Sumarroca

L’Hospital Broggi, un negoci rodó per a La Caixa i la família Sumarroca

  • Marc Font / @marcfontribas
  • dimarts, 5 abril 2016

Un informe de la Sindicatura de Comptes denuncia les irregularitats, els contractes concedits a dit i els sobrecostos d'un 110% en la construcció de l'Hospital Moisès Broggi al Baix Llobregat. Però... a qui es va adjudicar l'obra? Els constructors eren una aliança entre dues empreses de la família Sumarroca, La Caixa i ACSA —aleshores dins del grup AGBAR. La Generalitat hi haurà abocat més de 200 milions d'euros públics. Qui va donar els crèdits? Bàsicament, La Caixa. Segons el diputat de CSQEP Albano Dante Fachín, el cas exemplifica com "s'ha utilitzat el model sanitari català per escapar-se del control democràtic".

Més informació

La Generalitat contracta una empresa de Sumarroca i un fill de Pujol per a un projecte denunciat pels ecologistes

  • Marc Font
  • dimarts, 20 octubre 2015

El Servei Meteorològic de Catalunya va contractar els serveis d'Entorn, una empresa de la família Sumarroca i de la qual és directiu Pere Pujol Ferrusola, per fer un estudi que justifiqui un polèmic projecte dins del Parc Natural del Montseny. Partits polítics com la CUP i ICV-EUiA i grups ecologistes demanen la retirada d'un projecte que pot comportar canvis en el nivell de protecció ambiental per permetre la urbanització del turó de l'Home. L'organisme meteorològic, dirigit per Oriol Puig, germà del conseller Felip Puig, va contractar una empresa molt propera a Convergència i que està sota investigació judicial pels seus estudis sobre parcs eòlics i per haver guanyat polèmics contractes en els últims anys de Govern de Jordi Pujol.

Més informació

La Generalitat ha adjudicat més de 30 milions als Sumarroca després de l’escorcoll de Teyco

  • Marc Font
  • dimarts, 1 setembre 2015

Les constructores en què participa la família Sumarroca han rebut més de 40 contractes des de l'esclat del 'cas Torredembarra', que la setmana passada va viure un nou capítol amb els escorcolls a les seus de CDC i la seva fundació. La Fiscalia Anticorrupció considera que Teyco hauria pagat comissions a Convergència, camuflades a través de donacions a la CatDem, a canvi de l'adjudicació d'obres públiques en diversos municipis, la majoria controlats per CiU. Els Sumarroca són una poderosa família estretament lligat a CDC i, sobretot, als Pujol. Les seves principals companyies figuren entre les més beneficiades pels contractes d'obra pública del Govern d'Artur Mas.

Més informació

Les empreses de Sumarroca acaparen l’obra pública de CiU

  • Text: Sergi Picazo i Roger Palà / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dimarts, 28 octubre 2014

Les constructores de la família Sumarroca, Emte i Teyco, són les dues empreses que més contractes d’obra pública de la Generalitat han guanyat durant l’actual Govern d’Artur Mas. Han aconseguit obres per valor de 25 milions d’euros en dos anys, és a dir, un 10,6% del total d’obra pública licitada. Les empreses d’aquest fundador de Convergència han estat denunciades per sobrecostos, blanqueig de diners i encàrrecs sense concurs i, fins i tot, apareixen com a donants del PP als ‘papers de Bárcenas’. Ara, a més, hauran d’anar als jutjats. Els Sumarroca van ser imputats la setmana passada per blanqueig pel cas de Jordi Pujol Ferrusola i un dels fills està imputat des del juny per un cas de sobrecostos a Torredembarra.

Més informació