o intimidació, cada 12 hores. I això que moltes de les agredides no formalitzen una denúncia davant el tracte masclista que reben per part d’alguns operadors jurídics o per la doble victimització que comporta aquest procés.

A la nostra professió, una de cada dues dones ha patit assetjament sexual, maltractament psicològic o ‘troleig online’, entre altres violències masclistes, mentre treballaven. A la vegada, el 85% de les agredides explica que no es van prendre mesures contra els agressors, o que les que es van prendre no eren les adequades. És la conclusió de la Federació Internacional de Periodistes, que recull en una enquesta el testimoni de quasi 400 dones de 50 països. Les dades són feridores: el 48% de les enquestades ha patit violència masclista en l’exercici de la seva professió i, en el 38% dels casos, l’agressió ha estat perpetrada pels seus superiors; el 44% de les periodistes ha viscut ciberassetjament i dos terços d’aquestes dones no han presentat denúncia formal.

És per això que ens sumem a la vaga convocada aquest dijous, 8 de març. Les periodistes que treballem a CRÍTIC no treballarem i les nostres tasques no seran suplides per ningú.

Volem reivindicar que la nostra professió sigui d’una altra manera i fer visible que en el periodisme, com en la resta de les professions, si les dones parem el món s’atura.

Laura Aznar i Laia Soldevila són periodistes i cooperativistes de CRÍTIC.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog