Ciutats

Nou veus de ciutats que resisteixen a l’ascens de l’extrema dreta global

 • David Forniès / @DavidFornies
 • dilluns, 3 desembre 2018

En l’escenari actual de regressió de drets a escala internacional, "Cities for Rights" reuneix una trentena llarga de regidors, membres de moviments socials, sindicalistes, artistes i filòsofs.

Més informació

Com podem pensar les ciutats amb perspectiva de gènere?

 • Carina Bellver / @Kaarinss
 • dimecres, 28 novembre 2018

L’urbanisme no és neutre. És sexuat i sexista. Una de les primeres teòriques a alertar-ho va ser la historiadora urbana nord-americana Dolores Hayden, a la qual se li han sumat moltes d'altres com Jane Darke, que adverteix que la ciutat és un espai de propietat patriarcal. Com denuncien moltes anàlisis feministes, la configuració urbana ha estat planificada tradicionalment pels homes. Quines conseqüències ha tingut això per a les dones? Quin model de ciutat tenim encara? Com seria un urbanisme feminista?

Més informació

Diàleg entre Marina Garcés i Ivan Miró: de la ‘ciutat princesa’ a la ‘ciutat cooperativa’

 • Preguntes: Sergi Picazo / Edició: Maria Lemus / Fotos: Ivan Giménez
 • dimarts, 20 novembre 2018

Trenquem la gàbia de l'impossible. Parlem sobre ciutats que cooperen i ciutats princeses. Parlem de ciutats 'vivibles'. Parlem de les ciutats on ens agradaria viure en un futur possible. Això és una conversa —amb guió— amb el sociòleg Ivan Miró, autor del llibre 'Ciutats cooperatives' (Icaria) i cooperativista de base a La Ciutat Invisible, i amb la filòsofa Marina Garcés, professora actualment de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i autora del llibre 'Ciutat Princesa' (Galaxia Gutenberg). Aquesta entrevista diàleg es va fer aprofitant la presentació de la nova revista 'Ciutats', editada per CRÍTIC i Pol·len Edicions, al local de l'antiga cooperativa La Lleialtat Santsenca al barri de Sants de Barcelona.

Més informació

Els 12 nous problemes més urgents per a les ciutats del futur

 • Text: Marc Font / Foto i gràfics: Helena Olcina
 • dilluns, 5 novembre 2018

Cada ciutat al món és una realitat única; però, més enllà de les enormes diferències entre les urbs del Nord i del Sud, gairebé totes comparteixen nous i vells problemes que seran decisius en els pròxims 10 anys. Si no hi ha solucions de qüestions com ara la desigualtat, la lluita contra el canvi climàtic, la superpoblació o la seguretat, les grans megalòpolis del futur poden acabar sent totalment insostenibles. CRÍTIC elabora un dossier especial amb dades i gràfics sobre 12 grans temes a debat a les grans urbs mundials, des de Barcelona i Granollers fins a Nova York i Ciutat del Cap. Aquest és un avançament en primícia d'un dels continguts de la revista 'Ciutats', el dossier monogràfic en paper dedicat als reptes de les ciutats en els pròxims 20 anys.

Més informació

No vas anar a la Biennal de Pensament? Aquí en tens les 10 reflexions imprescindibles

 • Joan Carbonell / @JCarbonellS
 • dimarts, 23 octubre 2018

De la Biennal de Pensament Ciutat Oberta, en quedaran, sobretot, reflexions i idees per al debat. A CRÍTIC us en destaquem 10 d’especial rellevància.

Més informació

10 reptes nous (i urgents) per a les ciutats dels propers 20 anys

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • dilluns, 24 setembre 2018

El programa Ciutats Globals del Cidob organitza els propers 27 i 28 de setembre unes jornades de debat per analitzar i proposar solucions als nous problemes urbans.

Més informació