Feminisme

Cronologia: 40 anys de lluita feminista a Catalunya

 • Joana García Grenzner
 • dimecres, 14 novembre 2018

Aquesta cronologia recull algunes fites destacades del moviment feminista als darrers 40 anys, des del tardofranquisme, quan treballava de la mà del moviment obrer i veïnal per conquerir drets i llibertats per a les dones i per a tota la societat, fins a l’actualitat, en què viu un moment d’efervescència.

Més informació

Els grans teatres de Barcelona marginen les dones autores i directores

 • Elena Parreño/ @ElenaParrenoG
 • diumenge, 7 octubre 2018

CRÍTIC analitza 14 teatres de Barcelona amb perspectiva de gènere i constata que els grans teatres públics i privats programen un any més espectacles dirigits i creats bàsicament per homes.

Més informació

Dones de la riba sud del Mediterrani: lluites, drets i reptes

 • Anna Palou / @annapalou
 • dilluns, 27 agost 2018

L'any 2011, molts països de la riba sud del Mediterrani vivien les anomenades 'revolucions àrabs' o, com Occident ho va batejar, la 'primavera àrab'. La població de Tunísia, d'Egipte, del Marroc, de Líbia o de Síria, entre d'altres, cansada de la repressió policial, de l'atur i de la falta d'oportunitats i de llibertats, va prendre el carrer. Les dones hi eren per reclamar llibertat, democràcia i drets socials, entenent que aquestes lluites anaven intrínsecament lligades als seus drets. Set anys després de les revoltes, què han aconseguit els moviments de dones als diferents països? Quins reptes encara tenen al davant?

Més informació

Les tasques de cura: què són, qui les fa i per què s’haurien de remunerar

 • Laia Serra Valls / @laionsv
 • dilluns, 20 agost 2018

El treball domèstic i d'atenció a les persones —treball reproductiu, o de cura— ha estat adjudicat a les dones pel patriarcat, menystingut al llarg de la història i la majoria de vegades no remunerat econòmicament. Les dones, que han assumit pràcticament en exclusiva aquesta tasca, tenen més risc de patir precarietat laboral i problemes de salut. Quan arriben a la vellesa, les dades confirmen que també són elles les que viuen més situacions de soledat i dependència.

Més informació

Tenir fills és una obligació? Cinc preguntes (i moltes respostes) sobre la maternitat

 • Elena Tarifa | @TarifaElena. Foto: Ariana Urbina
 • diumenge, 12 agost 2018

Vull ser mare? Aquesta és una pregunta que en algun moment o altre ens fem la majoria de les dones, principalment durant la nostra vida adulta. Però, què implica la maternitat en una societat on 'a priori' hi ha totes les possibilitats per triar ser-ho o no ser-ho? Hi ha veritablement una lliure elecció? Se'ns imposen certs models de maternitat? Hi ha alternatives?

Més informació

El tràfic d’humans i l’esclavitud moderna a la Catalunya del segle XXI

 • Júlia Regué
 • diumenge, 5 agost 2018

Les desigualtats socioeconòmiques, el patriarcat i la feminització de la pobresa aplanen el terreny per al sorgiment del tràfic d'humans, una forma d’esclavitud moderna que s’arrela en les societats contemporànies i es manifesta en el treball o la prostitució forçada. CRÍTIC ha parlat amb entitats del tercer sector que s'enfronten diàriament a aquesta realitat sovint invisibilitzada. Les organitzacions denuncien un dèficit de polítiques públiques per abordar el fenomen a Catalunya.

Més informació