Sobirania alimentària

Què ha de fer Catalunya per tenir sobirania alimentària?

  • Josep Cabayol, Siscu Baiges i Ester González
  • diumenge, 22 juliol 2018

Subscriptors

Si el 2050 hi ha 9.000 milions d'habitants al planeta, probablement no hi haurà prou menjar per mantenir l'actual patró alimentari, segons afirmen els experts. És possible avançar cap a una millor sostenibilitat/suficiència alimentària? Fins on podria abastir-se Catalunya amb la producció d'aliments pròpia? Són millors els comestibles de quilòmetre zero per fer front als nous riscos? La resposta depèn de si concebem l'alimentació com un negoci o l'entenem com un dret inalienable, i el menjar, com un bé comú.

Més informació

Paul Nicholson: “No vaig mai als supermercats, i amb molt d’orgull!”

  • Text: Gustavo Duch / Fotos: Ivan Giménez
  • dijous, 15 febrer 2018

Vaig conèixer Paul Nicholson (1947) a Barcelona, fa uns 20 anys. Hi va arribar acompanyant l'activista José Bové, en aquells dies l'’enfant terrible' dels McDonald's. Als locals de la Federació Catalana d’ONGD s'amuntegava la gent per saludar Bové, però jo tenia clar el meu objectiu. L'estampa de tots dos era un mica Astèrix i Obèlix: José, baixet i amb bigoti gal; Paul, alt i gros. Per trencar el gel, li vaig preguntar si amb aquest cognom era britànic. “Joder, soy vasco”, em va dir. Des de llavors m'uneix una gran amistat amb aquest ramader de vaques de llet, líder històric de La Via Camperola, el moviment social més gran del món, que congrega més de 250 milions de famílies camperoles.

Més informació

Del gluten a la soja: desmuntant 6 postveritats alimentàries

  • Carina Bellver / @Kaarinss
  • dilluns, 24 juliol 2017

El 'boom' de l'alimentació 'saludable' ha esclatat en una pluja de desinformació amb multitud d'opinions moltes vegades contradictòries. CRÍTIC ha consultat nutricionistes, científics i activistes per la sobirania alimentària per entendre què hi ha darrere de les últimes polèmiques sobre el gluten, el sucre, l'oli de palma, la llet de vaca, la carn vermella o la soja.

Més informació

Mercabarna, una empresa pública desconeguda: més agronegoci, menys sobirania alimentària

  • Marc Font
  • dimecres, 16 novembre 2016

El mercat central de Barcelona s'ha convertit en una plataforma alimentària d'abast global que abasteix fins a 10 milions de consumidors. El model de Mercabarna condiciona el que es fa al camp català, que viu un accelerat procés de desaparició d'explotacions petites i mitjanes. Paral·lelament, cada cop més el gruix dels aliments que consumim a Catalunya són importats. En aquest context, el moviment agroecològic reclama que l'Ajuntament de Barcelona, soci majoritari de Mercabarna, hi intervingui per afavorir el petit productor local i la sobirania alimentària, segons un document al qual ha tingut accés CRÍTIC.

Més informació

Porcs, pagesia catalana i sobirania alimentària

  • Gustavo Duch i Carles Soler / Revista 'Soberanía Alimentaria'
  • dimecres, 25 novembre 2015

Catalunya ha perdut en 10 anys 6.800 finques agrícoles de petita i mitjana escala. La població activa agrària ja no arriba ni a l'1%. I la contribució de l'agricultura al PIB ha baixat fins al 0,86% (davant l'1,8% de França o el 3,2% de l'Estat espanyol). A Catalunya, el 60% del menjar que ens emportem a la boca és importat. Té Catalunya avui sobirania alimentària?

Més informació