Bellugant idees

  • Jordi Panyella Carbonell, editor a Pol·len Edicions, membre de l'Espai Contrabandos
  • dilluns, 20 abril 2015
  • Comenta
  • General
8197002260_1b83d9fa35_o

Els llibres són caixes d’eines llestes per utilitzar / FRAILEJON EDITORES

El mes de juliol del 2013 vam muntar una parada de llibres a la Universitat Progressista d’Estiu. Vam vendre moltíssim, i més d’una persona ens va preguntar: “on puc trobar aquests títols normalment?”. Calia crear un espai permanent de promoció i difusió de les editorials independents de llibre polític, aquelles que fomenten el pensament crític amb obres del gènere que siguin, aquelles alienes a grups empresarials que no tenen per objectiu principal la publicació de llibres. Per això, vam crear l’Espai Contrabandos.

Escric aquestes línies poques hores després que s’hagi clausurat la segona edició de Tinta Roja, la fira de l’edició independent i del llibre polític al Garraf. Aquest any s’ha celebrat Ribes. Com l’any passat, la fira ha estat possible (i un èxit) gràcies a la implicació dels moviments populars de la comarca, en especial del Ger de Ribes i de l’Ateneu Vilanoví. L’activitat estrella al certamen d’enguany era el taller ‘Jugant amb l’asterisc. I repensant les normes de gènere’. L’impartia l’activista ‘trans’ Raquel (Lucas) Platero que acaba de publicar ‘Trans*exualidades. Acompañamiento, factores de salud y recursos educativos’ (Edicions Bellaterra, 2014). Organitzar és muntar parades i portar les idees d’un lloc a un altre, fer-les bellugar i fer-les arribar allà on els moviments populars ho volen.

Cada vegada llegim més, sigui en el format que sigui. Cada vegada llegim més coses relacionades amb la crítica al món on vivim, o sobre com millorar-lo. Per tant, als qui ens dediquem a dipositar continguts crítics sobre suports llegibles ens hauria d’anar bé. En una trobada amb estudiants d’un màster d’edició de la Universitat Pompeu Fabra, l’editor d’Ediciones de Intervención Cultural, Miguel Riera, va ser molt explícit: “nosaltres som activistes culturals que, al nostre pesar, hem de funcionar com a empreses”. Fer llibres és fer política, i també són polítiques les paraules de l’Elba Mansilla, de la cooperativa La Ciutat Invisible, en una recent trobada entre editorials i llibreries independents: “És l’especulació immobiliària la que fa que tanquin llibreries, no pas una crisi de la lectura”.

Els nostres projectes editorials se sostenen per una xarxa de persones lectores que, o bé formen part dels moviments populars, o bé podrien formar-hi part utilitzant els títols que publiquem com a portes d’entrada. Els llibres són caixes d’eines llestes per a utilitzar quan la lluita ens ho demana. D’aquí a unes hores, serà Sant Jordi i traurem els llibres al carrer; en un mes, els tornarem a treure a la fira Literal. Seran dues noves oportunitats per a seguir bellugant idees.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Llibres de contraban

Llibres de contraban és un bloc de pensament crític impulsat per l’Espai Contrabandos, un espai situat al barri del Raval, a Barcelona, que agrupa editorials independents que publiquen llibre de pensament crític i dinamitzen activitats culturals. En el bloc s'hi troben propostes literàries transformadores, novetats d’assaig crític i relats sobre les activitats, en molts gèneres i formats. Periòdicament, també s’hi inclouen articles d’opinió de les editorials independents. Llibres de contraban s’adreça a un públic no conformat, no resignat, per qui llegir és somiar (i fer possible) un món millor.

El blog és coordinat pel periodista Ignasi Franch.

Cerca al blog