Frau fiscal

Els 10 casos més coneguts de frau i evasió fiscal a la catalana

 • Marc Font / @marcfontribas
 • dimecres, 14 setembre 2016

La resolució del 'cas Carceller' ha tornat a situar el frau fiscal en el primer pla mediàtic. Els propietaris de la cervesera Damm han evitat la presó amb el pagament d'una multimilionària multa que els ha confirmat com uns dels principals defraudadors de l'Estat espanyol. El seu cas no és una excepció, sinó que parlem d'un problema estructural que té un cost, només a Catalunya, d'entre 16.000 i 18.000 milions d'euros anuals. En repassem 10 exemples il·lustres.

Més informació

Rodrigo Rato, una biografia no autoritzada

 • Sergi Picazo
 • divendres, 17 abril 2015

L'exvicepresident del Govern, expresident del Fons Monetari Internacional i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, està sent investigat per blanqueig de capitals, delictes de frau i alçament de béns. És un símbol de la caiguda en desgràcia del que fins ara era catalogat com l'home que va obrar "el miracle econòmic espanyol". Ahir, però, va ser detingut durant unes hores durant el registre de casa seva. Aquesta és la seva biografia no autoritzada.

Més informació

La UAB fitxa l’advocat dels Pujol, de Núñez i de Messi en un procediment penal contra estudiants i professors

 • Eloi Latorre
 • dimecres, 11 març 2015

La Universitat Autònoma de Barcelona ha fitxat Cristóbal Martell, advocat especialista en delictes financers i lletrat de Núñez, dels Pujol, de Messi o de Bustos, per personar-se com a acusació particular en un procediment penal que s’instrueix en un jutjat de Cerdanyola contra estudiants i professors universitaris. La denúncia sorgeix arran d'uns presumptes danys ocasionats per una tancada d’alumnes a l’edifici del rectorat al maig de 2013.

Més informació

Simona Levi: “Els Pujol han salvat part de la fortuna gràcies a la cúpula d’Hisenda”

 • Sergi Picazo
 • dijous, 5 març 2015

Simona Levi (Torí, 1966) és una activista 24 hores i artista multidisciplinària. Li van posar Simona per Simone de Beauvoir. Prové d'una família d'intel·lectuals d'esquerres, entre els quals hi havia Primo Levi, autor de 'Si això és un home'. El 1990 va aterrar a Barcelona. Avui, des d'un local sense llum però amb ordinadors portàtils del barri del Raval, intenta fer la revolució global. Creu que Internet representa "un canvi de paradigma" per a qualsevol persona que vulgui canviar la seva societat. Trajectòria política impossible de resumir: des de les lluites estudiantils a l'època de la crisi de la Fiat fins a fundar el Partit X. Propera estació: el Grup de Treball contra la Corrupció a Catalunya.

Més informació

McDonald’s s’estalvia 70 milions en impostos a l’Estat a través d’una societat a Luxemburg

 • Marc Font
 • dimecres, 25 febrer 2015

McDonald's ha evitat pagar 68,5 milions en impostos a l'Estat espanyol entre el 2009 i el 2013. Un informe, elaborat per sindicats europeus i nord-americans, assegura que la cadena de menjar ràpid va eludir el pagament de més de 1.000 milions d'euros en impostos a Europa. La filial espanyola, amb el nom de Mapel Spain 2012 SL, va ingressar gairebé 4.500 milions d'euros.

Més informació

Tres raons perquè la Generalitat vagi a judici contra la infanta Cristina i Urdangarin per frau fiscal

 • Sergi Picazo
 • dimecres, 18 febrer 2015

El Grup de Treball contra la Corrupció a Catalunya impulsat per Xnet, el grup parlamentari de la CUP-AE i altres organitzacions socials demanaran avui oficialment a la Generalitat que es personi com a part perjudicada en el 'cas Nóos' contra la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin. Per què? Per un possible frau en l'IRPF que haurien d'haver pagat a Catalunya i, presumptament, no van pagar. Però l'objectiu de fons d'aquest col·lectiu anticorrupció català és que la Generalitat s'impliqui en el cas per evitar l'aplicació de la 'doctrina Botín'.

Més informació