ICV-EUiA

Ernest Urtasun: “Tots els partits tornaran al referèndum, perquè es veurà que tota la resta és pràcticament impossible”

 • Text: Blanca Blay i Caralp Mariné / Foto: Ivan G. Costa
 • dijous, 3 desembre 2015

És jove, poliglot, diplomàtic i eurodiputat per ICV-EUiA. Ernest Urtasun (Barcelona, 1982) va debutar com a europarlamentari fa prop d’un any i mig. És un dels valors a l'alça per liderar la Iniciativa per Catalunya dels pròxims anys. La passió per la política li ve de ben petit, ja que va créixer en una família de tradició 'psuquera' i amb només 15 anys es va unir ja a Joves d’Esquerra Verda. Urtasun assegura que on pot tenir una contribució més important per a l’esquerra catalana en aquests moments és a Brussel·les i de moment no preveu cap altre escenari. En la clau nacional, no s’amaga de ser federalista i està convençut que tots els partits tornaran tard o d’hora a la idea del dret a decidir.

Més informació

La Sindicatura de Comptes detecta excessos en les dietes dels càrrecs polítics d’Aigües Ter Llobregat

 • Roger Palà
 • dilluns, 7 setembre 2015

Un informe de la Sindicatura de Comptes sobre Aigües Ter Llobregat (ATLL) alerta d’excessos en el pagament de dietes als càrrecs del consell d’administració d’aquesta empresa durant els anys 2010 i 2011. ATLL, avui privatitzada i en mans d’Acciona, era llavors una empresa pública amb un consell de 22 membres en què participaven tant representants del Govern de la Generalitat com de les diverses corporacions locals. ATLL va abonar durant el període analitzat 66.900 euros més en concepte de dietes que el topall màxim que preveu la llei.

Més informació

Raül Romeva: “No sé si Artur Mas serà president. El 27-S hem d’aconseguir una majoria pel ‘sí’. Del que passi a partir de llavors, ja en parlarem”

 • Text: Sergi Picazo i Roger Palà / Fotos: Jordi Borràs
 • dijous, 23 juliol 2015

La vida de Raül Romeva (Madrid, 1971) ha fet un tomb els últims dies. L'exeurodiputat d'ICV-EUiA al Parlament Europeu encapçalarà la llista de Junts pel Sí, la candidatura que uneix CDC, ERC, Òmnium i l'ANC en les eleccions del 27-S. Tot i haver recelat públicament de la llista unitària, Romeva diu ara que l'acord assolit ha permès "superar l'atzucac" posterior al 9-N i convertir les eleccions del setembre en un plebiscit sobre la independència. En aquesta entrevista aborda a fons els objectius de la llista que encapçalarà i les seves diferències amb CDC. Li preguntem fins a set vegades si, en cas que guanyi Junts pel Sí, Artur Mas serà president. "No sé què passarà. Dependrà de com vagi".

Més informació

Pere Camps: “Alguns tapen les vergonyes socials amb la senyera, i hi ha qui tapa les vergonyes nacionals amb la bandera roja”

 • Roger Palà i Sergi Picazo
 • dijous, 9 juliol 2015

A Pere Camps el defineixen com a promotor cultural. L’etiqueta, però, es queda curta. La primera militància clandestina del director de Barnasants va ser al sector del metall de CCOO. Va conèixer de primera mà la força de la cançó als mítics recitals de Llach, de Raimon i de Pi de la Serra al Palau d'Esports durant els setanta. L’any 95 va muntar BarnaSants, convertit avui en referència de la cançó d’autor a Catalunya, a Europa i ara també a l’Amèrica Llatina. Camps és, sobretot, un activista. I avui té dues grans preocupacions: la reivindicació de la cultura i la unitat de l’esquerra. Ens cita per dinar un dijous plujós, i la conversa s’allarga fins a mitja tarda. Si una cosa té Pere Camps, és un verb loquaç.

Més informació

15 referents d’una hipotètica Catalunya en Comú més enllà d’Ada Colau

 • Marc Font / Roger Palà / Sergi Picazo
 • dimarts, 7 juliol 2015

Una hipotètica Catalunya en Comú o, dit d'una altra manera, una futura entesa entre Podem, ICV-EUiA i el Procés Constituent a més de moviments socials, intel·lectuals i persones de referència per a les esquerres, pot situar-se com a segona força política en un Parlament català el proper 27-S. Les últimes enquestes publicades, d'Òmnium Cultural i d''El Periódico' els donen entre 22 i 31 escons situant-los per primer cop amb opcions de competir amb Convergència, ERC i/o la llista cívica independentista. Però, qui podria formar part d'aquest grup de diputats? Quins referents té avui l'entorn que està impulsant aquesta possible Catalunya en Comú més enllà de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau?

Més informació

Pablo Iglesias: “Que es quedin la bandera roja i ens deixin en pau. Jo vull guanyar”

 • Sergi Picazo i Marià de Delàs
 • dijous, 25 juny 2015

Pablo Iglesias (Madrid, 1978), secretari general de Podem, inicia avui l’etapa catalana del que ha anomenat la Ruta del Canvi. Va arrencar a Cadis i fa la segona aturada a Barcelona: dues ciutats amb alcaldes amb el suport de Podem, José María González ‘Kichi’ i Ada Colau. El líder de Podem rep 'Público' i CRÍTIC al seu despatx a la seu del partit a Madrid. El local crida l’atenció per l’absència total de decoració i de símbols. Ni un logotip, ni un pòster. “És un espai per treballar-hi, on es comença molt d'hora i s'acaba molt tard", reivindica Iglesias. L’entrevista, que es publica simultàniament en català i en castellà, vol aprofundir més en les idees polítiques que en qüestions urgents.

Més informació