Ciutats

Diàleg entre Marina Garcés i Ivan Miró: de la ‘ciutat princesa’ a la ‘ciutat cooperativa’

 • Preguntes: Sergi Picazo / Edició: Maria Lemus / Fotos: Ivan Giménez
 • dimarts, 20 novembre 2018

Subscriptors

Trenquem la gàbia de l'impossible. Parlem sobre ciutats que cooperen i ciutats princeses. Parlem de ciutats 'vivibles'. Parlem de les ciutats on ens agradaria viure en un futur possible. Això és una conversa —amb guió— amb el sociòleg Ivan Miró, autor del llibre 'Ciutats cooperatives' (Icaria) i cooperativista de base a La Ciutat Invisible, i amb la filòsofa Marina Garcés, professora actualment de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i autora del llibre 'Ciutat Princesa' (Galaxia Gutenberg). Aquesta entrevista diàleg es va fer aprofitant la presentació de la nova revista 'Ciutats', editada per CRÍTIC i Pol·len Edicions, al local de l'antiga cooperativa La Lleialtat Santsenca al barri de Sants de Barcelona.

Més informació

Els 12 nous problemes més urgents per a les ciutats del futur

 • Text: Marc Font / Foto i gràfics: Helena Olcina
 • dilluns, 5 novembre 2018

Cada ciutat al món és una realitat única; però, més enllà de les enormes diferències entre les urbs del Nord i del Sud, gairebé totes comparteixen nous i vells problemes que seran decisius en els pròxims 10 anys. Si no hi ha solucions de qüestions com ara la desigualtat, la lluita contra el canvi climàtic, la superpoblació o la seguretat, les grans megalòpolis del futur poden acabar sent totalment insostenibles. CRÍTIC elabora un dossier especial amb dades i gràfics sobre 12 grans temes a debat a les grans urbs mundials, des de Barcelona i Granollers fins a Nova York i Ciutat del Cap. Aquest és un avançament en primícia d'un dels continguts de la revista 'Ciutats', el dossier monogràfic en paper dedicat als reptes de les ciutats en els pròxims 20 anys.

Més informació

No vas anar a la Biennal de Pensament? Aquí en tens les 10 reflexions imprescindibles

 • Joan Carbonell / @JCarbonellS
 • dimarts, 23 octubre 2018

De la Biennal de Pensament Ciutat Oberta, en quedaran, sobretot, reflexions i idees per al debat. A CRÍTIC us en destaquem 10 d’especial rellevància.

Més informació

10 reptes nous (i urgents) per a les ciutats dels propers 20 anys

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • dilluns, 24 setembre 2018

El programa Ciutats Globals del Cidob organitza els propers 27 i 28 de setembre unes jornades de debat per analitzar i proposar solucions als nous problemes urbans.

Més informació

Què hi ha en joc en les municipals? El negoci brut de la neteja

 • Text: Blanca Blay i Caralp Mariné / Fotos: Jordi Borràs
 • dimarts, 19 maig 2015

Un dels principals negocis en joc durant aquestes eleccions municipals és el de la recollida d'escombraries i la neteja dels carrers. S'emporta, de mitjana, un 10% dels pressupostos dels ajuntaments. És un negoci sucós. I, alhora, un negoci desconegut per a la ciutadania. La guerra d'interessos dels 'Senyors de la Brossa' és duríssima. Fomento de Construcciones y Contratas és l’empresa líder a Catalunya: neteja 8 dels 12 ajuntaments més poblats. FCC, juntament amb Sacyr, ACS i Ferrovial, han estat multades per 'repartir-se' les licitacions públiques del mercat de la brossa a l'Estat espanyol.

Més informació

Kiko Amat: “L’independentisme dels anys vuitanta era antifarra! Antirock’n’roll! Antidrogues!”

 • Text: Antoni Lluís Trobat / Fotos: Jordi Borràs
 • dijous, 9 abril 2015

Kiko Amat (Sant Boi de Llobregat, 1971) és, en la seva pròpia definició, periodista cultural sense carrera, novel·lista de proximitat, apassionat fan del pop i anglòfil militant. Aparentment, però, sembla més un obrer de Manchester que va venir al món en el cos d’un mod santboià. Hiperactiu, divertidament desbocat, escriptor de tragicomèdies urbanes –la premiada 'Rompepistas', del 2009, i 'Eres el mejor, Cienfuegos', del 2012, són les seves últimes novel·les publicades–, savi de la contracultura, i un entrevistador de primer nivell per a mitjans com 'Rockdeluxe', 'Jot Down' o 'El País'. Codirigeix amb Miqui Otero el Festival Primera Persona al CCCB. Podria ser un personatge híbrid entre els guions de Paul Laverty i les històries de Nick Hornby afegint-hi, això sí, un toc d’humor més baixllobregatí que britànic. Gesticula molt. I beu un quinto.

Més informació