Entrevistes

Pare Manel: “No es pot ser puta i verge al mateix temps; tots tenim contradiccions”

 • Text: Agnès Felis / Fotos: Ivan Giménez
 • dimarts, 19 març 2019

Subscriptors

D’endur-se entrepans de les aules dels Maristes on estudiava per repartir-los a les misses del barri de la Prosperitat a donar nom a una fundació que gestiona un pressupost d'un milió d'euros anuals. Una entitat laica fundada per un sacerdot que mira cap a l’economia social com a estratègia de futur. La trajectòria del Pare Manel, capellà díscol, és tan signe dels temps com fruit d’un pragmatisme a prova de dogmes, de cardenals i de dilemes ètics. Fill de família nombrosa nascut el 1946 a Víznar (Granada) per circumstàncies laborals del seu pare, des del 1975 té la parròquia a la seva ciutat, Barcelona. Això és un passeig entrevista amb el veterà capellà pels barris de Verdun i de Roquetes, a Nou Barris.

Cristina Fallarás: “El feminismo tiene que ser anticapitalista, antirracista y antirreligioso”

 • Texto: Antoni Trobat / Fotos: Ivan Giménez
 • dimecres, 13 març 2019

Cuando terminamos, Ivan, el fotógrafo, me dijo: “Periodistas de esta escuela ya no quedan”. Cristina Fallarás (Zaragoza, 1968) es periodista y escritora. Novelista negra muy reconocida (tiene el prestigioso Premio Hammet) trabajó en el Mundo, La Ser o El Periódico. Fue despedida de ADN en 2008, a inicios de la crisis, en el octavo mes de embarazo. En 2012 fue deshauciada de su casa al no poder afrontar la hipoteca que tenía contratada con el BBVA. De todo aquello surgió “A la Puta Calle” (Del Bronce, 2013). Se ha convertido en una de las feministas españolas con más proyección. El año pasado fue la impulsora del hastag/campaña Cuéntalo, que consiguió que en diez días tres millones de mujeres explicaran las vejaciones sufridas a manos del machismo.

Brigitte Vasallo: “L”amor Disney’ mata”

 • Preguntes: Laura Aznar | Edició: Berta Artigas | Fotos i vídeo: Júlia Pujol
 • dimarts, 12 març 2019

Brigitte Vasallo (Barcelona, 1973) és escriptora i una activista feminista reconeguda que lluita contra les normativitats, la islamofòbia i el racisme. El 2018 va publicar el seu darrer llibre, 'Pensamiento monógamo, terror poliamoroso' (La Oveja Roja), on aborda la centralitat de la monogàmia en la construcció de les relacions amoroses. Però quin impacte té aquest sistema sobre les formes d’organització col·lectiva? El poliamor és l'alternativa? En una nova edició del cicle Birres Crítiques, conversem amb ella sobre les relacions però també parlem del 8-M, dels reptes del moviment feminista, i desgranem conceptes com l’'amor Disney' o els 'cadàvers emocionals'.

Toni Noguera: “Ja m’han caigut nou o deu querelles dels ‘lobbies’ i de les grans empreses; l’última, per limitar el lloguer turístic a Palma”

 • Text: Antoni Trobat / Fotos: Isaac Buj
 • dilluns, 11 març 2019

Antoni Noguera (Palma, 1979) és l’alcalde de la capital de Mallorca i de les illes Balears. Militant de la sobiranista, progressista i ecologista Més per Mallorca (coalició estable del PSM, IniciativaVerds i independents molt semblant a Compromís), el 2015 va obtenir els millors resultats de la història democràtica de la ciutat per al mallorquinisme d’esquerres: cinc regidors i quasi 24.000 vots; tercera força. El seu referent és Emili Darder, batlle màrtir de Palma assassinat pels feixistes el 1937. Fa poc, la patronal FEVITUR de lloguer turístic va acusar-lo de prevaricació per haver iniciat la prohibició dels lloguers plurifamiliars al centre de la ciutat.

Cristina Fallarás: “El feminisme ha de ser anticapitalista, antiracista i antireligiós”

 • Text: Antoni Trobat / Fotos: Ivan Giménez
 • dimarts, 5 març 2019

Quan acabem, l'Ivan, el fotògraf, em diu: "De periodistes d'aquesta escola, ja no en queden". Cristina Fallarás (Saragossa, 1968) és periodista i escriptora. Novel·lista negra molt reconeguda (té el prestigiós premi Hammett), va treballar a 'El Mundo', la SER o 'El Periódico'. Va ser acomiadada del diari 'ADN' el 2008, en el vuitè mes d'embaràs. Quatre anys després va ser desnonada de casa en no poder afrontar una hipoteca del BBVA. De tot allò en va sorgir 'A la puta calle' (Del Bronce, 2013). S'ha convertit en una de les feministes espanyoles amb més projecció. L'any passat va ser la impulsora de la campanya "Cuéntalo", que va aconseguir que en deu dies tres milions de dones expliquessin les vexacions sofertes a les mans del masclisme.

Gerardo Pisarello: “M’imagino sent una de les veus dels Comuns al Congrés”

 • Text: Roger Palà | @rogerpala. Fotos: Ivan Giménez
 • diumenge, 3 març 2019

Gerardo Pisarello (Tucumán, Argentina, 1970) és una de les veus de referència del món dels Comuns. Membre del nucli impulsor de Guanyem al costat d'Ada Colau, de Jaume Asens o de Xavier Domènech, ha estat primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona en Comú. Persona pont entre sensibilitats sobiranistes i federalistes, se sent prop de veus com Carod-Rovira i Xosé Manuel Beiras, i alhora reconeix el paper de Podem i Pablo Iglesias: "El processisme s'ha revelat com el contrari d'un republicanisme efectiu. Calen aliances amb els pobles de l'Estat". Pisarello podria ser una de les noves veus dels Comuns al Congrés. En aquesta entrevista tracem el seu recorregut vital i polític.