Jordi Cuixart demana “unitat estratègica” en el sobiranisme en una entrevista d’obertura de curs a CRÍTIC

Jordi Cuixart, en una imatge prèvia al seu empresonament. Foto: ACN

CRÍTIC obre el curs periodístic 2018-19 amb una entrevista a Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners. El president d’Òmnium Cultural –soci col·laborador de la cooperativa editora d’aquest mitjà– ha respost la darrera setmana un extens qüestionari elaborat pel periodista Toni Trobat. En l’entrevista, la primera que concedeix Cuixart en aquest nou curs polític, el president d’Òmnium fa balanç de la seva situació personal després de gairebé un any a la presó, analitza el context polític català i aborda les relacions entre l’independentisme i l’esquerra de l’Estat espanyol. Els subscriptors de CRÍTIC poden llegir l’entrevista completa des d’aquesta mateixa nit a les 21h.

Preguntat sobre les lluites per l’hegemonia en el si del sobiranisme, Cuixart afirma que “en un moment polític com l’actual, la gent que va defensar les urnes no es mereix una lluita partidista per més quotes de poder autonòmic”. Segons el president d’Òmnium, “la unitat estratègica és fonamental”. En l’entrevista, Cuixart reflexiona sobre el paper de “punt de trobada” d’Òmnium i afirma que “una part de l’esquerra espanyola ha tancat files amb la dreta, però a Espanya hi ha moltíssimes persones que s’avergonyeixen de com s’està comportant l’Estat amb Catalunya”. El president d’Òmnium cita el manifest ‘Derechos y libertades’, esmenta el paper de Pablo Iglesias o Alberto Garzón i conclou que “defensar la llibertat a Catalunya és fer-ho també a Múrcia, Madrid o a Andalusia”.

Així serà el nou curs periodístic a CRÍTIC

L’entrevista a Cuixart marca l’obertura del curs periodístic del mitjà. Durant les pròximes setmanes, CRÍTIC anirà publicant una sèrie de continguts especialment centrats a analitzar la situació política i social a Catalunya. Estem treballant diferents reportatges relacionats amb els fets previs i posteriors a l’1 d’Octubre, per mirar d’aportar una mica més de llum sobre uns moments que encara guarden molts interrogants. Però no tot serà procés: també estem enllestint investigacions sobre l’educació pública catalana, l’habitatge o l’impacte de la crisi econòmica deu anys després del gran ‘crack’ de 2008.

Més enllà del reportatge i la cobertura de l’actualitat, també hem preparat una sèrie d’entrevistes a personalitats rellevants de la política i la societat civil per encarar el nou any. Seran veus plurals d’àmbits molt diversos, independentistes i no independentistes, i amb punts de vista molt diferents en l’àmbit social. Pel que fa a l’anàlisi política, durant les pròximes setmanes podreu llegir articles a càrrec de Roger Palà i Sergi Picazo, i de col·laboradors habituals com Guillem Martínez, Mireia Mora, Jenn Díaz, David Caño, Jordi Muñoz, Antoni Gutierrez-Rubí o Mireia Vehí.

L’obertura de curs periodístic també coincideix amb el quart aniversari de CRÍTIC, que celebrarem amb un acte públic la tercera setmana de setembre que estarà centrat especialment en la qüestió de la retallada de drets i la llibertat d’expressió, i que impulsarem conjuntament amb el Col·lectiu Ronda d’advocats. En aquesta segona meitat de l’any també presentarem la cinquena edició de la revista ‘DOSSIER CRÍTIC’, i també veurà la llum el nou web de CRÍTIC, amb un disseny totalment renovat, noves funcionalitats i l’obertura de nous àmbits temàtics.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog