Agricultura

Vandana Shiva: “No m’agrada la paraula capitalisme; prefereixo dir-ne colonialisme o robatori”

  • Text: Queralt Castillo Cerezuela / Fotos: Ivan Giménez
  • dimarts, 20 febrer 2018

L'ecofeminista i activista Vandana Shiva (Dehradun, Índia, 1952) és un dels símbols de la lluita en defensa del planeta. Anticapitalista i convençuda de la necessitat d’un canvi de paradigma radical que aboleixi el sistema de consum actual, Shiva planta cara a les transnacionals que s’han apropiat el bé més preuat: els recursos naturals. L’editorial Capitán Swing li ha publicat '¿Quién alimenta realmente al mundo?' i al de gener va ser al CCCB per presentar-lo. El llibre tracta dels problemes dels monocultius, la importància de la biodiversitat de les llavors o com un consum ecològic i responsable pot enderrocar les corporacions que controlen la producció.

Més informació

Paul Nicholson: “No vaig mai als supermercats, i amb molt d’orgull!”

  • Text: Gustavo Duch / Fotos: Ivan Giménez
  • dijous, 15 febrer 2018

Vaig conèixer Paul Nicholson (1947) a Barcelona, fa uns 20 anys. Hi va arribar acompanyant l'activista José Bové, en aquells dies l'’enfant terrible' dels McDonald's. Als locals de la Federació Catalana d’ONGD s'amuntegava la gent per saludar Bové, però jo tenia clar el meu objectiu. L'estampa de tots dos era un mica Astèrix i Obèlix: José, baixet i amb bigoti gal; Paul, alt i gros. Per trencar el gel, li vaig preguntar si amb aquest cognom era britànic. “Joder, soy vasco”, em va dir. Des de llavors m'uneix una gran amistat amb aquest ramader de vaques de llet, líder històric de La Via Camperola, el moviment social més gran del món, que congrega més de 250 milions de famílies camperoles.

Més informació

El canvi climàtic redueix la producció de vi en un 30% al Penedès

  • Josep Cabayol Virallonga i Siscu Baiges Planas (SICOM)
  • dilluns, 23 octubre 2017

L’Alt Penedès, 106.000 habitants el 2016, és una de les comarques més afectades pel canvi climàtic. A la comarca, que basa la seva economia en la producció de la vinya, la temperatura ha pujat més que la mitjana catalana i plou menys que a la resta del país.

Més informació

De Freixenet als supermercats Lidl: aquí van a parar les subvencions milionàries de la UE al camp català

  • Carles Soler i Gustavo Duch (revista 'Sobirania Alimentària')
  • dilluns, 13 febrer 2017

La Duquesa de Alba, Mercadona, la família Domecq o J. García Carrión (els de Don Simón) són els que més ajudes milionàries reben de la Política Agrícola Comuna de la Unió Europea per subvencionar l'agricultura espanyola. A Catalunya, en lloc de famílies nobles, els més subvencionats són grans empreses agroalimentàries, de vi i d’exportació de fruites. Codorníu, el Grup Actel, Freixenet o Lidl són, segons dades oficials a les quals ha accedit CRÍTIC, els que reben més ajudes europees.

Més informació

Mercabarna, una empresa pública desconeguda: més agronegoci, menys sobirania alimentària

  • Marc Font
  • dimecres, 16 novembre 2016

El mercat central de Barcelona s'ha convertit en una plataforma alimentària d'abast global que abasteix fins a 10 milions de consumidors. El model de Mercabarna condiciona el que es fa al camp català, que viu un accelerat procés de desaparició d'explotacions petites i mitjanes. Paral·lelament, cada cop més el gruix dels aliments que consumim a Catalunya són importats. En aquest context, el moviment agroecològic reclama que l'Ajuntament de Barcelona, soci majoritari de Mercabarna, hi intervingui per afavorir el petit productor local i la sobirania alimentària, segons un document al qual ha tingut accés CRÍTIC.

Més informació

Porcs, pagesia catalana i sobirania alimentària

  • Gustavo Duch i Carles Soler / Revista 'Soberanía Alimentaria'
  • dimecres, 25 novembre 2015

Catalunya ha perdut en 10 anys 6.800 finques agrícoles de petita i mitjana escala. La població activa agrària ja no arriba ni a l'1%. I la contribució de l'agricultura al PIB ha baixat fins al 0,86% (davant l'1,8% de França o el 3,2% de l'Estat espanyol). A Catalunya, el 60% del menjar que ens emportem a la boca és importat. Té Catalunya avui sobirania alimentària?

Més informació