Alimentació

Vandana Shiva: “No m’agrada la paraula capitalisme; prefereixo dir-ne colonialisme o robatori”

  • Text: Queralt Castillo Cerezuela / Fotos: Ivan Giménez
  • dimarts, 20 febrer 2018

L'ecofeminista i activista Vandana Shiva (Dehradun, Índia, 1952) és un dels símbols de la lluita en defensa del planeta. Anticapitalista i convençuda de la necessitat d’un canvi de paradigma radical que aboleixi el sistema de consum actual, Shiva planta cara a les transnacionals que s’han apropiat el bé més preuat: els recursos naturals. L’editorial Capitán Swing li ha publicat '¿Quién alimenta realmente al mundo?' i al de gener va ser al CCCB per presentar-lo. El llibre tracta dels problemes dels monocultius, la importància de la biodiversitat de les llavors o com un consum ecològic i responsable pot enderrocar les corporacions que controlen la producció.

Més informació

Paul Nicholson: “No vaig mai als supermercats, i amb molt d’orgull!”

  • Text: Gustavo Duch / Fotos: Ivan Giménez
  • dijous, 15 febrer 2018

Vaig conèixer Paul Nicholson (1947) a Barcelona, fa uns 20 anys. Hi va arribar acompanyant l'activista José Bové, en aquells dies l'’enfant terrible' dels McDonald's. Als locals de la Federació Catalana d’ONGD s'amuntegava la gent per saludar Bové, però jo tenia clar el meu objectiu. L'estampa de tots dos era un mica Astèrix i Obèlix: José, baixet i amb bigoti gal; Paul, alt i gros. Per trencar el gel, li vaig preguntar si amb aquest cognom era britànic. “Joder, soy vasco”, em va dir. Des de llavors m'uneix una gran amistat amb aquest ramader de vaques de llet, líder històric de La Via Camperola, el moviment social més gran del món, que congrega més de 250 milions de famílies camperoles.

Més informació

Del gluten a la soja: desmuntant 6 postveritats alimentàries

  • Carina Bellver / @Kaarinss
  • dilluns, 24 juliol 2017

El 'boom' de l'alimentació 'saludable' ha esclatat en una pluja de desinformació amb multitud d'opinions moltes vegades contradictòries. CRÍTIC ha consultat nutricionistes, científics i activistes per la sobirania alimentària per entendre què hi ha darrere de les últimes polèmiques sobre el gluten, el sucre, l'oli de palma, la llet de vaca, la carn vermella o la soja.

Més informació

Menjadors escolars: camp de batalla per a les grans empreses de càtering

  • Text: Laia Altarriba / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dimarts, 29 març 2016

Les grans empreses de càtering poden arribar a guanyar, segons denuncia un informe del sindicat Ustec, entre 3,50 i 4,20 euros del que els pares paguen per l'àpat diari dels seus fills a l'escola. Uns 260.000 alumnes de centres públics catalans d'infantil i de primària es queden a dinar al col·legi cada dia. Un negoci milionari que podria arribar a generar beneficis anuals en total d'entre 162 i 195 milions. Set grans empreses o fundacions tenen la major part del pastís dels menjadors catalans: les primeres són Eurest —propietat d'una multinacional britànica—, Sehrs —líder de la distribució—, Serunión —de la multinacional de la restauració col·lectiva Elior— i Activa Educacional ISS —de Goldman Sachs.

Més informació

Un informe denuncia que les retallades de la Generalitat vulneren el dret a l’alimentació dels infants

  • Sergi Picazo
  • dimecres, 15 octubre 2014

L''Informe sobre el Dret a l'Alimentació a Catalunya', que es presentarà a finals d'any, denuncia novament que les retallades de la Generalitat estan afectant greument l'alimentació dels infants. Les conclusions de l'estudi, a les quals CRÍTIC ha tingut accés en primícia, asseguren que la reducció de beques de menjador ha provocat un augment dels casos de malnutrició.

Més informació