Comunisme

Josep Fontana: “Les revolucions comencen als llocs més desenvolupats, però costa arribar a tota la població”

  • Text: Javier Borràs Arumí / Fotos: Ivan Giménez
  • dilluns, 30 octubre 2017

L'historiador Josep Fontana (Barcelona, 1931) ens rep al seu pis del Poble-sec. Seiem a la taula del menjador, davant d'una gran prestatgeria plena de llibres. Fontana acaba de publicar 'El siglo de la revolución' (Editorial Crítica, 2017), un recorregut per la història mundial des del 1914 fins ara, utilitzant com a eix la Revolució Russa d'ara fa un segle. Parlem amb ell sobre els bolxevics, Lenin, Stalin, els comunistes catalans, la Guerra Freda o les revolucions fallides dels anys 60.

Més informació

Gabriela Serra: “La política no canviarà fins que la mentalitat de la gent no canviï”

  • Text: Blanca Blay i Caralp Mariné / Fotos: Jordi Borràs
  • dijous, 6 agost 2015

Gabriela Serra es defineix com “el cigronet estrany” de casa seva, una família de classe mitjana de Mataró. És la número 4 de la llista de la CUP per la demarcació de Barcelona en les eleccions catalanes. Veterana activista de totes les lluites. Inicia el seu compromís a la Santa Coloma de Gramenet combativa de mitjan anys setanta en la lluita veïnal i, als vuitanta, s'implica en el moviment contra l’OTAN i en les Brigades Internacionals de Pau a l'Amèrica Central. Allò, segons ella, la va fer més bona persona. És una de les veus referents del feminisme, de l’anticapitalisme i de l’antimilitarisme i en els darrers anys s’ha involucrat amb la CUP, una organització “per lluitar, resistir i transformar”. Paraules seves.

Més informació

Joan Josep Nuet: “La CUP ens ha demanat que trenquem amb Iniciativa però el temps de les baralles s’ha acabat”

  • Sergi Picazo
  • dijous, 18 desembre 2014

Joan Josep Nuet (Reus, 1964) és l'actual coordinador d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i diputat al Congrés dels Diputats. Llicenciat en geografia i història per la Universitat de Barcelona. L’any 1986 va ingressar al Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC) i a CCOO, on encara milita. Mentre es desmembrava la Unió Soviètica, ell aconseguia la seva primera acta com a regidor comunista a Montcada i Reixac. Va deixar la feina d’agent comercial, en el sector del metall i de la química industrial, el 2006 quan va ser escollit senador per designació autonòmica. Actualment també és membre de la direcció d'Izquierda Unida. No ha deixat mai de pagar la quota de soci al Casal de Cuba de Barcelona.

Més informació

Quatre històries de l’Alemanya de l’Est

  • Àngel Ferrero / Berlín
  • divendres, 7 novembre 2014

Aquest 9 de novembre es commemora el 25è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín. El relat oficial acostuma a acabar aquí. Però què va passar després de la reunificació? Com veuen avui dia els antics ciutadans de la República Democràtica Alemanya aquell Estat on van néixer i van viure durant anys? A CRÍTIC us oferim el testimoni de quatre persones nascudes a l'antiga RDA de diferents generacions i amb diferents punts de vista.

Més informació