Les 10 millors entrevistes de CRÍTIC que no et pots perdre aquest estiu

  • Laia Soldevila / @laia_soldevila
  • dilluns, 6 agost 2018
  • Comenta
  • General

Les entrevistes són, després de quatre anys, una de les marques de CRÍTIC que tenen més bona acollida entre els lectors. Aquest curs, marcat per l’actualitat política, hem fet una aposta per parlar dels esdeveniments polítics a partir de veus diverses i converses reposades que han contribuït a donar una visió calidoscòpica als esdeveniments. Des de l’1 de setembre de 2017 fins al juliol de 2018, l’equip de CRÍTIC, amb els nostres col·laboradors habituals, hem entrevistat 60 personalitats, de les quals 22 dones i 38 homes d’àmbits molt diversos, encara que molts dels quals relacionats amb la política i el periodisme. Per primera vegada, a més, hem començat a traduir entrevistes al castellà de personatges que creiem que poden generar interès més enllà de les fronteres catalanes, una línia que volem aprofundir de cara al pròxim curs.

Aquestes són les entrevistes que han interessat més als nostres lectors i lectores:

1. Montse Santolino: “Hi ha un gran desconeixement del que està passant a la perifèria. No existim!”

Entrevista: Sergi Picazo

Montse Santolino (l’Hospitalet de Llobregat, 1967), periodista, comunicadora nada, activista social, d’esquerres, ‘oenegera’, que va treballar de jove a la fleca dels seus pares i que l’1-O va passar el dia recollint testimonis d’agressions policials. Amb Santolino passegem pel seu barri, la Florida, a l’Hospitalet, en un viatge a les entranyes d’una Catalunya que no surt als ‘Telenotícies’.

2. Albano-Dante Fachin: “Li vaig dir a Pablo Iglesias: ‘Si vols que jo firmi un paper de rendició incondicional, m’hauràs de treure amb els peus per endavant'”

Entrevista: Sergi Picazo

Albano-Dante Fachin (Bahía Blanca, 1976) va arribar amb 15 anyets de l’Argentina patagònica a la Barcelona olímpica del 92. Periodista i activista social. No pot parar de parlar. Barreja castellà, català i se li escapa alguna cosa en anglès dels seus estudis de filologia anglesa. Ha provocat un terratrèmol polític a l’esquerra. Ha dimitit com a líder de Podem i ara uneix forces amb Som Alternativa.

3. Jordi Graupera: “L’espai d’allò que hem conegut com a Convergència no pot sobreviure a una involució. No tenen discurs”

Entrevista: Antoni Trobat

Jordi Graupera (Barcelona, 1981), filòsof i articulista als mitjans principals del país. Pujà a trens periodístics on molts altres no pujaren. Tot terreny, vindica la llibertat més que no pas el liberalisme on a vegades l’han encasellat. És una de les veus independentistes més presents.

4. Jesús Rodríguez: “Hi havia senyals que una operació militar al carrer era imminent a Catalunya”

Entrevista: Sergi Picazo

Jesús Rodríguez (Santa Coloma de Gramenet, 1974), amb el seu pseudònim d’Albert Martínez, que feia befa d’un infiltrat policial entre els insubmisos, és una referència per parlar sobre moviments socials a Barcelona. Va ser un dels fundadors de la ‘Directa’ i, abans, va passar per mitjans alternatius com ‘Contrainfos’ i la revista ‘La Burxa’.

5. Ruben Wagensberg: “Jo tinc més discrepàncies amb Junts per Catalunya que amb els Comuns”

Entrevista: Sergi Picazo

Ruben Wagensberg (Barcelona, 1986), número 9 de la llista d’ERC, diu que aprofitarà el salt al Parlament per posar el focus en les qüestions socials. Wagensberg, que no és militant d’ERC, ha fet una mica de tot: cambrer, professor de l’escola Súnion, impulsor d’una discogràfica de música ‘indie’ i… sobretot és conegut per fer de portaveu a la campanya “Volem acollir”.

6. Genís Roca: “Totes les revolucions tecnològiques han necessitat una lluita social per corregir-ne els excessos”

Entrevista: Sergi Picazo

Genís Roca (Girona, 1966) és arqueòleg, especialitzat en el paleolític, i ha excavat vaixells romans, pobles ibèrics i necròpolis medievals. Roca, però, s’ha convertit en un guru tecnològic i té una empresa d’assessoria digital. Va col·laborar en projectes pioners com la UOC o Infonomia. Ara fot un cop de mà en multitud de projectes.

7. Joan Manuel Tresserras: “Hi ha una part de l’independentisme que expulsa més gent de la que atrau”

Entrevista: Roger Palà

Joan Manuel Tresserras (Rubí, 1955), doctor en comunicació i professor de la UAB, és un dels màxims especialistes en cultura i comunicació de masses. Exconseller de Cultura del tripartit d’esquerres, dirigeix des del 2016 la Fundació Josep Irla, el ‘think tank’ de pensament republicà.

7. Miren Etxezarreta: “La independència és una drecera molt llarga per canviar la societat”

Entrevista: Ignasi Franch

Miren Etxezarreta (Ordizia, Guipúscoa, 1936) ha representat durant 50 anys les esquerdes crítiques a la teoria econòmica dominant, des de les aules universitàries i des d’espais alternatius com el Seminari d’Economia Crítica Taifa.

9. Txell Bonet: “La llibertat d’expressió i la democràcia mai estan garantides; ens les hem de guanyar cada dia”

Entrevista: Laura Aznar

Guionista de documentals i de programes del Canal 33. Reportera televisiva i radiofònica. Mare d’un nen d’un any. Companya de Jordi Cuixart. La trajectòria de Txell Bonet (Barcelona, 1975) s’havia forjat, sovint, darrere els focus, però les circumstàncies recents l’han situat en el punt de mira.

10. Marina Garcés: “Vivim en la Barcelona del malestar social”

Entrevista: Sergi Picazo

Marina Garcés (Barcelona, 1973) va estudiar filosofia a la UB i es va doctorar amb una tesi titulada ‘Las prisiones de lo posible’. Ha escrit tres llibres de lectura obligada: ‘Un mundo común’ (Bellaterra, 2013), ‘Filosofía inacabada’ (Gutenberg, 2015) i ‘Fora de classe. Textos de filosofia de guerrilla’ (Arcàdia, 2016).

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog