Espanya

Miquel Roca, l’ombra del poder: del carlisme a l’Ibex 35

  • Text: Joan Safont / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dilluns, 3 abril 2017

“En aquest país, la justícia és igual per a tothom”, va afirmar l'advocat de la infanta Cristina de Borbó, Miquel Roca i Junyent, després de l'absolució de la germana del rei en el 'cas Nóos'. L'exdirigent de CiU i nét de carlistes podia estar satisfet: havia acomplert el seu darrer servei a l’Estat. Retirat de la política des de fa dècades, però sempre ben situat en càrrecs institucionals i empresarials, des d’on no s’ha estat mai de dir-hi la seva com un autèntic oracle, Roca ha esdevingut una de les encarnacions més singulars del que s’entén com a poder a Catalunya.

Més informació

Pablo Simón: “El PSOE no es pasokitzarà i el PP no desapareixerà”

  • Text: Jordi Pascual @jordipasmol / Fotos: Álvaro Minguito
  • dijous, 30 juny 2016

Pablo Simón (Arnedo -La Rioja-, 1985) és editor de Politikon, un grup d'anàlisi sobre política i ciències socials. Té una llarga carrera acadèmica com a politòleg: actualment és professor convidat a la Universitat Carles III de Madrid, va ser doctor en ciències polítiques per la Universitat Pompeu Fabra i investigador a la Universitat Lliure de Brussel·les. La seva principal àrea d'especialització són els sistemes electorals. Per això, en les darreres campanyes, ha estat una veu habitual als espais d'anàlisi de mitjans de comunicació com La Sexta o la Cadena SER. Parla amb CRÍTIC sobre les claus de les eleccions, la baixada de Podem, la resistència del PP, el nou sistema de partits independentistes i... de per què van fallar totes les enquestes.

Més informació

Roger Mas: “El 27-S no vam perdre, però no vam guanyar. Vaig passar mala nit”

  • Roger Palà
  • dijous, 15 octubre 2015

El cantautor Roger Mas és un dels creadors més rellevants de la música catalana actual. Ha begut del 'rock' i del pop, ha experimentat amb la cobla i ara, després de 20 anys de carrera, presenta per primer cop un disc sol amb veu i guitarra: ‘Irredempt’. El nou treball del cantautor de Solsona s’estrena en exclusiva a la Fira Mediterrània de Manresa el divendres 16 d’octubre. Hi flirteja de nou amb Verdaguer, de qui reivindica l’esperit contestatari, i s’endinsa de nou en el seu particular univers místic. De teló de fons, l'escenari de sempre: Catalunya, les seves tradicions i contradiccions polítiques i la seva relació amb Espanya.

Més informació

Els 10 contractes del Ministeri de Defensa espanyol que t’indignaran

  • Marc Font / @marcfontribas
  • dimecres, 8 abril 2015

El Ministeri de Defensa espanyol té el 2015 un pressupost de 6.853 milions d'euros, un 1,1% més que l'any anterior. La despesa militar real, però, pot ascendir fins als 16.000 milions d'euros. CRÍTIC ha recollit 10 exemples concrets de com es gasten aquests diners extrets del 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE).

Més informació

L’acord de comerç UE – Estats Units permetrà a les empreses demandar un Estat en tribunals privats

  • Text: Esther Herrera (Brussel·les) / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dimarts, 18 novembre 2014

La Unió Europea i els Estats Units estan negociant en secret l’acord de lliure comerç més important de la història. Una desclassificació recent de documents per part del Consell de la Unió Europea i d'organitzacions socials ha confirmat que l'anomenat TTIP permetrà que les grans empreses puguin demandar els estats en tribunals privats si una llei afecta els seus interessos. L’Estat espanyol és un dels que més estan pressionant perquè s’inclogui aquest mecanisme d'arbitratge internacional, segons confirmen en exclusiva a CRÍTIC fonts del Govern espanyol.

Més informació