Els 10 articles més llegits a CRÍTIC aquest 2018

  • Laia Soldevila / @Laia_Soldevila
  • diumenge, 30 desembre 2018
  • Comenta
  • General

Abans de tancar l’any, a CRÍTIC mirem enrere i recopilem els 10 articles del 2018 que han agradat més als lectors, que han generat més comentaris a les xarxes o que han tingut més lectures. Aquesta és la selecció de les millors opinions, dels reportatges més destacats i de les entrevistes més compartides, un reflex de l’any convuls que deixem enrere.

Des de les eleccions del 21-D fins ara, Catalunya, el procés independentista, l’aplicació del 155, les relacions amb el Govern espanyol, la presó i l’exili han continuat copant una part central de l’actualitat, també a CRÍTIC. Bona part del ‘top 10’ dels més llegits tracta, d’una manera o d’una altra, d’aquestes qüestions. Els articles escrits pel president Quim Torra quan era articulista, les clavegueres de l’Estat explicades per la periodista Patricia López o els contractes de la Generalitat sota el 155 són alguns dels temes que més han interessat aquests mesos. Conèixer els ‘lobbies’ que han donat suport a Ciutadans, descobrir el perfil de nous parlamentaris com Ruben Wagensberg o l’esclat de debats com el del sentiment ‘xarnego’ també han estat temes, derivats de l’actualitat política, que han generat interès.

Però les qüestions independentistes no ho han tapat tot. El feminisme i els temes que ha posat sobre la taula el moviment també han tingut un espai molt rellevant al portal. De fet, l’article més llegit d’aquest any és el testimoni de les agressions masclistes que ha patit una col·laboradora al llarg de la seva vida professional. I també s’ha viralitzat la denúncia per les condicions de precarietat que pateix el col·lectiu d’infermeres i infermers a Catalunya.

Ara, que són festes, és un bon moment per recuperar tots aquests articles i fer-ne una revisió reposada. Bona lectura!

1. Ho sento, però no m’ho crec

Laia Alsina

El contingut de CRÍTIC que més lectures, comentaris i interacció a les xarxes ha tingut ha estat aquest text que la periodista Laia Alsina escrivia al març del 2018, setmanes després de la massiva mobilització del 8-M. Alsina hi denuncia diferents casos de discriminació que ha patit pel fet de ser dona al llarg de la seva carrera professional i interpel·la els homes “sorpresos” per les experiències que milers de dones van començar a explicar a les xarxes sota les etiquetes de #ProuPeriodismeSexista o #Cuentalo, entre d’altres.

2. Quim Torra i 18 articles polèmics

Marc Font i Roger Palà

Al mes de maig passat, després de mesos d’incertesa sobre qui seria el nou cap de l’Executiu català, la incògnita es va desvelar: Quim Torra, advocat, editor i articulista, seria el 131è president de la Generalitat. Ubicat en l’ala més conservadora del sobiranisme, Torra havia destacat al llarg de la seva trajectòria pel fet de publicar desenes d’articles on exposa sense complexos el seu ideari. CRÍTIC va rescatar 18 dels seus textos més polèmics, on carregava durament contra el 15-M i les esquerres, feia lloances als germans Badia, a Heribert Barrera i a Jordi Pujol, i reivindicava “un nou Prats de Molló”, amb referència al complot armat impulsat per Francesc Macià els anys vint.

3. Els catalans no enteneu el nacionalisme espanyol

 Arturo Puente

Al mes de juny, el periodista Arturo Puente s’estrenava a la nova secció d’opinió de CRÍTIC amb un article polèmic: realment a Catalunya s’entén com funciona el nacionalisme espanyol? La seva conclusió és que no gaire i així ho resumia en poques frases: “El nacionalisme espanyol consolida el seu poder en el fet de no ser nacionalisme, de no portar grans barrets, sinó en el fet de ser sentit comú. I això és el que als catalans més us costa d’entendre, que, quan sempre tens el sentit comú del teu costat, no et sembla mai raonable fer cap tipus de concessió i per això mai la faràs”.

4. Patricia López: “Jueces, policías, periodistas y políticos trabajan en una organización criminal en contra del Estado de derecho”

Marc Font

Des d’aquest setembre passat, CRÍTIC tradueix alguns dels seus continguts al castellà. Un dels que han tingut més èxit ha estat l’entrevista a la periodista de ‘Público’ Patricia López.  Aprofitant que va ser una de les convidades al quart aniversari d’aquest mitjà, la vam entrevistar per conèixer com funcionen les clavegueres de l’Estat, la judicatura espanyola i les filtracions de José Manuel Villarejo, temes que ha investigat al llarg de la seva carrera periodística. A més de totes aquestes qüestions, López també parlava dels presos polítics i en deia això: “Los presos políticos serán condenados en España, pero existen recursos y los ganarán en Europa”. L’entrevista també la trobareu en català aquí.

5. M’importa un rave on van néixer la teva mare i el teu pare

Lluc Salellas

Els articles del president Torra van generar una forta contestació pública especialment per aquells textos que criticaven, de manera generalitzada, Espanya i “els espanyols”. El debat va acabar centrant-se en l’origen d’una bona part dels catalans. En aquest context, el llavors membre del Secretariat Nacional de la CUP, Lluc Salellas, va escriure aquest article per reivindicar que “la col·lectivitat som tots i el poble treballador català, independentment, o millor dit, amb tots els cognoms, orígens i llengües, és l’únic subjecte polític amb sobirania per tenir el seu paper històric”.

6. Els ‘lobbies’ polítics i econòmics que donen suport a Ciutadans

Marc Font

Els últims anys, Ciutadans ha agafat un fort protagonisme en la política catalana i espanyola. El seu ascens electoral ha estat afavorit també per importants suports en l’àmbit polític i econòmic. Des d’Aznar fins a Bono. De Fedea a l’Ibex 35. En aquest article, CRÍTIC repassava els lligams principals amb l’elit política i econòmica d’arreu que han ajudat el partit taronja a ser una formació decisiva a l’Estat espanyol i el partit més votat a Catalunya.

7. No s’ha parlat prou de la duríssima vida de les infermeres a Catalunya

Sergi Picazo

Segons un estudi del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, una de cada tres infermeres assegura que dorm menys de 6 hores el dia. Una de cada tres també té risc de patir problemes de salut mental (quan la taxa entre la població general és d’un 9,7%). Un 33,7% d’elles fa jornades sense horari fix, per torns de dia, nit o caps de setmana, una jornada poc compatible amb la conciliació familiar. I d’això, se’n parla molt poc. Per això, Sergi Picazo va voler fer-los, aquest desembre, aquesta “carta d’amor” en reconeixement de la seva tasca, i l’article s’ha enfilat entre els més llegits de l’any.

8. Aquesta xarnega que no és una

Blancallum Vidal

A principis de febrer, l’escriptora Brigitte Vasallo va posar sobre la taula una qüestió que va generar un llarg debat a CRÍTIC: la identitat xarnega. “Hi ha un munt d’identitats frontereres, bastardes de la nació, desaparegudes del mapa per no trobar un calaix on ficar-les”, deia Vasallo a l’article. Una de les respostes que va rebre va ser aquesta de la també escriptora i poeta Blancallum Vidal, que reivindicava que “la xarnegor és remota, la xarnegor és arreu i no solament al ‘cinturó vermell’ o a la ‘internacional de los bloques’”. Entre les altres respostes, també podeu llegir l’article de Bel Olid, d’Òscar Simón i de Najat el Hachmi.

9. Els contractes del 155: empreses de l’Estat, multinacionals de l’Ibex i bancs

Marc Font

Durant els gairebé vuit mesos que va durar l’aplicació de l’article 155, la Generalitat no es va aturar. La Generalitat intervinguda va adjudicar més d’un miler de contractes en àmbits com els serveis, l’obra pública o la salut. La gran majoria van seguir la dinàmica habitual. D’altres van ser més polèmics. Quines empreses se’n van beneficiar? CRÍTIC ho va analitzar en un reportatge exhaustiu:

10. Ruben Wagensberg: “Tinc més discrepàncies amb Junts per Catalunya que amb els Comuns”

Sergi Picazo (amb fotos de Jordi Borràs)

Poques setmanes després de la constitució del nou Parlament després del 21-D, CRÍTIC va voler entrevistar un dels nous diputats que venia de l’activisme social: el número 9 de la llista d’ERC, Ruben Wagensberg. L’exportaveu de la campanya “Volem acollir” parla sense censura del seu salt a l’hemicicle, de les contradiccions del món independentista o de la necessitat de posar les qüestions socials també al centre. L’entrevista fou molt polèmica a les xarxes socials.

 

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog