Us oferim en exclusiva per a subscriptors i subscriptores el documental ‘Colis suspect’, sobre l’Europa fortalesa

Fotograma del documental ‘Colis suspect’ / ARSOMNIA PRODUCTIONS

A partir d’avui i durant els pròxims dos mesos (fins al 20 d’agost), les persones subscriptores de CRÍTIC podran visionar de forma gratuïta el documental ‘Colis suspect’ a la plataforma Vimeo, en versió original i amb subtítols en català. ‘Colis suspect’ (‘Paquet sospitós’) és un treball audiovisual de 75 minuts de durada, produït per Arsomnia Productions i la revista digital ‘La columna.cat‘ i codirigit per dues joves periodistes sorgides de la Facultat de Comunicació de la UAB, Sofia Català i Rosa PérezEl documental vol esbrinar què hi ha darrere l’Europa fortalesa, posant el focus en les fronteres de la UE, on convergeixen les polítiques d’immigració i de seguretat. Deu persones expertes en dret, migracions, indústria armamentística i relacions internacionals ofereixen la seva visió, i les entrevistes es complementen amb la història de Mohammed Nour, poeta i activista pels drets de les persones sense papers.

Per visionar el documental (i només accessible a persones subscriptores), aneu aquí.

Coincidint amb el Dia Internacional del Refugiat, aquest vespre (18.30 hores) es farà a la Casa Orlandai de Sarrià (Barcelona) una projecció especial de ‘Colis suspect’, seguida d’una taula rodona amb l’economista Arcadi Oliveres i el coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Jordi Calvo, dos dels experts que intervenen en el documental. També hi seran alguns membres de l’equip tècnic que l’ha fet possible. Aquesta projecció s’emmarca en la política de la productora de combinar la presentació del film a festivals internacionals amb projeccions obertes en espais socials o ciutadans que hi han mostrat interès. De moment, ‘Colis suspect’ ja ha rebut el premi a la millor Primera Obra Documental al Festival Internacional del Cinema Mediterrani de Tetuan (Marroc), fa tres mesos, i ha estat projectat a Barcelona, a Madrid, a Bogotà i a Los Angeles.

El metro de París és un dels escenaris del documental / ARSOMNIA PRODUCTIONS

Més enllà de les imatges de pasteres

Les autores del documental, Sofia Català i Rosa Pérez, expliquen a la web del projecte que tot va venir de preguntar-se “què hi ha darrere les pasteres que semblen aparèixer al Mediterrani com si fossin un desastre natural, impredictibles, inevitables. Per què qui fuig de la guerra ha d’arriscar la seva vida per arribar a Europa i no pot viatjar amb bitllet d’avió i un segell al passaport? D’altra banda, com justifica la Unió Europea la violació de la seva pròpia legislació en matèria de drets humans?”. A partir d’aquestes reflexions, investiguen per què Europa tracta de legitimar la fortificació de les seves fronteres utilitzant el discurs de la seguretat. Les institucions europees ho legitimen dient que, “com que entre els refugiats es poden colar terroristes”, cal crear una Europa fortalesa. El fet que el terrorisme internacional que acapara titulars als mitjans de comunicació digui que actua en nom de l’islam, i que aquesta religió és la que professen la majoria de persones que busquen refugi ara a Europa, són detalls que acaben de quadrar el cercle.

Mohammed Nour, poeta sudanès exiliat a París, que aporta el seu testimoni al documental / ARSOMNIA PRODUCTIONS

Produint ‘Colis suspect’, les autores han volgut respondre a preguntes com ara “quins interessos hi ha al darrere del tancament de les fronteres?; com s’arriben a aplicar les polítiques actuals de gestió de la seguretat?; a qui afecten?; quan es mescla la lluita contra el terrorisme amb la lluita contra la immigració irregular?; per què es tracta les persones que fugen de la guerra com si fossin una amenaça potencial?”. Les persones expertes que les contesten són: Teresa Vázquez, advocada de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) a Melilla; Catherine Woollard, secretària General de l’ECRE (European Council on Refugees and Exiles); Sirin Adlbi, doctora en Estudis Internacionals Mediterranis; Arcadi Oliveres, economista i president de l’Associació Justícia i Pau; Fausto Meluso, politòleg i delegat de migracions de la xarxa ARCI Palermo; Francisco Javier Ramos, coordinador d’operacions de Frontex a Lesbos (Grècia); Claire Rodier, advocada i cofundadora de l’Observatori de Migracions Migreurope; Reinhard Kreissl, sociòleg especialista en seguretat; Xavier Aragall, politòleg expert en migracions i investigador de l’Institut Europeu de la Mediterrània; Jordi Calvo, economista i coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau; Miquel Fernández, sociòleg i doctor en Antropologia Social; i Mbuyi Kabunda, doctor en Relacions Internacionals i Estudis Africans. A més, el documental recull la història de Mohammed Nour, un poeta sudanès exiliat a París que pateix directament els efectes de les polítiques migratòries de la Unió Europea.

A continuació, us enllacem el ‘teaser’ de ‘Colis suspect’, amb subtítols en castellà:

Per visionar el documental sencer (i només accessible a persones subscriptores), aneu aquí.

El documental ‘Colis suspect’ ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge a Verkami que es va fer al maig del 2016 i que va comptar amb la participació de més de 140 persones i entitats. El rodatge es va dur a terme durant la segona part del 2016 en diversos països europeus (Itàlia, Grècia, Bèlgica, Alemanya…), així com al Marroc. Els beneficis de la distribució del film s’estan destinant a entitats que treballen per la sensibilització sobre aquesta problemàtica i en el suport als refugiats.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog