Colòmbia

Colòmbia: totes les claus per entendre l’acord de pau

  • Text i fotos: Nora Miralles (Colòmbia i l'Havana)
  • dilluns, 26 setembre 2016

Fins fa un mes, ningú no creia seriosament que arribaria el dia en què les FARC, les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia, deixarien d'existir. Ni les més favorables al procés de pau apostaven amb seguretat que veurien la fi del conflicte més antic de l'hemisferi occidental. Però avui, després de més de mig segle de guerra oberta i de quatre anys de converses a l'Havana, l'Estat colombià i aquesta guerrilla marxista d'arrels camperoles signen l'acord de pau definitiu a Cartagena, al nord del país.

Més informació

Una consultoria beneficiada pel govern d’Hereu fitxa l’exalcalde per a un polèmic projecte a Colòmbia

  • Marc Font
  • dimarts, 30 juny 2015

L'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu i altres dirigents del consistori, com Ramon García-Bragado —que va ser màxim responsable d'Urbanisme—, van participar en l'elaboració del Master Plan de Buenaventura, una empobrida ciutat del Pacífic on l'execució de diversos megaprojectes de desenvolupament colpeja negativament les condicions de vida de la població, segons un informe de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia. La implicació d'Hereu va arribar de la mà d'Esteyco, una consultoria que ha obtingut diversos contractes de les administracions públiques —incloent-hi l'Ajuntament de Barcelona— i que va fitxar García-Bragado després de la seva sortida de la política.

Més informació

Una empresa catalana es lucra a Colòmbia amb un projecte vinculat a vulneracions de drets humans

  • Marc Font / @marcfontribas
  • divendres, 26 juny 2015

Una filial del barceloní Grup TCB construeix i gestiona una terminal de contenidors a la ciutat de Buenaventura, una de les més empobrides del país llatinoamericà, i, segons denuncia la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, la seva actuació es beneficia d'un clima de greu violència i genera un impacte negatiu que empitjora les ja pèssimes condicions de vida de la població.

Més informació