Amèrica Llatina

El món el 2017: deu temes que marcaran l’agenda internacional

 • Eduard Soler i Lecha i Eckart Woertz (CIDOB)
 • dimecres, 18 gener 2017

Inestable, perillós, pertorbador, masculí i impredictible. Així és com els analistes del CIDOB imaginen el 2017 en el pla internacional. El principal epicentre serà la Casa Blanca, però qüestions com els refugiats, el gihadisme de l'Estat Islàmic, Turquia, les eleccions a França o el canvi climàtic són ja a l'agenda dels deu reptes més greus al món que vindrà.

Més informació

Colòmbia: totes les claus per entendre l’acord de pau

 • Text i fotos: Nora Miralles (Colòmbia i l'Havana)
 • dilluns, 26 setembre 2016

Fins fa un mes, ningú no creia seriosament que arribaria el dia en què les FARC, les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia, deixarien d'existir. Ni les més favorables al procés de pau apostaven amb seguretat que veurien la fi del conflicte més antic de l'hemisferi occidental. Però avui, després de més de mig segle de guerra oberta i de quatre anys de converses a l'Havana, l'Estat colombià i aquesta guerrilla marxista d'arrels camperoles signen l'acord de pau definitiu a Cartagena, al nord del país.

Més informació

Què està passant a Mèxic?

 • Andreu Jerez @andreujerez / Ciutat de Mèxic
 • dimecres, 21 octubre 2015

La desaparició dels 43 estudiants de l'Escola Normal d'Ayotzinapa ha suposat un punt d'inflexió en la percepció de la greu crisi de drets humans que pateix Mèxic des de fa més d'una dècada. Els 43 joves desapareguts a les mans de la policia de l'Estat de Guerrero ara fa poc més d'un any, aparentment amb la col·laboració del crim organitzat, podrien haver-se dissolt com una freda estadística més en les més de 25.000 desaparicions o les més de 100.000 morts violentes que arrossega el país des de l'inici de l'anomenada 'guerra contra el narco' inaugurada en 2006 per l'expresident Felipe Calderón.

Més informació

Gabriela Serra: “La política no canviarà fins que la mentalitat de la gent no canviï”

 • Text: Blanca Blay i Caralp Mariné / Fotos: Jordi Borràs
 • dijous, 6 agost 2015

Gabriela Serra es defineix com “el cigronet estrany” de casa seva, una família de classe mitjana de Mataró. És la número 4 de la llista de la CUP per la demarcació de Barcelona en les eleccions catalanes. Veterana activista de totes les lluites. Inicia el seu compromís a la Santa Coloma de Gramenet combativa de mitjan anys setanta en la lluita veïnal i, als vuitanta, s'implica en el moviment contra l’OTAN i en les Brigades Internacionals de Pau a l'Amèrica Central. Allò, segons ella, la va fer més bona persona. És una de les veus referents del feminisme, de l’anticapitalisme i de l’antimilitarisme i en els darrers anys s’ha involucrat amb la CUP, una organització “per lluitar, resistir i transformar”. Paraules seves.

Més informació

David Segarra: “Els valencians no som corruptes ni botiflers, sinó un poble valent i insurgent”

 • Allosa Ajanovic
 • dijous, 5 febrer 2015

David Segarra (València, 1976) és documentalista, periodista i dissenyador gràfic. La seva carrera professional està lligada a l’activisme social i als mitjans alternatius, com el periòdic en valencià 'L’Avanç', que va fundar l’any 1999. El compromís amb la defensa dels pobles oprimits l’ha portat arreu del món. Podem trobar les petjades del seu treball als barris populars des de Caracas fins a l’Orient Pròxim. Allà la seva relació amb Palestina, marcada a foc per l’Exèrcit israelià, l’ha portat a publicar un llibre de fotografies de la Franja de Gaza ('Náixer, viure i morir a Gaza', de l’Editorial Sembra Llibres). També li queda temps per mirar cap a casa, defensant activament la cultura i la llengua al País Valencià.

Més informació

Deu claus sobre la victòria d’Evo Morales a Bolívia

 • Sergi Picazo
 • dilluns, 13 octubre 2014

Precisament aquest Dotze d'Octubre un indígena aimara bolivià ha tornat a guanyar les eleccions a Bolívia. Una coincidència historicopoètica. Una revenja de la història. Evo Morales, després de sumar entre un 59% i un 61% dels vots segons els sondejos a peu d'urna, aconseguia una victòria sense precedents perquè serà el primer president democràtic que suma tres mandats continus en la història del país. Però, per què una victòria tan aclaparadora?

Més informació