Jordi Cuixart

Benet Salellas: “L’única manera de guanyar el judici és plantejar un enfrontament polític amb el tribunal”

  • Text: Laia Altarriba | Fotos: Joan Aureli
  • dilluns, 11 febrer 2019

Benet Salellas (Girona, 1977) és un dels advocats de l'equip que prepara la defensa del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en el judici que comença demà, 12 de febrer, a Madrid. I precisament acaba de publicar el llibre 'Jo acuso, la defensa en judicis polítics' (Pagès Editors, 2018), on repassa diversos judicis històrics i proposa prendre'ls d'exemple per afrontar el judici al Tribunal Suprem i convertir-lo en un acte de reivindicació del referèndum i de lluita política. Parlem amb ell de com estan preparant la defensa, dels reptes i de les mancances del moviment independentista i del rol que té actualment la CUP, formació de la qual va ser diputat en la legislatura 2015-2017.

Més informació

Jordi Cuixart: “A Espanya hi ha molta gent que s’avergonyeix de com s’està comportant l’Estat amb Catalunya”

  • Text: Antoni Trobat | Foto: Jordi Borràs
  • diumenge, 2 setembre 2018

El primer cop que qui signa aquesta entrevista va sentir Jordi Cuixart (Santa Perpètua de Mogoda, 1975) en viu fou el dia que s'estrenava com a president d'Òmnium. Va fer un discurs sincer i ferm. Se'l veia nerviós, això sí. Substituïa Quim Torra a la presidència. Cuixart, un 'self-made man' criat a Sabadell, estudià una FP a la seva ciutat. No té màsters en ciutats estrangeres. Ha exercit d'empresari i de demòcrata. Tota l'esquerra catalana se'l rifa. Avui és en una presó acusat de rebel·lió per l'Estat espanyol. Aquesta entrevista a Cuixart, soci col·laborador d'aquest mitjà, és la primera del nou curs de CRÍTIC. No ha estat una entrevista normal. Perquè, segurament, aquesta no és una situació normal.

Més informació

Txell Bonet: “La presó preventiva és un pecat, i la distància, una immoralitat”

  • Text: Laura Aznar/ @LauraAzLlu Fotos: Jordi Borràs
  • dimarts, 15 maig 2018

Guionista de documentals i de programes del Canal 33. Reportera televisiva i radiofònica. Mare d’un nen d’un any. Companya de Jordi Cuixart. La trajectòria de Txell Bonet (Barcelona, 1975) s'havia forjat, sovint, darrere els focus, però les circumstàncies recents l’han situat en el punt de mira. Fa set mesos que Cuixart va ingressar a Soto del Real, acusat de sedició. Les "visites de vidre", 40 minuts la setmana, són l'única escletxa per mantenir el contacte amb ell. Els separen 650 quilòmetres i sis hores d'AVE i cotxe. Amb Bonet parlem de l'escalada de la repressió, de periodisme, de la presó preventiva, de l'allunyament dels presos i de com afronta la situació que li ha tocat viure.

Més informació

L’ANC, Òmnium i els CDR: com afronten la nova onada repressiva els moviments independentistes?

  • Text: Laura Aznar / @LauraAzLlu / Foto: Gemma Aleman / ACN
  • diumenge, 25 març 2018

Catalunya viu un nou salt qualitatiu en la repressió. L’empresonament dels consellers Turull, Rull, Romeva i Bassa i de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, la marxa a Suïssa de Marta Rovira i la detenció de Puigdemont a Alemanya són la constatació que es consolida un escenari on els presos i els processos judicials tindran un paper central. CRÍTIC ha preguntat com afronten aquest nou escenari Òmnium Cultural, l’ANC i els Comitès de Defensa de la República. Tenen un horitzó compartit els moviments socials independentistes o hi ha estratègies divergents? Com afronten la lluita antirepressiva? Pateixen crisi de lideratges? Quina estratègia proposen davant l'escenari de bloqueig polític?

Més informació