Sobirania alimentària

Del gluten a la soja: desmuntant 6 postveritats alimentàries

  • Carina Bellver / @Kaarinss
  • dilluns, 24 juliol 2017

El 'boom' de l'alimentació 'saludable' ha esclatat en una pluja de desinformació amb multitud d'opinions moltes vegades contradictòries. CRÍTIC ha consultat nutricionistes, científics i activistes per la sobirania alimentària per entendre què hi ha darrere de les últimes polèmiques sobre el gluten, el sucre, l'oli de palma, la llet de vaca, la carn vermella o la soja.

Més informació

Mercabarna, una empresa pública desconeguda: més agronegoci, menys sobirania alimentària

  • Marc Font
  • dimecres, 16 novembre 2016

El mercat central de Barcelona s'ha convertit en una plataforma alimentària d'abast global que abasteix fins a 10 milions de consumidors. El model de Mercabarna condiciona el que es fa al camp català, que viu un accelerat procés de desaparició d'explotacions petites i mitjanes. Paral·lelament, cada cop més el gruix dels aliments que consumim a Catalunya són importats. En aquest context, el moviment agroecològic reclama que l'Ajuntament de Barcelona, soci majoritari de Mercabarna, hi intervingui per afavorir el petit productor local i la sobirania alimentària, segons un document al qual ha tingut accés CRÍTIC.

Més informació

Porcs, pagesia catalana i sobirania alimentària

  • Gustavo Duch i Carles Soler / Revista 'Soberanía Alimentaria'
  • dimecres, 25 novembre 2015

Catalunya ha perdut en 10 anys 6.800 finques agrícoles de petita i mitjana escala. La població activa agrària ja no arriba ni a l'1%. I la contribució de l'agricultura al PIB ha baixat fins al 0,86% (davant l'1,8% de França o el 3,2% de l'Estat espanyol). A Catalunya, el 60% del menjar que ens emportem a la boca és importat. Té Catalunya avui sobirania alimentària?

Més informació