Feminisme

Dones de la riba sud del Mediterrani: lluites, drets i reptes

 • Anna Palou / @annapalou
 • dilluns, 27 agost 2018

L'any 2011, molts països de la riba sud del Mediterrani vivien les anomenades 'revolucions àrabs' o, com Occident ho va batejar, la 'primavera àrab'. La població de Tunísia, d'Egipte, del Marroc, de Líbia o de Síria, entre d'altres, cansada de la repressió policial, de l'atur i de la falta d'oportunitats i de llibertats, va prendre el carrer. Les dones hi eren per reclamar llibertat, democràcia i drets socials, entenent que aquestes lluites anaven intrínsecament lligades als seus drets. Set anys després de les revoltes, què han aconseguit els moviments de dones als diferents països? Quins reptes encara tenen al davant?

Més informació

Les tasques de cura: què són, qui les fa i per què s’haurien de remunerar

 • Laia Serra Valls / @laionsv
 • dilluns, 20 agost 2018

El treball domèstic i d'atenció a les persones —treball reproductiu, o de cura— ha estat adjudicat a les dones pel patriarcat, menystingut al llarg de la història i la majoria de vegades no remunerat econòmicament. Les dones, que han assumit pràcticament en exclusiva aquesta tasca, tenen més risc de patir precarietat laboral i problemes de salut. Quan arriben a la vellesa, les dades confirmen que també són elles les que viuen més situacions de soledat i dependència.

Més informació

Tenir fills és una obligació? Cinc preguntes (i moltes respostes) sobre la maternitat

 • Elena Tarifa | @TarifaElena. Foto: Ariana Urbina
 • diumenge, 12 agost 2018

Vull ser mare? Aquesta és una pregunta que en algun moment o altre ens fem la majoria de les dones, principalment durant la nostra vida adulta. Però, què implica la maternitat en una societat on 'a priori' hi ha totes les possibilitats per triar ser-ho o no ser-ho? Hi ha veritablement una lliure elecció? Se'ns imposen certs models de maternitat? Hi ha alternatives?

Més informació

El tràfic d’humans i l’esclavitud moderna a la Catalunya del segle XXI

 • Júlia Regué
 • diumenge, 5 agost 2018

Les desigualtats socioeconòmiques, el patriarcat i la feminització de la pobresa aplanen el terreny per al sorgiment del tràfic d'humans, una forma d’esclavitud moderna que s’arrela en les societats contemporànies i es manifesta en el treball o la prostitució forçada. CRÍTIC ha parlat amb entitats del tercer sector que s'enfronten diàriament a aquesta realitat sovint invisibilitzada. Les organitzacions denuncien un dèficit de polítiques públiques per abordar el fenomen a Catalunya.

Més informació

Carolina del Olmo: “El mètode Estivill em sembla reprovable, però tot depèn del context”

 • Text: Joan Carbonell | Foto: David Fernández
 • dimarts, 24 juliol 2018

L'any 2013, un llibre va anar avançant tímidament entre mares i pares principiants, entre embarassades, entre les feministes en general... Es tracta de '¿Dónde está mi tribu?' (Clave Intelectual, 2013), de Carolina del Olmo (Madrid, 1974), un assaig sobre la maternitat que desmunta la majoria de llibres sobre criança que corren per les llibreries i biblioteques, i aporta tranquil·litat i mirada crítica en un moment de canvis. L'autora, mare de tres fills, ens fa un forat a l'agenda un dia de cada dia. Abans es dedicava als estudis urbans; ara és directora de publicacions al Círculo de Bellas Artes. Ens trobem a la seva feina, al centre d'una frenètica metròpolis com Madrid.

Més informació

Lesbianes i ‘trans’: la rebel·lia sexual i de gènere

 • Text: Maria Rubio / Foto: Gemma Sánchez / ACN
 • dimecres, 27 juny 2018

Les lesbianes i les 'trans' han hagut de trepitjar fort el carrer per rebentar els armaris i fer-ne un camp de batalla. El 2017, Barcelona va celebrar el 40è aniversari de la primera manifestació de la dissidència sexual a casa nostra després del franquisme, el 1976 a la Rambla. Des de llavors, han anat conquerint drets i guanyant visibilitat, però encara hi ha camí per recórrer en la lluita per la igualtat efectiva. CRÍTIC recull tres testimonis de joves que ens expliquen què és viure la diversitat sexual i de gènere a la Catalunya d'avui.

Més informació