Opus Dei

El total dels concerts de la Generalitat amb les escoles de l’Opus: 450 milions d’euros públics

  • Text: Laura Aznar / @LauraAzLlu | Fotos: Ivan Giménez
  • dimecres, 21 febrer 2018

Des de l'any 2001 i fins al curs escolar vigent, la Generalitat ha destinat un total de 453 milions d’euros a 16 escoles catalanes vinculades a l’Opus Dei. Les forces independentistes havien arribat a un preacord per no renovar els concerts amb els centres que segreguen per sexes, però el Govern espanyol, via 155, ha anunciat que els convenis seguiran vigents. CRÍTIC ha tingut accés a la quantitat total de diners públics que han rebut aquests centres els últims 17 anys, des del govern de Jordi Pujol, passant pels dos tripartits, per Artur Mas i pel Govern de Junts pel Sí.

Més informació

30 milions d’euros cada any per a 16 escoles de l’Opus Dei

  • Text: Laura Aznar i Roger Palà / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dimecres, 10 febrer 2016

La Generalitat de Catalunya subvenciona amb 30 milions d'euros cada any les 16 escoles vinculades a l'Opus Dei. La xifra oficial dels concerts en els últims sis anys, obtinguda per primer cop per CRÍTIC a través del Departament d'Ensenyament, ascendeix a 180 milions d'euros i, pràcticament, no va disminuir malgrat les retallades en Educació. Els 16 col·legis, menys un de dedicat a l'educació de 0 a 5 anys, segreguen els alumnes per sexes. El conveni de concerts a aquest tipus d'escoles, renovat tant pel Govern tripartit —amb el vot en contra d'ICV-EUiA— com per l'últim Govern de CiU, serà un dels cavalls de batalla entre Junts pel Sí i la CUP durant els pròxims 18 mesos. L''Anuari Mediacat dels Silencis Mediàtics' de 2014 ja va denunciar el finançament d'aquestes escoles.

Més informació

L’oculta tesi doctoral d’Isidro Fainé, l’ideòleg de la bancarització

  • Text: Marc Andreu / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dimarts, 16 desembre 2014

El totpoderós president de Caixabank, Isidro Fainé, ha aconseguit el control absolut de la primera entitat financera espanyola després de la seva conversió en banc. El seu model de negoci basat en targetes de crèdit i oficines reconvertides en botigues comercials s'ha expandit fins a l'últim racó de Catalunya. Bona part d’aquesta operació ja estava dissenyada des del 1987 en la inèdita i desconeguda tesi doctoral de Fainé. CRÍTIC ha tret la pols a l'exemplar guardat a la biblioteca de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona.

Més informació