Organització Mundial de la Salut

La (mala) qualitat de l’aire de Barcelona: 3.500 morts prematures cada any i menys esperança de vida

  • Marc Font / @marcfontribas (amb el suport de la Mostra de Cinema 'Salut, drets, acció')
  • dilluns, 22 octubre 2018

Fa temps que els nivells de contaminació atmosfèrica de l'àrea metropolitana de Barcelona superen els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea. Això té una incidència negativa directa sobre la salut dels ciutadans: més morts prematures i més hospitalitzacions. Segons l'Institut de Salut Global de Barcelona i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, les mesures que s'han pres fins ara per pal·liar el problema són massa tímides i calen decisions més contundents, començant per reduir l'ús del vehicle privat a la ciutat: una mesura sovint impopular que topa amb la resistència del 'lobby' de l'automòbil.

Més informació

Per què interessa ocultar les síndromes de sensibilitat central? Una història de malaltia i neoliberalisme

  • Homera Rosetti / @h_roset
  • divendres, 22 gener 2016

Les síndromes de sensibilitat central (SSC) són malalties extremament invalidants. Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que els pateixen és devastador. A Catalunya, són més de 250.000 malalts i —sobretot— malaltes, però no tenen accés als especialistes que els podrien millorar la qualitat de vida, els són negades sistemàticament les pensions d’invalidesa i no reben cap tipus d’ajuda social o econòmica. Es podrien dir les 'síndromes del silenci crònic'. Curiosament, les sigles coincideixen.

Més informació

Un any negre per a l’aviació o una nova ‘serp d’estiu’?

  • Roger Palà
  • dimecres, 13 agost 2014

Semblaria que el 2014 és un any especialment tràgic pel que fa a avions estavellats. L’avió accidentat a l’Iran el passat cap de setmana i altres tragèdies a Mali o Algèria així ho assenyalen. Tanmateix... És certa aquesta percepció? O ens trobem davant d’una nova serp d’estiu?

Més informació