Els 10 millors reportatges i investigacions de CRÍTIC que no et pots perdre aquest estiu

El periodisme d’investigació i el reportatge amb profunditat han estat des del primer dia un dels puntals de CRÍTIC. Aquest ha estat un curs especialment intens, molt marcat per la dinàmica política i pel procés sobiranista de la tardor. És per això que els 10 textos més llegits d’aquesta etapa tenen en molts casos una clara connexió amb el moment polític. Sense oblidar, això sí, posar el focus sobre els grans poders econòmics o les problemàtiques de l’educació.

1) “10 consells per cuidar-se en temps de conflicte”

Arran de la gran tensió política de la tardor passada, a CRÍTIC vam preparar una guia pràctica amb estratègies per afrontar l’impacte de l’actualitat política en l’àmbit personal. L’article de Judit Pastor s’ha convertit en el reportatge més llegit de la temporada (amb 51.000 clics) i el tercer més llegit de la història de CRÍTIC.

2) “Què pensa Quim Torra? Els 18 articles més polèmics del nou president”

Marc Font i Roger Palà es van passar el cap de setmana previ a la investidura de Quim Torra regirant l’hemeroteca per trobar els 18 articles més polèmics escrits per l’avui president de la Generalitat. Contra el 15-M, les esquerres, reivindicant els almogàvers, els germans Badia… Un reportatge que va tenir una gran difusió.

3) “Qui són i d’on vénen els candidats de la CUP per al 21-D?”

Poc abans de les eleccions del 21-D, Marc Font va publicar aquest article en què traçava el perfil dels noms més destacats de la llista cupaire per a les darreres eleccions. Hi destaquen els perfils de Carles Riera, Maria Sirvent, Vidal Aragonés o Natàlia Sànchez, entre d’altres.

4) “Els ‘lobbies’ polítics i econòmics que donen suport a Ciutadans”

Durant el darrer curs hem posat sovint el focus sobre Ciutadans per analitzar diversos aspectes de la formació, des de la seva política de comunicació fins a les seves contradiccions en matèria de memòria històrica. En aquest reportatge, Marc Font analitza quins grans ‘lobbies’ econòmics i polítics han apadrinat la formació d’Albert Rivera.

5) “La guerra econòmica contra l’independentisme”

Durant la tardor del 2017, grans empreses i ‘lobbies’ econòmics van pressionar el Govern de Puigdemont perquè fes marxa enrere: des de la banca fins al Cercle d’Economia passant per l’FMI i Standard & Poor’s. Sergi Picazo va escriure aquest reportatge en què revelava tots els detalls de la guerra econòmica contra l’independentisme.

6) “Història d’un Govern a l’ombra: així es prepara la insurrecció d’octubre”

Enmig d’un secretisme extrem, un grup de líders i dirigents independentistes va dissenyar en paral·lel al Govern el camí cap al referèndum de l’1 d’octubre. Roger Palà va revelar en aquest reportatge tot el que s’ha pogut saber del cert fins ara sobre el denominat “estat major” del procés.

7) “Els contractes del 155: empreses de l’Estat, multinacionals de l’Ibex i bancs”

Durant els set mesos d’aplicació de l’article 155, l’Administració catalana ha funcionat allunyada de la normalitat. Tot i això, la maquinària no s’ha aturat. Marc Font explica en aquest reportatge quines han estat les grans empreses beneficiades durant aquest període.

8) “Les millors sèries de l’any 2017 (amb esperit crític)”

Les recomanacions seriòfiles de Toni de la Torre sempre tenen una gran acceptació. Aquest rànquing de sèries amb #sentitcrític del 2017 segueix sent absolutament vigent.

9) “El costat fosc del Banc Sabadell: negocis, influència política i rebuig a la independència”

Un dels objectius de CRÍTIC ha estat sempre posar la lupa sobre els grans poders econòmics i financers. No solen ser temes fàcils. Al novembre passat vam publicar aquest reportatge de Marc Font sobre el Banc Sabadell, que s’ha col·locat entre els 10 més llegits de l’any.

10) “Per què ens hauria de preocupar l’augment de les diferències entre escoles públiques?”

L’educació ha estat un dels àmbits d’interès de CRÍTIC durant el curs 2017/2018. Aquest reportatge de Carina Bellver posa el focus sobre una problemàtica creixent: la segregació escolar dins l’escola pública.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog