Nova revista de CRÍTIC en paper per reflexionar sobre els problemes de les ciutats al segle XXI

Portada de la nova revista ‘Ciutats’. / HELENA OLCINA

Ja el tenim aquí. ‘Ciutats‘, el cinquè #DossierCRÍTIC, una revista en paper monogràfica dedicada als problemes i reptes de les ciutats del futur, es presenta el dijous 15 de novembre amb una conversa oberta entre la filòsofa Marina Garcés i el sociòleg Ivan Miró a La Lleialtat Santsenca. L’acte ens servirà d’excusa per parlar sobre ciutats ‘vivibles’ i, alhora, per fullejar la revista en primícia.

La revista ‘Ciutats’ està dirigida pel periodista Sergi Picazo, que ha assumit el disseny editorial del projecte. Hi ha entrevistes amb tres autors i activistes fonamentals en la reflexió crítica i anticapitalista sobre les ciutats d’avui dia: el geògraf urbà David Harvey, l’activista ambiental i ecofeminista Yayo Herrero i el sociòleg i cooperativista Ivan Miró —amb qui passegem i conversem pels racons més combatius del barri de Sants de Barcelona. La revista, a més, compta amb les idees dels millors pensadors contemporanis catalans sobre problemes i conflictes urbans: la filòsofa Marina Garcés; l’exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras; l’autor del llibre ‘Smart Citizens’, Antoni Gutiérrez-Rubí,; el director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans, Ricard Gomà; el filòleg i historiador Jordi Amat, que reflexiona sobre les polítiques culturals a la Barcelona de Pasqual Maragall; l’arquitecta i feminista Zaida Muxí Martínez; el doctor en Ciència Política Rubén Martínez; la sociòloga i experta en deute Iolanda Fresnillo i els activistes socials Montse Santolino, Jaime Palomera (Sindicat de Llogaters) o Lluc Salellas (regidor de la CUP a Girona), entre d’altres.

El dossier ‘Ciutats’, que s’estructura temàticament a través del lema ‘Pensa global, actua local‘, té una part dedicada a la reflexió i una altra de dedicada a l’acció pràctica per construir ciutats més ecologistes, més feministes i més igualitàries. A través de les seves 148 pàgines, permetrà aprofundir a través de reportatges, entrevistes i articles d’opinió en els nous fenòmens urbans com els problemes relacionats amb l’habitatge, el medi ambient, la desigualtat econòmica o l’accés a la tecnologia. El dossier monogràfic fa aquest cop una aposta per la infografia, els mapes i la fotografia per explicar amb dades i de forma visual els conflictes complexos de les ciutats del futur. Finalment, la publicació inclou un dossier extra per analitzar les eleccions municipals del 2019.

Obriu agendes: Marina Garcés i Ivan Miró

Tenim ganes de compartir la revista amb vosaltres i, per això, us volem convidar a la presentació que farem el dijous 15 de novembre a les set de la tarda a La Lleialtat Santsenca. Hi conversarem amb dues de les persones que col·laboren amb el projecte: la filòsofa Marina Garcés, autora del llibre ‘Ciutat Princesa’, i el sociòleg i membre de La Ciutat Invisible, Ivan Miró, que acaba de publicar el llibre ‘Ciutats cooperatives’. Amb ells parlarem sobre vides ‘vivibles’ a la ciutat de Barcelona i de la multitud d’idees urbanes que apareixen en els seus dos llibres.

L’acte és gratuït i obert a tothom i, com sempre, els subscriptors i les subscriptores d’aquest mitjà podeu reservar places a les primeres fileres de la sala, entrant les vostres dades en aquest formulari. Les persones subscriptores que vingueu a la presentació us podreu endur la revista directament i, per tant, ja no caldrà que us l’enviem per correu. Tanmateix, si no podeu venir, no us preocupeu. L’enviament el farem al llarg del mes de novembre a totes les que tinguin la modalitat anual de la subscripció.

Aquest projecte el fem, com sempre, cooperant. La gent de Pol·len Edicions, sòcies col·laboradores de CRÍTIC, assumeixen la tasca d’edició ecològica i distribució per fer arribar la revista a les principals llibreries de Catalunya. La revista compta amb el suport econòmic en format publicitari de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments de Barcelona i de Palma, a més de Ferrocarrils de la Generalitat, el Col·lectiu Ronda, la Federació de Cooperatives de Catalunya, la cooperativa Integral, els partits polítics Barcelona en Comú i ERC, la Fundació Carulla, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el festival Barnasants o el sindicat UGT. En l’acte de presentació del 15 de novembre, també ens hi ajuda la gent de La Lleialtat Santsenca, històric espai de cooperatives rehabilitat al barri de Sants de Barcelona, i  tenim, com sempre, el suport de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) i del Col·lectiu Ronda.

Sergi Picazo és periodista de CRÍTIC i coordinador de la revista ‘Ciutats’.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog