Privatitzacions

Desconstruint el conseller Boi Ruiz

  • Text: Laia Altarriba i Piguillem / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dimarts, 21 juliol 2015

CRÍTIC posa la lupa sobre Boi Ruiz, un dels consellers del Govern de CiU a la Generalitat de Catalunya que han desfermat més crítiques dins el seu sector al llarg dels dos mandats consecutius que ha estat al capdavant de la conselleria de Salut. L'antic màxim dirigent de la patronal dels hospitals privats ha dirigit el sistema sanitari català en la seva pitjor època de retallades, d'enfrontaments laborals i de conflictes socials. Tanmateix, en els cinc anys que ha pilotat el departament ha anat matisant la retòrica desacomplexada amb què s'hi va estrenar.

Més informació

Agbar, un poder absolut vinculat a favors polítics

  • Marc Font
  • dimarts, 17 març 2015

La transnacional catalana, ara controlada per la francesa Suez, ha construït un imperi gràcies a les bones relacions amb les administracions catalanes. Contractes multimilionaris. Pujada del rebut de l'aigua. Legalització d'una concessió il·legítima de l’aigua a Barcelona. El president d’Agbar, Àngel Simón, és l'home clau. Pasqual Maragall el va nomenar el 1989 gerent de l’antiga Àrea Metropolitana de Barcelona. Avui és l'home més poderós d'Agbar. Els seus vincles amb els dirigents metropolitans del PSC li han facilitat l’ascens a la cúpula de la companyia i, alhora, ajuden a entendre la influència del grup a Catalunya.

Més informació

La sanitat privada catalana queda en mans d’un fons de capital de risc

  • Núria Vilà
  • dimarts, 9 desembre 2014

La polèmica fusió entre IDCsalud i el Grupo Hospitalario Quirón suposarà que el fons d’inversió internacional de capital de risc CVC Capital Partners, que tindrà un 60% de la nova companyia, passi a controlar bona part de l’atenció sanitària privada catalana i espanyola. Activistes com Albano Dante o Àngels Martínez Castells alerten dels riscos de la privatització de la sanitat a Catalunya.

Més informació

Trias adjudica la nova Oficina d’Atenció a l’Empresa a la Cambra de Comerç de Barcelona per 2,1 milions d’euros

  • Isabel Martínez / @isabel_m_r
  • dimarts, 18 novembre 2014

L'Ajuntament de Barcelona va adjudicar a la Cambra de Comerç la gestió de la nova i flamant Oficina d'Atenció a l'Empresa per 2,1 milions d'euros en un procés ple de dubtes i que, segons ha pogut saber CRÍTIC, podria ser denunciat als tribunals. El plenari municipal debat dimecres aquesta nova privatització, que ha aixecat suspicàcies pel procediment d’adjudicació —un concurs negociat sense publicitat i amb una única empresa convidada—, i per la injecció de diners que suposa per a un dels principals 'lobbies' de la ciutat.

Més informació

Una fundació dirigida per un exalt càrrec de CiU controla l’atenció sanitària a Tarragona

  • Text: Laia Altarriba / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dimarts, 14 octubre 2014

Un nou conveni impulsat pel Departament de Salut al qual ha tingut accés CRÍTIC permetrà a la Xarxa de Santa Tecla participar de la gestió del 100% de l'atenció sanitària al Camp de Tarragona. Al capdavant d'aquesta entitat privada hi sobresurt un nom: Joan Maria Adserà, que entre el 1994 i el 2000 va ser gerent de la Regió Sanitària de Tarragona del Servei Català de la Salut i al mateix temps director general de Santa Tecla. La CUP ha denunciat a la Fiscalia l'existència d'un cas de “portes giratòries” i i d'incompatibilitat de càrrecs.

Més informació