Galícia

Guia per entendre l’esquerra gallega: ‘meigas’, confluències i comiats

  • Suso López / @Susolopez
  • dimarts, 20 setembre 2016

Les formacions gallegues a l’esquerra del PSdeG tenen davant seu el repte de recompondre relacions, obrir un debat de fons, assossegat, bastir ponts i generar confiances per tractar d’articular un projecte comú que amb el pas del temps pugui esdevenir una veritable alternativa a l’hegemonia del Partit Popular.

Més informació

Raimundo Viejo: “Ada Colau i David Fernàndez es prenen massa seriosament a ells mateixos, i Pablo Iglesias, no”

  • Antoni Trobat / Foto: Jordi Borràs
  • dijous, 17 març 2016

Raimundo Viejo (Santiago de Compostel·la, 1969) és politòleg. Format acadèmicament a Alemanya, ha fet classes a Chicago, a Lausana, a Barcelona i a Girona. Aterrat a Catalunya des de fa una mica més d'una dècada, va agafar notorietat com a teòric polític del 15-M. Ha estat impulsor de Guanyem Barcelona i va ser escollit regidor en les últimes municipals. Després va deixar-ho per ser diputat d'En Comú Podem al Congrés. Cofundador de Podemos i home de confiança de Pablo Iglesias a Catalunya. El seu nom sona des de fa un quant temps per liderar el futur Podem català.

Més informació

Xosé Manuel Beiras: “L’Estat espanyol és racista amb els gallecs. Per llengua i per classe. Per pobres i per no parlar castellà”

  • Text: Antoni Trobat / Fotos: Jordi Borràs
  • dijous, 27 agost 2015

Xosé Manuel Beiras (Santiago de Compostel·la, 1936) arriba a l'indret acordat un pèl tard pels estàndards catalans. Esbufega i es mostra cansat, però càlid i cordial. Tenim poc temps per a una entrevista molt desitjada i hem d'anar per feina. Beiras és, amb molta seguretat, el dirigent polític més culte de la història de l'Estat des del tardofranquisme. Pocs han argumentat com ho fa ell. Enric Juliana deia fa poc que és un druida, un druida celta. Als 76 anys, després d'haver deixat el BNG, va aconseguir nou diputats des del no-res amb Anova - Alternativa Galega de Esquerda. La seva història és, però, en allò personal, la història d'un periple hel·lènic. I és així com l'heroi grec fa la juguesca d'intentar encendre una cigarreta. Ara té 79 anys.

Més informació