Podemos

César Rendueles: “Projectes de canvi com Podem no han aconseguit interpel·lar el 30% de perdedors de la crisi econòmica”

 • Text: Joan Carbonell (@JCarbonellS) / Fotos: Ivan Giménez
 • dimecres, 7 desembre 2016

César Rendueles (Girona, 1975) observa la realitat amb ull crític. Aquest professor de sociologia de la Universitat Complutense, conegut pels seus llibres 'Sociofobia' i 'Capitalismo canalla', estira les costures del capitalisme per evidenciar la seva complexitat i, també, per alertar de la seva fragilitat. És una de les ments més privilegiades del pensament crític actual a l'Estat espanyol: nascut a Girona, crescut a Gijón i resident a Madrid.

Més informació

Cinc claus per entendre les esquerres al País Basc: Bildu, Podem i la caiguda agredolça del PSE

 • Saioa Baleztena / @SaioB
 • dimecres, 21 setembre 2016

Totes les enquestes sobre les eleccions basques del 25-S apunten que el PNB no solament es mantindrà com a primera força a Euskadi, sinó que serà el partit que en sortirà més enfortit. La gran incògnita és qui ocuparà el segon lloc, que, segons les enquestes, se’l disputaran entre EH Bildu –amb un resultat similar al de 2012–, i Elkarrekin Podem, que irromp al tauler polític basc.

Més informació

Raimundo Viejo: “Ada Colau i David Fernàndez es prenen massa seriosament a ells mateixos, i Pablo Iglesias, no”

 • Antoni Trobat / Foto: Jordi Borràs
 • dijous, 17 març 2016

Raimundo Viejo (Santiago de Compostel·la, 1969) és politòleg. Format acadèmicament a Alemanya, ha fet classes a Chicago, a Lausana, a Barcelona i a Girona. Aterrat a Catalunya des de fa una mica més d'una dècada, va agafar notorietat com a teòric polític del 15-M. Ha estat impulsor de Guanyem Barcelona i va ser escollit regidor en les últimes municipals. Després va deixar-ho per ser diputat d'En Comú Podem al Congrés. Cofundador de Podemos i home de confiança de Pablo Iglesias a Catalunya. El seu nom sona des de fa un quant temps per liderar el futur Podem català.

Més informació

Pablo Iglesias abans de Pablo Iglesias

 • Text: Carlos Torres / Il·lustració: Jordi Borràs
 • dimecres, 3 febrer 2016

El pis de Pablo Iglesias a Vallecas té 60 metres quadrats i un mapamundi penjat sobre la taula de la cuina. Per a qui hi entra per primera vegada, el domicili sembla més aviat el refugi provisional d’algú que es troba de pas a la ciutat que no pas el pis d’un home que s’apropa a la frontera dels 40 i que duu anys instal·lat al barri. Els vidres fumats a les portes, els cartells de 'Pulp fiction' i de 'Temps moderns' sense emmarcar o les piles de llibres al despatx donen pistes de les coordenades estètiques en què es mou el líder de Podem. L'ara ja diputat Iglesias negocia el futur d'Espanya en un llarg estira-i-arronsa amb el PSOE de Pedro Sánchez.

Més informació

August Gil Matamala: “La CUP s’assembla a l’esquerra radical dels 70, i Podemos m’evoca el PCE”

 • Text: Antoni Trobat / Fotos: Xavi Herrero
 • dimecres, 30 desembre 2015

August Gil Matamala (Barcelona, 1934) obre, pesadament, la porta del despatx on a les tardes ordena el seu arxiu personal. El fill de maqui murcià Augusto Gil és el jurista referencial en l’activisme pels drets civils a Catalunya. Impulsor de l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates, porta la història de l’esquerra social d’aquest país tatuada en la seva biografia. Ens endinsem en els seus records de la Transició de fa quatre dècades. Una horeta justa. “Quan et fas gran, t’acostumes a viure rodejat de fantasmes”, confessa, mentre el fotògraf comença a fer feina i ell rememora aquell sopar als anys cinquanta al pis parisenc que compartien el seu amic Goytisolo i Monique Lange, editora de la cèlebre Gallimard. Aquesta és una entrevista feta fa dos mesos per la revista VELL/NOU.

Més informació

Joan Subirats: “Podem i En Comú demostren que les velles formes de l’esquerra ja no funcionen”

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • dimarts, 22 desembre 2015

Joan Subirats és catedràtic de ciència política de la UAB i de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP). Subirats (Barcelona, 1951) és un dels referents intel·lectuals del món d'Els Comuns, des d'ICV fins a sectors de l'esquerra radical. Actualment és un dels 40 membres de la coordinadora de Barcelona en Comú. La seva última investigació se centra en el canvi generacional, les noves tecnologies i l'activisme polític. El títol és contundent: 'Ya nada será lo mismo. Los efectos del cambio tecnológico en la política, los partidos y el activismo juvenil'. El professor Subirats analitza en aquesta entrevista amb CRÍTIC les eleccions del 20-D, el fenomen de Podem i el futur del procés sobiranista a Catalunya.

Més informació