David Fernández

David Fernàndez: “La Brigada d’Informació és una història de clavegueres, de guerra bruta i de protecció de delinqüents”

 • Text: Laura Aznar | Fotos: Jordi Borràs
 • dimarts, 22 gener 2019

David Fernàndez (Barcelona, 1974) és periodista, activista i exdiputat de la CUP. I probablement, també, una de les persones més significades en la recerca i dissecció de les entranyes del funcionament de la policia. El seu llibre ‘Cròniques del 6 i altres retalls de la claveguera policial’, publicat el 2006, no ha perdut vigència. Amb ell posem context a les detencions de 16 persones a Girona la setmana passada, orquestrades per la Brigada Provincial d’Informació. Repassem el passat i el present d'aquesta unitat, els seus objectius i la filosofia que impregna el seu 'modus operandi', que Fernàndez descriu, ras i curt: "Vigilar i controlar, disciplinar i castigar, aïllar i perseguir".

Més informació

Set dies de juliol que haurien pogut canviar-ho tot: de la ‘llista sense president’ a Junts pel Sí

 • Roger Palà
 • divendres, 25 setembre 2015

El 27-S Catalunya afronta unes eleccions transcendentals. Per a alguns seran plebiscitàries. Per a d’altres, una operació d’Artur Mas per salvar els mobles de Convergència canibalitzant ERC i la societat civil. Però la història es podria haver escrit d’una altra manera. Durant set dies de juliol, una aliança entre ERC, la CUP, Òmnium i l’ANC va posar contra les cordes l'hegemonia convergent del procés. La proposta de configurar una 'llista sense president' va revolucionar la política catalana. Però Mas la va descartar en una reunió de 20 minuts. Les entitats sobiranistes van canviar de parer en poques hores, i ERC va acabar acceptant la fórmula Junts pel Sí. Què va passar durant aquells dies? Qui va idear l’estratègia? Què va fer girar la truita? CRÍTIC reconstrueix la història a partir de testimonis, context i un document inèdit: un informe jurídic que avalava la legalitat de la ‘llista sense president’ i que va ser damunt la taula d’Artur Mas en el moment crucial.

Més informació

Gabriela Serra: “La política no canviarà fins que la mentalitat de la gent no canviï”

 • Text: Blanca Blay i Caralp Mariné / Fotos: Jordi Borràs
 • dijous, 6 agost 2015

Gabriela Serra es defineix com “el cigronet estrany” de casa seva, una família de classe mitjana de Mataró. És la número 4 de la llista de la CUP per la demarcació de Barcelona en les eleccions catalanes. Veterana activista de totes les lluites. Inicia el seu compromís a la Santa Coloma de Gramenet combativa de mitjan anys setanta en la lluita veïnal i, als vuitanta, s'implica en el moviment contra l’OTAN i en les Brigades Internacionals de Pau a l'Amèrica Central. Allò, segons ella, la va fer més bona persona. És una de les veus referents del feminisme, de l’anticapitalisme i de l’antimilitarisme i en els darrers anys s’ha involucrat amb la CUP, una organització “per lluitar, resistir i transformar”. Paraules seves.

Més informació

Kiko Amat: “L’independentisme dels anys vuitanta era antifarra! Antirock’n’roll! Antidrogues!”

 • Text: Antoni Lluís Trobat / Fotos: Jordi Borràs
 • dijous, 9 abril 2015

Kiko Amat (Sant Boi de Llobregat, 1971) és, en la seva pròpia definició, periodista cultural sense carrera, novel·lista de proximitat, apassionat fan del pop i anglòfil militant. Aparentment, però, sembla més un obrer de Manchester que va venir al món en el cos d’un mod santboià. Hiperactiu, divertidament desbocat, escriptor de tragicomèdies urbanes –la premiada 'Rompepistas', del 2009, i 'Eres el mejor, Cienfuegos', del 2012, són les seves últimes novel·les publicades–, savi de la contracultura, i un entrevistador de primer nivell per a mitjans com 'Rockdeluxe', 'Jot Down' o 'El País'. Codirigeix amb Miqui Otero el Festival Primera Persona al CCCB. Podria ser un personatge híbrid entre els guions de Paul Laverty i les històries de Nick Hornby afegint-hi, això sí, un toc d’humor més baixllobregatí que britànic. Gesticula molt. I beu un quinto.

Més informació

David Fernàndez: “La CUP no ha raonat prou sobre com hauria de ser el poder i com l’hauríem de practicar”

 • Roger Palà
 • dijous, 23 octubre 2014

Vam proposar a David Fernàndez un repte dels difícils: que s’abstragués durant una estona de la seva dinàmica parlamentària com a diputat de la CUP per conversar amb CRÍTIC més enllà del titular obvi del dia. Parlem del pujolisme i del ‘soleturisme’ sociològic, de la CUP i la seva “aversió al poder”, de l’anomenada “cupvergència” –“concepte injust, reduccionista i simplista”– i sobre el seu anunciat relleu.

Més informació

La CUP acusa un extinent coronel de la Guàrdia Civil de participar en la trama d’evasió fiscal del ‘cas Pujol’

 • Roger Palà
 • dimarts, 30 setembre 2014

El diputat de la CUP David Fernàndez va sorprendre tothom en la compareixença de Jordi Pujol al Parlament en denunciar que un extinent coronel de la Guàrdia Civil, José Matas Zapata, hauria estat col·laborador de la trama d’evasió fiscal del ‘cas Pujol’. Aquest veterà guàrdia civil hauria estat el “guàrdia de corps” dels moviments de diners de la família Pujol Ferrusola a l'estranger. “Què ens pot explicar de Matas Zapata, un home del CESID i del CNI, que durant 20 anys ha gestionat la relació de la seva família amb la Banca Privada Andorrana?”, va etzibar Fernàndez a l’expresident de la Generalitat, davant l’estupefacció de més d’un dels presents.

Més informació