Anarquisme

Enric Ucelay-Da Cal: “L’element llibertari no és un verí que porten els murcians: forma part de la tradició catalana”

 • Text: Javier Borràs Arumí / Fotos: Jordi Borràs
 • dimarts, 27 novembre 2018

Quedem amb Enric Ucelay-Da Cal (Nova York, 1948) al Bar Velódromo de Barcelona. Preparar l'entrevista no ha estat fàcil: en què ens hauríem de centrar? En un dels més de quinze llibres que ha publicat? En algun dels seus centenars d'articles que, en la majoria dels casos, donarien per a un altre llibre? Parlarem dels seus orígens com a fill d'exiliats i de com un noi nascut a Nova York acaba essent un dels grans referents en la historiografia catalana. També de Prat de la Riba, de Lerroux, de Macià, de l'esperit llibertari català o del projecte "imperialista" que la Lliga tenia per a Espanya. No parlarem gaire d'actualitat: la història ja ofereix paral·lelismes per si sola.

Més informació

Iñaki García: “L’esbroncada entre la CUP i els Comuns a Barcelona va fer mal a molts moviments socials”

 • Text: Joan Carbonell / Fotos: Jordi Borràs
 • dimecres, 27 desembre 2017

Quan parles una estona amb l'Iñaki García, et bull el cervell. Tot són debats incòmodes, per anar més enllà, per no oblidar qui som i d'on venim. És un autèntic referent de la lluita veïnal al Raval, a Barcelona, i corresponsable de la difusió mundial de la lluita zapatista dels indígenes de Chiapas. Forma part del col·lectiu que gestiona El Lokal des de fa 30 anys: una llibreria, una botiga de música i un punt de trobada rebel. Mig Barcelona el coneix. Ha rebutjat dues vegades la Medalla d'Or de la ciutat en temps d'Ada Colau. No és res de personal; simplement, té altres prioritats.

Més informació

Joni D.: “Com a anarquista, què tinc a perdre amb la independència?”

 • Antoni Trobat / Fotos: Jordi Borràs
 • dimecres, 20 abril 2016

Joni D. (Barcelona, 1968) és un tipus petitó i simpàtic. Un sac de nervis. Memòria viva, i mai millor dit, de les lluites socials i de la contracultura barcelonines des d'inicis dels vuitanta. Un amic comú de Palma, l'activista llibertari Peter de Echave, me'l va descriure com "un 'tio' que als 15 semblava que en tingués 30". Ara, a les portes del mig segle, l'home de Fermin Muguruza a Catalunya i impulsor d'empreses musicals com Hace Color o Kasbah Music sembla un xaval. Acaba de publicar 'La Torre de la Serra' (Tigre de Paper, 2016), la seva primera novel·la. Una història farcida de 'flashbacks' on el maquis antifeixista, l'autonomia obrera dels setanta i la lluita de les PAH s'intercalen en la ficció.

Més informació

Kilian Jornet: “L’anarquisme funcionarà el dia que hi hagi una educació molt millor”

 • Text: Isaac Vilalta / Fotos: Ferran Queralt
 • dijous, 11 febrer 2016

Kilian Jornet (Refugi de Cap del Rec, Lles de Cerdanya, 1987) ha estat campió del món de curses i esquí de muntanya en múltiples ocasions i ha guanyat les proves de llarga distància més importants del món. Des de fa alguns anys ha aparcat la competició més estricta per centrar-se en el projecte “Summits of my life”, amb el qual pretén batre el rècord d’ascensió de les muntanyes més emblemàtiques de cada continent. La seva freqüència cardíaca es mou entre un màxim de 205 pulsacions i un mínim de 34 en repòs. La seva capacitat pulmonar és de 5,3 litres. Un cos privilegiat per a un atleta, un referent per a tota una generació. Però, a través de les xarxes socials, Kilian Jornet també ha mostrat una visió del món crítica i polititzada.

Més informació

Roger Mas: “El 27-S no vam perdre, però no vam guanyar. Vaig passar mala nit”

 • Roger Palà
 • dijous, 15 octubre 2015

El cantautor Roger Mas és un dels creadors més rellevants de la música catalana actual. Ha begut del 'rock' i del pop, ha experimentat amb la cobla i ara, després de 20 anys de carrera, presenta per primer cop un disc sol amb veu i guitarra: ‘Irredempt’. El nou treball del cantautor de Solsona s’estrena en exclusiva a la Fira Mediterrània de Manresa el divendres 16 d’octubre. Hi flirteja de nou amb Verdaguer, de qui reivindica l’esperit contestatari, i s’endinsa de nou en el seu particular univers místic. De teló de fons, l'escenari de sempre: Catalunya, les seves tradicions i contradiccions polítiques i la seva relació amb Espanya.

Més informació

Xavier Domènech: “La mala lectura de la transició instal·la els moviments socials en la derrota”

 • Marc Andreu
 • dimarts, 12 agost 2014

L'historiador Xavier Domènech, especialista en la relació de moviments socials i canvi polític i activista del Procés Constituent, ofereix una lectura imprescindible del que està passant i pot passar a una Catalunya en crisi i plena transformació social.

Més informació