Església

Pare Manel: “No es pot ser puta i verge al mateix temps; tots tenim contradiccions”

  • Text: Agnès Felis / Fotos: Ivan Giménez
  • dimarts, 19 març 2019

Subscriptors

D’endur-se entrepans de les aules dels Maristes on estudiava per repartir-los a les misses del barri de la Prosperitat a donar nom a una fundació que gestiona un pressupost d'un milió d'euros anuals. Una entitat laica fundada per un sacerdot que mira cap a l’economia social com a estratègia de futur. La trajectòria del Pare Manel, capellà díscol, és tan signe dels temps com fruit d’un pragmatisme a prova de dogmes, de cardenals i de dilemes ètics. Fill de família nombrosa nascut el 1946 a Víznar (Granada) per circumstàncies laborals del seu pare, des del 1975 té la parròquia a la seva ciutat, Barcelona. Això és un passeig entrevista amb el veterà capellà pels barris de Verdun i de Roquetes, a Nou Barris.

Més informació

Willy Toledo: “L’esquerra espanyola no ha sabut aprofitar la situació a Catalunya per debilitar el règim que ens oprimeix a tots”

  • Text: Homera Rosetti / Fotos: Ivan Giménez
  • dimecres, 18 abril 2018

Actor, madrileny, polèmic, irreverent i obertament comunista. Guillermo Toledo (Madrid, 1970), àlies 'Willy', ha passat de ser nominat als Goya i aparèixer en algunes de les sèries amb més èxit a ser vetat al cinema i a la televisió pel seu activisme i opinions polítiques. D'això en fa sis anys, però segueix gaudint de la seva professió al teatre, on les grans productores no hi tenen mà. Aquests dies se'l pot veure al Teatre Lliure de Barcelona, a l'obra 'El sistema solar', de la peruana Mariana de Althaus. Les entrades ja fa temps que s'han esgotat.

Més informació

Milions d’euros de la casella social de la declaració de la renda acaben en mans d’ONG catòliques

  • Roger Palà / Laia Soldevila
  • diumenge, 2 abril 2017

Aquesta setmana comença la campanya per a la declaració de la renda del 2017. Com cada any, els ciutadans tindran l’opció de marcar dues caselles: l'una, per dedicar el 0,7% de la recaptació al “sosteniment de l’Església catòlica”, i l'altra, per destinar-lo a “finalitats socials”. Però marcar aquesta darrera casella no implica deixar de finançar l'Església. CRÍTIC ha recopilat i analitzat el destí dels 647 milions d’euros que l’Estat espanyol va distribuir per aquest concepte arran de les recaptacions dels anys 2013, 2014 i 2015. Quatre de les 10 entitats que van aconseguir més finançament tenen vinculació directa amb l’Església. No són les úniques. Us expliquem com es reparteixen els diners de la 'X solidària'.

Més informació

Unió Democràtica va subvencionar l’Arquebisbat de Barcelona per fer el seu nou web i full dominical

  • Marc Font
  • dimarts, 25 agost 2015

El Govern català va destinar l'any passat 294.164 euros a projectes de comunicació d'àmbit religiós, sobretot per a la religió catòlica. L'àrea d'Afers Religiosos, fins fa poc dirigida per Unió Democràtica, va donar 45.000 euros a l'Arquebisbat de Barcelona per fer el seu nou web i full dominical. Els grups 'mediàtics' cristians que van rebre més ajuts públics de la Generalitat són Catalunya Cristiana, l'Abadia de Montserrat o el Cercle d'Estudis Conciliars per al funcionament del portal CatalunyaReligio.cat. Totes aquestes dades apareixen al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC).

Més informació

Teresa Forcades: “La història de Jesús és molt propera a la de l’esquerra radical: detingut, torturat i acusat falsament”

  • Irene Ramentol
  • dimecres, 24 desembre 2014

Teresa Forcades (Barcelona, 1966) és monja benedictina, teòloga i metgessa internista. Cofundadora de Procés Constituent juntament amb l’economista Arcadi Oliveres, veu allunyada la possibilitat de construir a curt termini una unitat de l’esquerra a Catalunya. Malgrat ser un perfil incòmode per al sector conservador de l’Església, assegura haver rebut les pressions més dures en l’àmbit de la sanitat arran de les crítiques a les farmacèutiques pel cas de la grip A o de la vacuna del papil·loma. La seva vocació religiosa parteix d’un “enamorament” als 15 anys després de llegir els evangelis i des d’aleshores concep l’activisme com una part indestriable de la fe.

Més informació