Agricultura

El canvi climàtic redueix la producció de vi en un 30% al Penedès

  • Josep Cabayol Virallonga i Siscu Baiges Planas (SICOM)
  • dilluns, 23 octubre 2017

L’Alt Penedès, 106.000 habitants el 2016, és una de les comarques més afectades pel canvi climàtic. A la comarca, que basa la seva economia en la producció de la vinya, la temperatura ha pujat més que la mitjana catalana i plou menys que a la resta del país.

Més informació

De Freixenet als supermercats Lidl: aquí van a parar les subvencions milionàries de la UE al camp català

  • Carles Soler i Gustavo Duch (revista 'Sobirania Alimentària')
  • dilluns, 13 febrer 2017

La Duquesa de Alba, Mercadona, la família Domecq o J. García Carrión (els de Don Simón) són els que més ajudes milionàries reben de la Política Agrícola Comuna de la Unió Europea per subvencionar l'agricultura espanyola. A Catalunya, en lloc de famílies nobles, els més subvencionats són grans empreses agroalimentàries, de vi i d’exportació de fruites. Codorníu, el Grup Actel, Freixenet o Lidl són, segons dades oficials a les quals ha accedit CRÍTIC, els que reben més ajudes europees.

Més informació

Mercabarna, una empresa pública desconeguda: més agronegoci, menys sobirania alimentària

  • Marc Font
  • dimecres, 16 novembre 2016

El mercat central de Barcelona s'ha convertit en una plataforma alimentària d'abast global que abasteix fins a 10 milions de consumidors. El model de Mercabarna condiciona el que es fa al camp català, que viu un accelerat procés de desaparició d'explotacions petites i mitjanes. Paral·lelament, cada cop més el gruix dels aliments que consumim a Catalunya són importats. En aquest context, el moviment agroecològic reclama que l'Ajuntament de Barcelona, soci majoritari de Mercabarna, hi intervingui per afavorir el petit productor local i la sobirania alimentària, segons un document al qual ha tingut accés CRÍTIC.

Més informació

Porcs, pagesia catalana i sobirania alimentària

  • Gustavo Duch i Carles Soler / Revista 'Soberanía Alimentaria'
  • dimecres, 25 novembre 2015

Catalunya ha perdut en 10 anys 6.800 finques agrícoles de petita i mitjana escala. La població activa agrària ja no arriba ni a l'1%. I la contribució de l'agricultura al PIB ha baixat fins al 0,86% (davant l'1,8% de França o el 3,2% de l'Estat espanyol). A Catalunya, el 60% del menjar que ens emportem a la boca és importat. Té Catalunya avui sobirania alimentària?

Més informació