Precarietat laboral

Per què les dones cobren menys que els homes?

  • Maria Freixanet i Marta Cels
  • dimarts, 8 març 2016

El dibuix del panorama laboral és devastador, i no afecta tothom igual. Hi ha diferències pel que fa a l’edat, l’origen i el sexe. Les dones cobren una quarta part menys que els homes, un 18,7% menys si ho comptem per hora treballada. Això, malgrat que entre la població de més de 20 anys les dones universitàries són majoria. Quines són, doncs, les raons de la desigualtat de gènere al món laboral?

Més informació

El viacrucis de les malalties cròniques: sense poder treballar i sense pensió d’invalidesa

  • Text: Laia Altarriba / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dimarts, 16 juny 2015

Imma Lopera, Sonia Romero o Antònia González pateixen malalties maleïdes. Estudis mèdics confirmen que la fatiga crònica, la fibromiàlgia i malalties similars són cròniques i impedeixen treballar. Però l'ICAM —organisme de la Generalitat per a les avaluacions mèdiques— i l'Institut Nacional de la Seguretat Social —que confirma les propostes de l'ICAM— els han retirat la pensió que els havien concedit, i s'han quedat sense subsidi, sense atur i sense poder treballar. Aquest organisme rebutja cada any més peticions d'invalidesa permanent i retira més pensions ja concedides. El 2008 rebutjaven el 27% de les demandes i, segons les últimes dades conegudes, les de 2013, ara en rebutgen el 40%.

Més informació

Els 4.000 acomiadats dels ‘altres Panrico’ dels Països Catalans

  • Marc Font
  • dimarts, 28 octubre 2014

Empreses locals i familiars catalanes han perdut milers de llocs de treball després de ser adquirides per fons de capital de risc. Tot i que l'arribada d'aquest tipus d'inversió estrangera pot semblar positiva, la majoria de fons voltor acaben provocant retallades, acomiadaments i, fins i tot, tancaments. El seu objectiu és una ràpida obtenció del màxim benefici en un curt termini. Panrico, Orizonia, GDX, Port Aventura, Dogi i Indo en són alguns exemples a Catalunya, al País Valencià i a les Illes.

Més informació

Està sortint Catalunya de la crisi econòmica?

  • Sergi Picazo
  • dilluns, 4 agost 2014

Un informe de les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) publicat la darrera setmana de juliol apunta que, tot i que algunes dades fan pensar que es comença a sortir de la crisi, “l'escenari postcrisi que es dibuixa no és gens esperançador”.

Més informació

Veritats, mentides… i la baixada de l’atur

  • Xavier Alegret
  • dilluns, 30 juny 2014

L’Enquesta de Població Activa (EPA) és l’única estadística oficial que dóna el nombre de persones ocupades. La publica trimestralment l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i és una dada homologable a la Unió Europea. L’EPA mostra més aturats que l’Inem: al primer trimestre –última dada publicada–, més de 5,9 milions. Aquesta diferència demostra que quan hom deixa de cobrar, sovint no renova l’atur. El que sí que baixa, segons l’EPA, és el nombre d’actius i també el nombre de gent que treball.

Més informació