Crític Cerca
Dades

Quins són els mitjans més tuitejats pels polítics catalans?

'El País', 'eldiario.es' (i 'Catalunya Plural'), 'La Vanguardia', 'El Periódico', TV3 i l''Ara' són, per aquest ordre, els sis mitjans de comunicació més difosos a Twitter pels polítics catalans. Aquestes són les principals conclusions d'un informe elaborat per CRÍTIC durant gairebé un mes sobre l'ús del perfil de Twitter dels diputats del Parlament de Catalunya entre prop de 9.000 piulades.

02/03/2016 | 00:40

 Amb la col·laboració de Jordi Pascual, David Castelló, Marc Font, Joan Vila i Roger Palà

‘El País’, ‘eldiario.es’ (i ‘Catalunya Plural’), ‘La Vanguardia’, ‘El Periódico’, TV3 i l”Ara’ són, per aquest ordre, els sis mitjans de comunicació més difosos a Twitter pels polítics catalans. Tanmateix, la lletra petita d’un estudi elaborat per CRÍTIC durant gairebé un mes sobre l’ús del perfil de Twitter dels diputats del Parlament de Catalunya ens ofereix tendències interessants per entendre la relació entre mitjans, política i xarxes socials. A Convergència ja no li agrada tant ‘La Vanguardia’. Per contra, el diari de Godó sembla tenir ara més penetració en espais com el PSC, Ciutadans i el PP. A Catalunya Sí que es Pot l’encanta llegir ‘El País’ i ‘eldiario.es’ i, en versió catalana, ‘Catalunya Plural’. La CUP s’informa bàsicament a través de la ‘Directa’. Catalunya Ràdio supera Rac1 a l’olla del Twitter polític tot i tenir menys oients. I TV3 és la televisió més tuitejada, mentre que els polítics no miren —o fan veure que no miren— canals líders d’audiència com Tele 5 i Antena 3. Aquestes són les principals conclusions d’aquesta radiografia sobre Twitter, política i mitjans.

Els mitjans més llegits al Parlament

Infografia de MANUEL CUYÀS
Infografia de MANUEL CUYÀS

* Aquest estudi —no científic— d’ús del Twitter es va fer del 25 de gener al 14 de febrer de 2016. La metodologia va consistir a monitorar un per un tots els tuits i ‘links’ dels diputats a través de la llista Parlament 2015, creada pel periodista i analista Albert Cuesta.

Els mitjans de comunicació més influents sobre els polítics catalans no són sempre els que tenen més audiència a Catalunya i, a Internet, tampoc no són els mitjans digitals més llegits. Els dos diaris més tuitejats tenen la seu central a Madrid: ‘El País’ i ‘eldiario.es’, tot i que tots dos tenen redaccions molt potents a Catalunya gràcies a la delegació catalana dels de Prisa i a ‘Catalunya Plural’, aliat dels d’Ignacio Escolar. Els diaris barcelonins líders a Catalunya, com La Vanguardia’ i ‘El Periódico’, queden curiosament per darrere al Twitter.

‘El País’, líder a Espanya però que a Catalunya és només el tercer diari amb més difusió, lluny de ‘La Vanguardia’ i d”El Periódico’, és el diari amb més èxit entre els diputats catalans. Tanmateix, cal advertir de la lletra petita: el diari de Prisa és líder gràcies al fet que els diputats del PSC i, sobretot, Miquel Iceta tuitegen cada dia un bon grapat de les seves notícies. ‘El País’ té èxit sobretot entre diputats socialistes, de CSQEP i de Ciutadans, i, en canvi, té un problema amb Junts pel Sí i, sobretot, amb la CUP i el PP.

En una mateixa línia, ‘eldiario.es’ s’ha col·locat segon, però en aquest cas és sobretot gràcies als tuits dels diputats de Catalunya Sí que es Pot (185 tuits dels 259 que té el digital). Els de ‘Catalunya Plural’ també tenen penetració en el PSC i la CUP gràcies a les seves informacions i entrevistes polítiques.

Els més tuitaires, els de CSQEP

Infografia de MANUEL CUYÀS
Infografia de MANUEL CUYÀS

L’estudi elaborat per CRÍTIC necessita un matís. Els mitjans més afins al PP hi estan infrarepresentats perquè els diputats del PP tuitegen extremament poc: són 10 diputats i només van fer 106 tuits en el període analitzat. Mentre que, per exemple, la CUP, amb un parlamentari menys, va fer el doble de tuits, 202 en el mateix temps. I els mitjans més afins a l’esquerra catalana hi estan sobrerepresentats respecte als mitjans més afins a Convergència. Es dóna el cas que Catalunya Sí que es Pot (amb 11 diputats) fa més tuits que Junts pel Sí (que té 62 diputats). Per tant, és important relativitzar els resultats de l’estudi. L’informe no és cap estudi científic i només aporta tendències.

El PSC és el partit més tuitejador, però bàsicament aquest lideratge és degut a un factor clau: Miquel Iceta, líder del PSC, fa gairebé automàticament cada dia uns 50 tuits amb ‘links’ a mitjans de comunicació, bàsicament tots sobre articles del diari ‘El País’. Això distorsionava enormement el càlcul. ‘El País’ i el PSC apareixien enormement sobredimensionats. CRÍTIC ha introduït una rebaixa artificial dels resultats del PSC i d”El País’ en el primer gràfic com a mecanisme compensador. Tot i això, ‘El País’ segueix apareixent com a líder destacat.

Dos ecosistemes comunicatius, i ‘La Vanguardia’ al mig

Infografia de MANUEL CUYÀS
Infografia de MANUEL CUYÀS

Les xifres de l’estudi confirmen d’una manera evident dos sistemes per informar-se clarament diferents: els diputats del PSC i de Catalunya Sí que es Pot confien més en ‘El País’, ‘eldiario.es’ o ‘El Periódico de Catalunya’, mentre que els de Junts pel Sí consumeixen mitjans com TV3, l”Ara’, Catalunya Ràdio o ‘Vilaweb’. Però hi ha algunes disrupcions interessants pensant en el futur dels mitjans. D’una banda, els diputats de la CUP i, en part, els de CSQEP trenquen amb els mitjans tradicionals en favor de la ‘Directa’, ‘eldiario.es’ (i ‘Catalunya Plural’), ‘Vilaweb’ i CRÍTIC.

A més, les xifres aporten una dada sorprenent: Convergència ha deixat d’amplificar ‘La Vanguardia’ o, almenys, si la llegeix, no la retuiteja. El procés independentista ha dividit els camins dels convergents i del diari del Grup Godó, i això ha fet que el grup de JxSí, que uneix CDC, ERC i Demòcrates de Catalunya, només hagi tuitejat 24 notícies a Twitter de les gairebé 250 que acumulen. Avui, la nova ‘Vanguardia’ dirigida per Màrius Carol té molta més influència en diputats com els del PSC i de CSQEP i, fins i tot, de Ciutadans (tot i que aquests grups parlamentaris tenen molts menys diputats que JxSí).

Per sota, hi apareix la premsa escrita únicament en català. Aquests mitjans són majoritaris entre els diputats de Junts pel Sí, però també tenen, proporcionalment, molt bons resultats amb l’entorn de la CUP i de CSQEP. L”Ara’ és clarament el mitjà fet en català líder entre els diputats. Sobretot té èxit entre els de JxSí (83 de 133 referències) i, filant prim, més aviat els d’ERC. ‘El Punt Avui’, tot i tenir més difusió a Catalunya que l”Ara’, a Twitter obté menys de la meitat de referències que el seu principal competidor.

Mitjans com ‘Público’, CRÍTIC i la ‘Directa’, i fins tot ‘Infolibre’ i ‘Contexto’, es colen en el rànquing del ‘Top 30’ de mitjans més tuitejats pels diputats catalans. La versió web de l’extint diari ‘Público’ resisteix amb força entre els 10 més tuitejats, molt per sobre de mitjans aparentment més llegits o amb més difusió. Segueix sent un diari molt seguit pels diputats de CSQEP, sobretot pels que vénen d’ICV-EUiA, però també té impacte en el PSC i en sectors d’esquerres de JxSí. A més, CRÍTIC i la ‘Directa’ —sobretot gràcies als diputats de la CUP i de CSQEP i, en menor mesura, d’ERC— mostren una gran influència política, segurament molt per sobre de la seva difusió a Internet entre la ciutadania.

La batalla dels digitals de l’entorn sobiranista se l’emporta clarament ‘Vilaweb’. En segon lloc hi apareix ‘Nació Digital’ (tot i ser el mitjà digital líder en català, segons l’OJD Interactiva) i, molt més lluny, en tercer lloc queda ‘El Món’ i, en quart lloc, el nou diari de José Antich, ‘El Nacional’.

Tanmateix, cal dir que aquests digitals tenen molt més èxit que els webs de l’entorn centralista espanyol. El diari ‘El Mundo’ és l’únic que aconsegueix colar-se entre els 15 mitjans més seguits pels diputats catalans, però la resta queden lluny del que es podia preveure. ‘Crónica Global’ fins i tot supera clarament. Diaris com ‘La Razón’ o l”Abc’ no apareixen al rànquing perquè tenen menys de 20 tuits sobre articles seus en el període analitzat.

Mitjans i Premsa 2
Create your own infographics

En televisió, Tele 5 i Antena 3, que són les dues cadenes més vistes a Catalunya juntament amb TV3, no apareixen en el ‘Top 30’ del rànquing. La cadena de televisió líder entre els diputats és, de forma clara, TV3. Tot i això, qui retuiteja programes de la Televisió de Catalunya? Hi ha un clar biaix: sobretot són diputats de Junts pel Sí —la majoria d’ERC— i de la CUP —malgrat tenir només 10 diputats—, i, en canvi, C’s i el PP pràcticament mai no difonen continguts de la televisió pública catalana. Televisió Espanyola és el cas contrari. Són el PP i Ciutadans els que més continguts tuitegen —sobretot de les seves aparicions al canal—, mentre que els diputats d’esquerres de CSQEP i la CUP no ho fan pràcticament mai. Les referències a Twitter de programes com ‘La Sexta noche’ o ‘El intermedio’ —i fins i tot de canals minoritaris com la ultradretana 13TV o el programa per internet ‘La Klau TV’, presentat pel diputat de CSQEP Albano Dante— són superiors als de Tele 5 i d’Antena 3.

TV i Diputats 2
Create your own infographics

En ràdio, es produeix un canvi respecte al que diuen les audiències. Catalunya Ràdio és líder a Twitter entre els diputats catalans i, a més, suma una certa pluralitat ideològica, superant Rac1, tot i que la ràdio de Godó té actualment més oients. Els programes informatius, ‘Els matins’, amb Mònica Terribas, i programes d’anàlisi política de la ràdio pública han aconseguit tenir un impacte potent, sobretot entre els diputats de Junts pel Sí i de la CUP. Tot i això, amb l’excepció de C’s, tots els partits, incloent-hi el PP, acostumen a tuitejar ‘links’ de Catalunya Ràdio o de Catalunya Informació. La Cadena SER és la tercera més tuiejada —gràcies, sobretot, al PSC i a CSQEP— i, molt més lluny, hi apareixen la COPE, RNE i Onda Cero.

Radio Diputats 2
Create your own infographics

Digue’m què llegeixes i et diré qui votes

Infografia de MANUEL CUYÀS
Infografia de MANUEL CUYÀS

Cada diputat individualment té les seves preferències a l’hora d’informar-se, tot i que es detecten unes tendències específiques per partit i per ideologia —tant en l’eix esquerra-dreta com en l’eix nacional. El major antagonisme es produeix entre els diputats de la CUP i els de Ciutadans. Els cupaires opten per tuitejar articles del mitjà contrainformatiu la ‘Directa’ —de forma bastant superior a la resta— i després de TV3 i dels digitals ‘Vilaweb’, ‘eldiario.es’ (o sobretot ‘Catalunya Plural’) i CRÍTIC, i fins i tot, en menor grau tuitegen continguts de Rac1, de ‘Nació Digital’ o del diari basc ‘Gara’. Per contra, Ciutadans opta per mitjans més tradicionals: en premsa, ‘El País’, ‘El Mundo’ i ‘La Vanguardia’; en televisió, La Sexta i TVE, i el seu digital favorit és ‘Crónica Global’.

El mitjà que apareix més cops al ‘Top 5’ de cada partit és La Vanguardia’. Tant el PSC i CSQEP com el PP i C’s el tenen com una referència principal. Es podria dir, doncs, que el diari de Godó és el mitjà amb una major centralitat, tot i que no arriba a interessar gaire als partits independentistes: ni la CUP ni ERC ni tampoc tant com abans CDC.

Què passa amb Junts pel Sí? La nova coalició de CDC, ERC, independents com Lluís Llach (un tuitaire destacat) o Demòcrates de Catalunya es nodreix i, alhora, difon els mitjans habituals de l’entorn catalanista. Els diaris ‘Ara’ i ‘El Punt’, TV3, Catalunya Ràdio, Rac1 i els digitals ‘Vilaweb’, ‘Nació Digital’, ‘El Món’ i ‘El Nacional’. Aquesta és la dieta bàsica a Twitter d’un diputat mitjà de Junts pel Sí. No acostumen a fer difusió d’articles d”El País’, de ‘La Vanguardia’ o d”El Periódico’ ni tampoc de digitals líders com ‘eldiario.es’ ni de ràdios importants com la Cadena SER, tot i que això no vol dir que no els segueixin diàriament.

Els de Catalunya Sí que es Pot consumeixen mitjans considerats progressistes o d’esquerres, però són els més transversals en l’eix nacional. Poden tuitejar tots els articles d”El País’ i de tota la galàxia de mitjans sorgida de l’extint diari en paper ‘Público’: ‘eldiario.es’ (i del seu referent en català, ‘Catalunya Plural’) però també són fidels a ‘Infolibre’, al web de ‘Público’ o el programa per Internet ‘La Klau TV’, presentat per Albano Dante. Tot i això, la confluència d’esquerres catalana no té cap problema a fer tuits de mitjans clarament independentistes com l”Ara’ o ‘Vilaweb’ i de la ràdio i televisió públiques catalanes. Sorprenen les seves referències a articles de ‘La Vanguardia’ i destaquen, tot i que en molta menor mesura, els ‘links’ a ‘El Español’ o a ‘Crónica Global’. CRÍTIC també apareix entre els seus 10 mitjans més tuitejats.

Els diputats del PP, i sobretot Xavier García Albiol, destaquen per tuitejar sense complexos cadenes de televisió com 13TV (que convida sovint dirigents del PP català) i mitjans digitals com ‘Libertad Digital’. Tot i això, els mitjans més influents sobre el PP són Televisió Espanyola i ‘La Vanguardia’. També hi apareix La Sexta —anomenada “La Secta” per Esperanza Aguirre—, però és bàsicament per ressenyar aparicions en directe o entrevistes de dirigents del PP al programa ‘La Sexta noche’, dels dissabtes.

Molt pocs diputats tuitegen continguts de la premsa estrangera i, bàsicament, són diaris en anglès nord-americans. Els mitjans estrangers més tuitejats són ‘The Wall Street Journal’, ‘The New York Times’ i la britànica BBC.

 

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies