Barcelona

Desmuntant mites i tòpics sobre la bici a les ciutats

 • Carina Bellver | @Kaarinss
 • dimecres, 16 gener 2019

Aquest article de CRÍTIC vol desmentir algunes dades falses sobre l'ús de la bici a les ciutats. Es fan servir realment les bicis? És un mitjà de transport segur? Han crescut els accidents? Hi ha massa carrils bici? Ens podem comparar en l'ús de la bicicleta amb altres ciutats d'Europa? Són incívics els ciclistes?

Més informació

Quatre propostes feministes i un repte per transformar la cultura

 • Text: Neus Molina | Foto de portada: Ivan Giménez
 • dimecres, 26 desembre 2018

A Barcelona, el feminisme s'està escolant per totes les escletxes de la cultura, des de les programacions dels teatres fins a la literatura o els museus. Però n'hi ha prou amb el fet que hi hagi cicles de dones, taules rodones o tertúlies per aconseguir la paritat en cultura? Hem parlat amb vuit veus expertes per identificar projectes, propostes i reptes per transformar la cultura en clau feminista.

Més informació

Cultura des dels marges: cinc formes d’expressió i de cohesió als barris

 • Text: Yeray S. Iborra / Fotos: Ivan Giménez
 • dimarts, 18 desembre 2018

De l’esport a la cuina, passant pel teatre comunitari. Repassem la geografia de la capital catalana per cercar cinc expressions i projectes que fan de la cultura alguna cosa més que un producte; cinc recorreguts que mostren la cultura com un valor de la gent i dels barris amb poder transformador.

Més informació

‘Punk’, autogestió i mala hòstia: memòria contracultural de Barcelona

 • Text: Joan Carbonell / Fotos: Ivan Giménez
 • dimecres, 12 desembre 2018

La ràbia del moviment 'punk'; la irreverència del còmic 'underground'; l'apropiació de la cultura als barris; l'esperit llibertari del moviment 'okupa'. De la mà dels seus protagonistes, CRÍTIC rescata la memòria de quatre terratrèmols contraculturals que van sacsejar Barcelona entre el 1979 i els inicis del segle XXI. Quin llegat han deixat a la ciutat els moviments culturals alternatius d'aquelles dècades?

Més informació

Itziar González: “No hi ha democràcia possible amb aquest sistema”

 • Text: Elisenda Ariza | Fotos: Ivan Giménez
 • dimarts, 13 novembre 2018

Quedem amb Itziar González (Barcelona, 1967) davant el Palau de la Virreina, on el projecte cooperatiu km-Zero, del qual ella és la cara més visible, ha estat treballant les propostes per rehabilitar la Rambla. L'entrevista, però, serà en el vestíbul d'un hotel perquè l'arquitecta reivindica els 'halls' dels hotels com a espai col·lectiu. González ha dedicat la seva carrera a la rehabilitació d'edificis i d'espais públics, tot i que és més coneguda pel fet de ser la regidora que va aturar la construcció de l'hotel del Palau de la Música i va denunciar un cas de corrupció. Es considera utòpica i està convençuda que el futur de la política passa per una aliança entre ciutadans, experts i treballadors de l'Administració.

Més informació

La (mala) qualitat de l’aire de Barcelona: 3.500 morts prematures cada any i menys esperança de vida

 • Marc Font / @marcfontribas (amb el suport de la Mostra de Cinema 'Salut, drets, acció')
 • dilluns, 22 octubre 2018

Fa temps que els nivells de contaminació atmosfèrica de l'àrea metropolitana de Barcelona superen els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea. Això té una incidència negativa directa sobre la salut dels ciutadans: més morts prematures i més hospitalitzacions. Segons l'Institut de Salut Global de Barcelona i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, les mesures que s'han pres fins ara per pal·liar el problema són massa tímides i calen decisions més contundents, començant per reduir l'ús del vehicle privat a la ciutat: una mesura sovint impopular que topa amb la resistència del 'lobby' de l'automòbil.

Més informació