Eleccions Municipals

El costat fosc de Manuel Valls, l’aposta de C’s contra Ada Colau

 • Text: Xavier Espinet | Il·lustració: Jordi Borràs
 • dilluns, 11 juny 2018

L''establishment' polític i econòmic de Barcelona ja ha mogut fitxa de cara a les eleccions municipals del 2019. L'objectiu és doble: evitar un segon mandat d'Ada Colau i frenar l'independentisme. L'aposta dels sectors d'ordre podria ser l'exprimer ministre francès Manuel Valls. Nascut a Barcelona el 1962 i fill de pare català, en els últims temps Valls ha destacat pels seus posicionaments públics crítics amb el procés. Defenestrat de la primera línia de la política francesa, ara Albert Rivera l'ha proposat per encapçalar la llista de Ciutadans a Barcelona. Però... qui és i què representa Manuel Valls, i què ha fet allà on ha governat?

Més informació

CDC recol·loca a la Generalitat una dotzena de càrrecs víctimes de les eleccions municipals

 • Marc Font
 • dilluns, 13 juliol 2015

Convergència ha recol·locat a la Generalitat una dotzena de regidors i d'alts càrrecs que van perdre la feina després de la caiguda de CiU en les eleccions municipals del 24 de maig. La dimissió o l'acomiadament d'alts càrrecs d'Unió, arran de la ruptura de CiU, ha servit per recuperar ara quadres convergents damnificats pels canvis polítics als ajuntaments.

Més informació

Les cares de la CUP més enllà de David Fernàndez

 • Marc Font / Roger Palà / Sergi Picazo
 • dimarts, 23 juny 2015

La Candidatura d’Unitat Popular decidirà en els pròxims dies els primers llocs de la seva llista en les eleccions catalanes del 27 de setembre. L’adéu obligat de David Fernàndez, Quim Arrufat i Isabel Vallet obliga a renovar tots els parlamentaris per a una legislatura decisiva. La CUP, malgrat l’important protagonisme mediàtic de Fernàndez, s’ha reivindicat com un partit coral i de lideratges compartits. CRÍTIC identifica 17 noms vinculats a l’esquerra independentista que són referents actuals a les CUP més enllà dels tres diputats.

Més informació

Les subvencions de Trias que Barcelona en Comú es mirarà amb lupa els pròxims anys

 • Roger Palà i Sergi Picazo
 • divendres, 29 maig 2015

El govern de Xavier Trias inverteix milions d'euros en subvencions cada any per donar suport a entitats socials, culturals i esportives de la ciutat. Entre els centenars d'ajudes, l'Ajuntament de Barcelona va subvencionar el 2014 el Mobile World Congress, amb 5 milions d'euros anuals, i l'empresa del Circuit de Catalunya, on es fa la Fórmula 1 i els campionats de motos, amb 4 milions d'euros anuals. Esdeveniments de gran èxit econòmic com el Primavera Sound o el Sónar, un club amb ingressos milionaris com el Barça i ONU-Hàbitat, presidida per l'exalcalde Joan Clos, també reben importants subvencions.

Més informació

Lluís Orriols: “Ni a Catalunya hi ha hagut un gir a l’esquerra ni el procés s’ha debilitat”

 • Javier Muñoz
 • dimecres, 27 maig 2015

Lluís Orriols (Barcelona, 1978) és politòleg, la professió de moda. Després d'una infància a Vic i de doctorar-se per la Universitat d’Oxford, actualment imparteix classes de ciència política a la Universitat Carles III, de Madrid. Orriols, que escriu habitualment a 'El País' i a 'Eldiario.es', ironitza sobre l’auge que ha viscut la seva professió en els darrers anys: “És una moda passatgera. A l’inici de la crisi van ser moda els economistes i parlàvem tot el dia de la prima de risc; ara que hi ha eleccions, som moda els politòlegs, i d’aquí a uns quants mesos els tocarà als sociòlegs”. Avui analitza per a CRÍTIC els resultats de les eleccions i els escenaris de futur que s'albiren en la política catalana i espanyola.

Més informació

Quinze exemples de candidats de Ciutadans que van estar vinculats amb l’extrema dreta

 • Jordi Borràs
 • divendres, 22 maig 2015

Durant les últimes setmanes, el partit d'Albert Rivera s'ha vist forçat a expulsar una seixantena de candidats de “perfil dubtós”, entre candidats fantasma, 'ultres' i implicats en casos de corrupció. La relació de militants de C's amb la ultradreta ha tingut força ressò als mitjans, però CRÍTIC ha trobat més candidats amb aquest perfil a Catalunya i també arreu de l'Estat espanyol. I no són pas pocs. Repassem-ne alguns exemples.

Més informació