EleccionsEspanyoles

El misteri del partit desaparegut: on van anar els votants de la CUP en les eleccions del 20-D?

  • Silvia Claveria, Carles Foguet, Edgar Rovira i Marçal Terrades
  • dilluns, 1 febrer 2016

La CUP va decidir no presentar-se a les eleccions espanyoles del 20 de desembre, deixant orfes 350.000 votants que li havien fet confiança tres mesos abans, en els comicis del 27-S. On van anar a parar aquests votants? Van seguir la consigna partidista i van abstenir-se? O van triar alguna altra opció? Al llarg d’aquest article intentarem demostrar amb les dades disponibles a hores d'ara com la crida a l’abstenció de la CUP no va tenir efecte i que els votants de la CUP es van repartir massivament, com calia esperar, entre ERC i En Comú Podem… però que van fer-ho d’una manera força sorprenent.

Més informació

Quant ens costen el Congrés i el Senat? ‘Tablets’, salaris de 5.000 euros i molta opacitat

  • David Castelló / @davidcastello46
  • dissabte, 19 desembre 2015

El Congrés dels Diputats i el Senat tenen un pressupost total de més de 136 milions d’euros per a aquest 2015, una xifra que, malgrat la crisi i les retallades, supera la de l’any passat. La partida dedicada a sous és la més important: els sous dels diputats suposen una despesa de 18,8 milions d’euros i els sous dels senadors es queden en 13 milions d'euros. Però el Congrés i el Senat també dediquen importants partides a pagar els telèfons mòbils, els ordinadors i les 'tablets' dels diputats, el vestuari dels treballadors, els viatges a l'estranger o els principals contractes públics amb empreses com Iberdrola, Gas Natural, Apple, Telefónica o Vodafone. El Congrés i el Senat subvencionen cada any amb 52,7 milions els partits polítics en funció dels seus escons. El PP és, doncs, el partit més subvencionat.

Més informació

Ciutadans: els perquès d’un ascens electoral en temps rècord

  • Marc Campdelacreu / MADRID
  • dilluns, 14 desembre 2015

Els nous Ciutadans d'Albert Rivera han enarborat la bandera de la regeneració política per convèncer els electors de tot l'Estat, tot i que ja els han plogut crítiques per haver apuntalat dos dels màxims exponents de les sospites de corrupció: el PSOE a Andalusia i el PP a la Comunitat de Madrid. L’èxit, aparentment, té més d’un pare: una estratègia de comunicació gairebé perfecta amb Rivera com a líder indiscutible, una presència mediàtica continuada acompanyada d’enquestes que sempre els situen en ascens, i un discurs nou davant el desgast d’un PP i d'un PSOE amb problemes de credibilitat i incapaços d’atraure els electors joves. Arriben a la recta final del 20-D en una posició inimaginable fa un any.

Més informació