Cultura

Ingrid Guardiola: “S’ha de reivindicar la possibilitat de desaparèixer de les xarxes socials”

 • Text: Joan Carbonell / Fotos: Ivan Giménez
 • dimarts, 15 gener 2019

Si algú té una mirada crítica, aquesta és Ingrid Guardiola (Girona, 1980). Doctora en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, professora associada de la Universitat de Barcelona i de la Universitat de Girona. Les imatges són el seu camp de batalla. Ha publicat un assaig esclaridor: 'L'ull i la navalla'. Advoca per una educació crítica de l'espectador per desvetllar-nos d'una innocència que no ens fa cap bé. Col·labora amb el CCCB i, entre altres projectes, coordina 'Soy cámara', un laboratori de nous formats que reflexiona sobre els temes més urgents de la societat contemporània, posant èmfasi en com es produeixen les imatges. El 2018 es va estrenar com a realitzadora amb el docuassaig 'Casa de ningú'.

Més informació

Quatre propostes feministes i un repte per transformar la cultura

 • Text: Neus Molina | Foto de portada: Ivan Giménez
 • dimecres, 26 desembre 2018

A Barcelona, el feminisme s'està escolant per totes les escletxes de la cultura, des de les programacions dels teatres fins a la literatura o els museus. Però n'hi ha prou amb el fet que hi hagi cicles de dones, taules rodones o tertúlies per aconseguir la paritat en cultura? Hem parlat amb vuit veus expertes per identificar projectes, propostes i reptes per transformar la cultura en clau feminista.

Més informació

Cultura des dels marges: cinc formes d’expressió i de cohesió als barris

 • Text: Yeray S. Iborra / Fotos: Ivan Giménez
 • dimarts, 18 desembre 2018

De l’esport a la cuina, passant pel teatre comunitari. Repassem la geografia de la capital catalana per cercar cinc expressions i projectes que fan de la cultura alguna cosa més que un producte; cinc recorreguts que mostren la cultura com un valor de la gent i dels barris amb poder transformador.

Més informació

‘Punk’, autogestió i mala hòstia: memòria contracultural de Barcelona

 • Text: Joan Carbonell / Fotos: Ivan Giménez
 • dimecres, 12 desembre 2018

La ràbia del moviment 'punk'; la irreverència del còmic 'underground'; l'apropiació de la cultura als barris; l'esperit llibertari del moviment 'okupa'. De la mà dels seus protagonistes, CRÍTIC rescata la memòria de quatre terratrèmols contraculturals que van sacsejar Barcelona entre el 1979 i els inicis del segle XXI. Quin llegat han deixat a la ciutat els moviments culturals alternatius d'aquelles dècades?

Més informació

10 veus emergents de la cultura i el pensament crític que has de conèixer

 • Text: Clàudia Rius | Foto portada: Ivan Giménez
 • dimarts, 4 desembre 2018

La cultura catalana viu una explosió de noves veus. Però potser no les coneixem prou. Per sota dels 40 anys, hi ha diverses generacions d'artistes que sigui per un tap generacional, sigui per la crisi econòmica, sigui per les dinàmiques pròpies de la indústria cultural, no han tingut ni la tribuna pública ni el reconeixement que es mereixen. CRÍTIC t'acosta 10 veus que no et pots perdre del món cultural que tenen molt a dir sobre el món editorial, el teatre, la música, Internet o l'activisme.

Més informació

Xavi Artigas i Xapo Ortega: “La mort d’Idrissa Diallo no és un cas aïllat”

 • Text: Queralt Castillo Cerezuela / Fotos: Ivan Giménez
 • dilluns, 12 novembre 2018

'Idrissa, crònica d'una mort qualsevol' és el nou documental de Metromuster que aborda el racisme institucional que va patir Idrissa Diallo, un noi guineà de 21 anys que va morir el 2012 mentre estava intern al CIE de la Zona Franca. Entrevistem els seus directors Xavi Artigas i Xapo Ortega.

Més informació