Barcelona

Sergi Pàmies: “M’emprenya la contribució de l’esquerra, que en principi eren els bons, a espatllar-ho tot”

 • Text: Toni Vall / Fotos: Ivan G. Costa
 • divendres, 23 setembre 2016
Foto: IVAN G. COSTA

Sergi Pàmies (París, 1960) acaba de passar un agost amb la responsabilitat d’un article diari, a l’espai disponible a 'La Vanguardia' per les vacances de Pilar Rahola. Ja ha tornat al seu ritme habitual d’articulisme setmanal. Conversem amb ell a fons i sense pressa sobre la seva trajectòria, infància, família, exili, escriptura i identitat. També sobre cinema, la seva gran passió, i sobre el moment social i polític que vivim, el fracàs de les esquerres, l’amenaça del terrorisme i, encara sort, l’amistat. A més a més, Pàmies, que es confessa "molt crític" amb el procés i també amb l'absència de solucions, aborda qüestions com la censura a l'hora d'escriure.

Més informació

Manuel Delgado: “En una ciutat que s’ensorra per la misèria hi ha qui creu que el problema és que cremi una paperera”

 • Marc Font
 • divendres, 27 maig 2016
MG_7266

Quines conseqüències pot tenir l'esclat social sorgit a Gràcia arran del desallotjament del Banc Expropiat? A què respon? L'antropòleg i professor universitari Manuel Delgado (Barcelona, 1956) fuig de les respostes hegemòniques i, sobretot, de les simples i políticament correctes per abordar aquestes qüestions. Autor d'obres com 'El espacio público como ideología' (2011) o 'La ciudad mentirosa. Fraude y miseria del Modelo Barcelona' (2007) i expert en el conflicte urbà, es mostra molt crític amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra i alerta de la persistència d'un discurs provinent de l'ordre social dominant que criminalitza els moviments socials.

Més informació

Examen (crític) al Pla de xoc de Barcelona en Comú

 • Marc Corominas (@kuru) / Ferran Moreno (@FerranMorenoG) / Marina Riera (@rr_marina) / Mar Romero (@Mar_RomeroS)
 • dimarts, 24 maig 2016
Panoràmica BCN

Setze de les 36 mesures del Pla de xoc del primer any de Barcelona en Comú encara no són una realitat. D'aquestes setze, no s'observa cap avançament en cinc. Per contra, el govern d'Ada Colau ha tirat endavant una vintena de les seves promeses, el 55% del Pla. En resum, hi ha un canvi en polítiques socials, de memòria, de mobilitat ambiental i de turisme. Tanmateix, algunes mesures estrella s'encallen per la pressió dels 'lobbies' empresarials, mediàtics i policials. CRÍTIC, com es va comprometre fa un any, radiografia els compromisos electorals de BComú. 'Fact checker' per saber què s’ha fet i què no s'ha fet.

Més informació

Xavi Artigas i Xapo Ortega: “Aquest sistema està podrit”

 • Text: Abigail Armengol / Fotos: Ivan G. Costa
 • dijous, 12 maig 2016
portada 041

Xavier Artigas i Xapo Ortega són dos dels socis cooperatius de Metromuster, una productora independent. Es van fer populars amb el documental 'Ciutat Morta', que va desmuntar la versió oficial del 'cas 4-F', però el seu activisme ve de lluny. Artigas (Sabadell, 1980), nét i fill de refugiats republicans a Mèxic, és sociòleg i es va iniciar en els moviments socials a la universitat. Ortega (Barcelona, 1972) té formació en el món de l'arquitectura i del disseny gràfic, ha militat al col·lectiu zapatista i va formar part de la comissió d’observació de drets humans a Oaxaca. Es van conèixer durant el 15-M a la plaça de Catalunya. TV3 emetrà el seu últim documental: 'Tarajal: Desmontando la impunidad de la Frontera Sur'. Ara treballen en un nou projecte: 'Idrissa'.

Més informació

Paula Ezkerra: “Combatre l’estigma de puta és el proper pas en la lluita feminista”

 • Joana García Grenzner / Fotos: Ivan G. Costa
 • dijous, 5 maig 2016
Foto: Ivan G. Costa

Paula Ezkerra és consellera de la CUP al Districte de Ciutat Vella de Barcelona, i la primera treballadora sexual que arriba a la política municipal des del seu activisme com a prostituta feminista, que esgrimeix amb orgull. Membre de l’Assemblea pro Drets de les Treballadores Sexuals de Catalunya, Ezkerra treballa per la derogació de l'Ordenança del civisme de 2006, que persegueix l’oferta i demanda de serveis sexuals als carrers de la ciutat, i participa en xarxes europees per a la despenalització de la prostitució al carrer. A més, traça vincles amb els “nous feminismes” per superar la “visió política assistencialista” i l’“estigma social” vers la prostitució, que comporta “criminalització i maltractaments per a les treballadores sexuals”.

Més informació

Miqui Otero: “A Barcelona ja no queda roba estesa als balcons; Barcelona està sempre posant per a la foto”

 • Text: Yeray S. Iborra / Foto: Jordi Borràs
 • dilluns, 18 abril 2016
Sin-título-1

Miqui Otero (Barcelona, 1980) és escriptor. Aquesta és la categoria que millor engloba la seva manera de viure, enfocada al relat (factici o fictici). Fill de gallecs, des de petit escriu inquiet i des de jove aplica les eines de la literatura al periodisme (‘El País Semanal’, 'Cultura/s' o ‘ADN’) i les tècniques periodístiques a la narrativa: ‘Hilo musical’, ‘La cápsula del tiempo’ i —l’última novel·la— ‘Rayos’ li han procurat fama de promesa, bevedor de la crònica urbana de Marsé, de Casavella o de Montalbán. Tot i que, si li dius “promesa” a la cara, es tocarà el serrell i mirarà el sostre. Otero no és un 'tio' d’elogis; ell prefereix passejar de tema en tema, aturant-se a cada cantonada. Com ho faria al seu Raval, on tot té un vernís polític.

Més informació