La cinquena edició del ‘Cítric’ reivindica el concepte de llibertat

A partir del 26 de gener, l’Ateneu Popular 9 barris acull el ‘Cítric‘, un cicle de cultura crítica i popular que, en aquesta edició de 2019, en uns moments de clar avanç dels moviments d’ultradreta al món, posa el concepte de llibertat al centre amb una programació eclèctica i multicultural.

La mostra, que vol esdevenir un espai de reflexió on la cultura es converteixi en una arma de transformació i reflexió, consta de quatre propostes, que es podran veure entre entre gener i maig. L’Ateneu Popular 9 Barris, centre cultural nascut el 1976 fruit de la lluita veïnal, és un projecte sorgit i desenvolupat arran de l’acció ciutadana. En aquesta línia, el ‘Cítric’ vol posicionar l’espai i el projecte a favor de la llibertat, una llibertat amb adjectius que l’ompli de sentit a través de les propostes escèniques i musicals, però també de tot un seguit d’activitats paral·leles al voltant de les propostes amb les quals es busca contextualitzar la temàtica del cicle sobre les llibertats i generar espais de debat allunyats de les postures oficialistes.

Segons fonts de l’entitat, l’Ateneu “reivindica el concepte de llibertat, allunyat del neoliberalisme. Llibertat de pensament, llibertat sexual, llibertat d’expressió i llibertat de moviment”. Així, el Cítric està format per quatre muntatges artístics amb un mateix objectiu: fer de la cultura una trinxera.

Un moment de l’espectacle ‘Sarab’, de l’Escola de Circ Palestí / CÍTRIC

El flamenc femení, el rap de Gata Cattana, els poemes de Lorca i el circ que arriba de Palestina seran les propostes escèniques d’aquesta edició, que vol posicionar-se com una cita ineludible dins l’ecosistema cultural català. Un cicle amb caràcter propi, que afavoreix la capacitat de la cultura per transformar allò que ens envolta des de la crítica i des del fet popular. Des de l’Ateneu de 9 Barris es vol reafirmar el compromís amb aquelles activitats capaces d’aglutinar valors i qualitat artística en una mateixa proposta.

El dret de migrar, d’estimar lliurament o de pensar i expressar estaran representats a través de disciplines artístiques com el circ, la música i el teatre. Un cicle multidisciplinari per abordar la llibertat de forma complexa.

Quatre propostes diferents amb un element comú

Les quatre components de LaboratoriA / CÍTRIC

La primera sessió, que es farà aquest dissabte, 26 de gener, serà una trobada per reivindicar el potencial transformador del feminisme també en el món cultural. ‘LaboratoriA’ seran les encarregades d’obrir el cicle gràcies a un muntatge que explora el flamenc com a llenguatge comú. La incorporació de nous elements artístics com el text, la dramatúrgia, les projeccions o tecnologies modernes (com la loop station) pretén reafirmar alhora que desvincular el flamenc d’etiquetes existents.

Els poemes d’amor de Lorca seran els protagonistes de la segona sessió del cicle, el 16 de febrer, amb l’espectacle ‘Amor oscuro, sonetos Un espectacle sobre Federico Garcia Lorca’. De la seva banda, el col·lectiu cultural Quatroccento retrà un homenatge a l’artista cordovesa Gata Cattana construint un espai escènic pròpiament femení i barrejant les dues passions de l’artista andalusa: el rap i la poesia. Durant la segona part el rap prendrà l’escenari amb Tribade. La nit acabarà amb una selecció musical de Lady Avocado, una de Barranquilla (Colòmbia) que fusiona els ritmes urbans amb la música afro caribenya. Serà el dimarts 30 d’abril, sota el títol genèric de ‘Constel·lacions’.

Per últim, l’Escola de Circ Palestí, guanyadora del premi Total of Theater and Jacksons Lane Award, serà l’encarregada de tancar el cicle ‘Cítric’ (dissabte 11 i diumenge 12 de maig) amb el seu nou espectacle Sarab (‘Mirage’), els personatges dels quals són resultat dels anys d’investigació de l’Escola sobre la crisi mundial de refugiats.

L’artista cordovesa Gata Cattana, homenatjada el 30 d’abril / CÍTRIC

Les persones subscriptores de CRÍTIC poden optar al sorteig de cinc packs amb entrades per als quatre espectacles. En una newsletter que els hem enviat avui mateix, donem tots els detalls d’aquesta promoció. Si sou subscriptors/es, us hi podeu apuntar, entrant en aquest formulari i posant les vostres dades (nom i cognoms i adreça electrònica), fins a dijous 24 de gener a les dotze de la nit.

Des de l’Ateneu es vol fer dialogar cada espectacle amb espais de reflexió, multiplicant el contingut i expandint el debat en col·lectiu, conscients que la cultura no només succeeix damunt d’un escenari. A més, enguany els preus han baixat per tal de no ser una frontera pel consum cultural: 8 euros per sessió i un abonament per a les quatre programacions a 25 euros. Preus populars per a un cicle de cultura popular.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal dedicat a les aportacions, reflexions, idees, propostes i comentaris dels subscriptors.
Per proposar articles o temes de reflexió, cal que envieu un mail a [email protected]

Cerca al blog