Àfrica

La conquesta catalana (o no) de l’Àfrica al sud del Sàhara

  • Oriol Puig / @oriolpuigce (amb el suport de Quepo)
  • dilluns, 16 octubre 2017

Immersos a Catalunya en un context polític que prioritza la internacionalització, l’Àfrica al sud del Sàhara apareix com un nou mercat potencial per a iniciatives comercials. Apel·lant a un discurs contra la fam i pel desenvolupament sostenible, les empreses catalanes, com la majoria d’occidentals, es basen, tanmateix, en la màxima d’optimització de beneficis, avesats a la tríada: creixement macroeconòmic, augment de la classe mitjana i major consum. Coincidint amb el Dia Mundial contra la fam, CRÍTIC, amb la col·laboració de Quepo, procura desgranar les polítiques comercials de Catalunya a la zona. Contribueixen aquestes a millorar la vida diària de les persones o bé estenen un model d’espoli i d'explotació?

Més informació

Deu coses que cal saber sobre Boko Haram i Nigèria

  • David Forniès
  • dijous, 26 febrer 2015

Boko Haram es va donar a conèixer amb el segrest de 276 nenes en una escola a Nigèria a l'abril de 2014. Després dels famosos cartellets del "Bring back our girls", l'organització ha desaparegut pràcticament dels mitjans de comunicació. Ningú no sap gairebé res d'aquest grup armat amb milers de soldats i que controla l’extrem nord-oriental de Nigèria.

Més informació

Xavier Aldekoa: “Sóc optimista amb el futur de l’Àfrica; els canvis són graduals i mai neixen des de dalt”

  • Jaume Portell
  • dijous, 29 gener 2015

Xavier Aldekoa (Barcelona, 1981) és periodista i viatger i, des de fa poc ja oficialment, escriptor. Ha recorregut una trentena de països africans durant els últims 10 anys, i al seu primer llibre, ‘Océano África’, ens convida a compartir el seu camí. Aldekoa retrata les diferents cares d’un continent tan increïble com inabastable, on, segons reconeix, “podem trobar les millors i les pitjors facetes de l’ésser humà”.

Més informació

Set motius per mirar cap a Burkina Faso

  • Jaume Portell
  • dimarts, 2 desembre 2014

Els habitants d’un dels països més pobres del món, situat a l’Àfrica occidental, acabaven d’encetar les protestes més importants en la història recent de Burkina Faso. Les violentes manifestacions a Ouagadougou van obligar el president Blaise Compaoré a abandonar la presidència el passat 31 d’octubre i marxar a l’exili escortat per l’exèrcit francès. Aquests dies es compleix un mes de la seva caiguda. Compaoré, al poder des del 1987 després d’un cop d’Estat contra el president Thomas Sankara, no havia aconseguit esborrar l’ombra del seu predecessor.

Més informació

Tres epidèmies que ens haurien de preocupar més que l’Ebola

  • Roger Palà
  • dijous, 7 agost 2014

El brot d’Ebola a l’Àfrica occidental ocupa aquests dies d’agost titulars a la majoria d’informatius. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’actual brot d’Ebola ha causat des del passat mes de febrer 932 morts a Guinea, Sierra Leone, Nigèria i Libèria. No n’hi ha per menys: es tracta del brot més greu de la història d’aquest virus. Tanmateix, si posem aquestes dades en context, hi ha raons per a la inquietud?

Més informació