Eleccions Catalanes

El misteri del partit desaparegut: on van anar els votants de la CUP en les eleccions del 20-D?

  • Silvia Claveria, Carles Foguet, Edgar Rovira i Marçal Terrades
  • dilluns, 1 febrer 2016

La CUP va decidir no presentar-se a les eleccions espanyoles del 20 de desembre, deixant orfes 350.000 votants que li havien fet confiança tres mesos abans, en els comicis del 27-S. On van anar a parar aquests votants? Van seguir la consigna partidista i van abstenir-se? O van triar alguna altra opció? Al llarg d’aquest article intentarem demostrar amb les dades disponibles a hores d'ara com la crida a l’abstenció de la CUP no va tenir efecte i que els votants de la CUP es van repartir massivament, com calia esperar, entre ERC i En Comú Podem… però que van fer-ho d’una manera força sorprenent.

Més informació

Lluís Rabell: “No sé què votaria en una declaració nominal d’independència. A nosaltres no ens agraden les fantasmades”

  • Text: Roger Palà i Sergi Picazo / Fotos: Jordi Borràs
  • dimecres, 2 setembre 2015

Lluís Rabell (barri del Raval, Barcelona, 1954) és un veterà de l'activisme social. S'enfronta, però, ara al repte més important de la seva vida política. És el candidat de la plataforma Catalunya Sí que es Pot, que agrupa independents i partits com ICV, EUiA i Podem. La majoria d'enquestes els situen com a possible segona força al futur Parlament de Catalunya. Rabell, de 61 anys, recorda durant l'entrevista fets 'revolucionaris' com el Maig del 68 i l'esclat de les places del 15-M. Sense oblidar "les garrotades dels Mossos". Va ser un dels artífexs a l'ombra, com a home de consens i president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, de la confluència de Barcelona en Comú.

Més informació

Pablo Iglesias: “Que es quedin la bandera roja i ens deixin en pau. Jo vull guanyar”

  • Sergi Picazo i Marià de Delàs
  • dijous, 25 juny 2015

Pablo Iglesias (Madrid, 1978), secretari general de Podem, inicia avui l’etapa catalana del que ha anomenat la Ruta del Canvi. Va arrencar a Cadis i fa la segona aturada a Barcelona: dues ciutats amb alcaldes amb el suport de Podem, José María González ‘Kichi’ i Ada Colau. El líder de Podem rep 'Público' i CRÍTIC al seu despatx a la seu del partit a Madrid. El local crida l’atenció per l’absència total de decoració i de símbols. Ni un logotip, ni un pòster. “És un espai per treballar-hi, on es comença molt d'hora i s'acaba molt tard", reivindica Iglesias. L’entrevista, que es publica simultàniament en català i en castellà, vol aprofundir més en les idees polítiques que en qüestions urgents.

Més informació

Les cares de la CUP més enllà de David Fernàndez

  • Marc Font / Roger Palà / Sergi Picazo
  • dimarts, 23 juny 2015

La Candidatura d’Unitat Popular decidirà en els pròxims dies els primers llocs de la seva llista en les eleccions catalanes del 27 de setembre. L’adéu obligat de David Fernàndez, Quim Arrufat i Isabel Vallet obliga a renovar tots els parlamentaris per a una legislatura decisiva. La CUP, malgrat l’important protagonisme mediàtic de Fernàndez, s’ha reivindicat com un partit coral i de lideratges compartits. CRÍTIC identifica 17 noms vinculats a l’esquerra independentista que són referents actuals a les CUP més enllà dels tres diputats.

Més informació